«…Τη θεατρική δουλειά της σχολικής χρονιάς 2012-13 και το επιστέγασμα αυτής, την παράσταση του έργου την αντιλαμβάνομαι περισσότερο ως πειραματισμό παρά ως τελικό προϊόν, ως μια δημιουργική ερώτηση παρά ως βέβαιη απάντηση.» Του Ηρόστρατου

«Ένα μήνυμα μπορεί, εξάλλου, να βρει το στόχο του καιρό μετά τη μετάδοσή του. Ο σπόρος τέθηκε. Τα παιδιά, κοιτάζοντας κατάματα τους φανταστικούς(;) ρινόκερους κατά τις πολύμηνες πρόβες μας, όρισαν τη ματιά τους απέναντι σ’ αυτούς κι έμαθαν να τους αναγνωρίζουν και ν’ αντιδρούν στη θέα τους. Το στοίχημα αυτό τουλάχιστο κερδήθηκε». Διαβάζω το απόσπασμα από το κείμενο της φιλολόγου Δώρας Διέννη και σκέφτομαι: Αυτή θα έπρεπε να είναι η απάντηση στο φασισμό: Ούτε κραυγές, ούτε «τσακίστε τους φασίστες». Δεν απαντάς στο θηρίο χρησιμοποιώντας τα δικά του όπλα!
Το κείμενο αυτό είναι ένας πρόλογος για την παράσταση του Ρινόκερου του Ιονέσκο που θα ανεβάσουν σήμερα (Σάββατο 13 Απριλίου) και την Παρασκευή, 19 Απριλίου, στις 8.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη Δήμου Ιλίου (Αγ. Φανουρίου 99) οι μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Ιλίου.
«…Με την απρόσμενη επικαιρότητά του το έργο Ρινόκερος του Ευγένιου Ιονέσκο έρχεται να καταδείξει μία σοβαρή ασθένεια της εποχής, πλάι στις ήδη γνωστές: τη «ρινοκερίτιδα».
Τι είναι άραγε ρινοκερίτιδα; Είναι μήπως οι ιστορικοί συμβιβασμοί ολόκληρων κοινωνιών; Η μαζική υποβολή στην προπαγάνδα; Η παντοδυναμία του τηλεοπτικού λόγου που φτάνει να υποκαθιστά τη φωνή και τη σκέψη μας οδηγώντας μας σε μία «κόλαση του εαυτού»; Ή, μήπως, τέλος είναι το μακάριο πλήθος των ελάχιστα ευαίσθητων ανθρώπων που αφήνεται στον κομφορμισμό ανάγοντας την απάθεια σε αρετή;».
Άξιοι δάσκαλοι δίνουν τη δική τους μάχη, παρά τις αντιξοότητες και τη συνεχή υποβάθμιση που αντιμετωπίζουν, όταν πια δυσκολεύονται -με μισθούς πείνας- να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Τα παιδιά είναι έτοιμα να αγκαλιάσουν το αληθινό, να μάθουν, να αγωνιστούν. Δάσκαλοι και παιδιά είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του εκάστοτε υπουργού Παιδείας. Γιατί είναι εκείνοι που μπορούν να αποκαλύψουν και να αντιμετωπίσουν τους κάθε λογής ρινόκερους…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!