«Όρισες την αντίσταση ως τον απόλυτο όρο της κοινωνικής μας αξιοπρέπειας»

Στις 4/4/2013, επέτειο ενός χρόνου από την αυτοκτονία του Δημήτρη Χριστούλα, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης στον Kοινωνικό Xώρο Ρουφ, με την παρουσία δεκάδων φίλων, συντρόφων, αγωνιστών της πλατείας, συναδέλφων και συμπατριωτών του μαζί με τους συναγωνιστές από το Free Gaza, Βαγγέλη Πισσία και Μιχάλη Τικτόπουλο, τις βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ρένα Δούρου και Σοφία Σακοράφα, αλλά και φίλους του από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς.
Η Έμμυ, η κόρη του, τον θυμήθηκε με τα ακόλουθα λόγια:
«Η απόφασή σου να σπάσεις τη σιωπή της γενικευμένης κοινωνικής μας αυτοχειρίας μένει ασυνόδευτη…
Δεν είναι που μεγαλώνει η οδύνη…
Δεν είναι που μικραίνει η πράξη…
Τι άλλο πρέπει να γίνει για να ‘ρθει η πολυπόθητη άνοιξη;…
Πατέρα σ’ ευχαριστώ,
γιατί συνάντησες το μέτρο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όρισες την αντίσταση ως τον απόλυτο όρο της κοινωνικής μας αξιοπρέπειας και την εξέγερση ως τον απόλυτο όρο της κοινωνικής μας απελευθέρωσης…
Σ’ ευχαριστώ που τούτες τις νύχτες που το σκοτάδι είναι πυκνό, έρχεσαι και μου ψιθυρίζεις “πού είναι, τάφε, η νίκη σου;”»
Στη μνήμη του Δημήτρη Χριστούλα, οι φίλοι και συναγωνιστές του διάβασαν ποιήματα εμπνευσμένα από την πράξη του και μίλησαν γι’ αυτόν, όχι ως παρελθόν αλλά ως μέλλον, ως ερώτημα για την ανάσταση, το ξημέρωμα αυτού του τόπου, ως αγωνία για τη μνήμη που πρέπει να κρατηθεί ζωντανή.
Η Σοφία Σακοράφα, καλή φίλη της οικογένειας, μας θύμισε τον αεικίνητο κύριο Μάκη (έτσι τον φώναζαν οι φίλοι) που στα 77 του χρόνια έτρεχε πάνω-κάτω στις πορείες: «Δεν σου άφηνε περιθώριο να τον λυπηθείς, να στενοχωρηθείς ή να κλάψεις.
Μας έδωσε τη δυνατότητα να είμαστε αισιόδοξοι και πιο αγωνιστικοί. Έμμυ, πρέπει να είσαι πολύ περήφανη για τον πατέρα σου».
Μάκη, δεν ξεχνάμε. Με το αίμα σου ποτίζεις ακόμα τη μνήμη και την ελπίδα μας…                       

Μ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!