Στην Τυνησία η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τεταμένη, καθώς η κυρίαρχη τάξη και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θέλουν να ξεμπερδεύουν άμεσα με την εξέγερση.

Η Βουλή της Τυνησίας, η οποία δεν διαλύθηκε μετά τη φυγή του Μπεν Αλί και στην οποία το κόμμα του Συνταγματικός Δημοκρατικός Συναγερμός κατέχει το 80% των εδρών, ψήφισε στις 9/2, στην πρώτη σύνοδό της ύστερα από τη φυγή του Μπεν Αλί, την εκχώρηση έκτακτων εξουσιών στον μεταβατικό πρόεδρο Φ. Μεμπαζάα, πράξη που ενέκρινε και η Γερουσία. Ένα Κοινοβούλιο, μη νομιμοποιημένο, εκχώρησε στον μεταβατικό πρόεδρο και ανώτατο στέλεχος του καθεστώτος Μπεν Αλί την αρμοδιότητα να εφαρμόζει την «τάξη» με διατάγματα. Η κίνηση αυτή που ερμηνεύεται, βολικά, ως μια νομότυπη προσπάθεια για να παραμεριστεί η Βουλή, λόγω της «μπεναλικής» πλειοψηφίας, για να γίνει γρήγορα το «πέρασμα στη δημοκρατία» και να αντιμετωπιστούν «στοιχεία που δημιουργούν χάος», αποτελεί επίσης θωράκιση του κρατικού μηχανισμού έναντι των λαϊκών απαιτήσεων και χρησιμοποίηση των εκτάκτων εξουσιών κατά των λαϊκών κινητοποιήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κόσμος μαζεύτηκε έξω από τη Βουλή και απαιτούσε τη διάλυσή της.
Είναι χαρακτηριστικό πως η κίνηση αυτή έγινε εν μέσω συνεχιζόμενων λαϊκών διαδηλώσεων και συγκρούσεων ανάμεσα στον πληθυσμό και τις αστυνομικές δυνάμεις του δικτατορικού καθεστώτος. Η απαγόρευση του κόμματος του Μπεν Αλί που είχε προηγηθεί (5/2) δεν θεωρείται αρκετή από τον κόσμο, όσο ο κρατικός μηχανισμός είναι επανδρωμένος με τους ανθρώπους του προηγούμενου καθεστώτος. Η δε μακροχρόνια ύπαρξή του υποδηλώνει πλήθος συμφερόντων διαφόρων ομάδων που φοβούνται, επίσης, ότι θα διωχθούν για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, αν κυριαρχήσουν τα λαϊκά αιτήματα. Ο πληθυσμός και η αντιπολίτευση ζητούν να ξηλωθεί αυτός ο κρατικός μηχανισμός και να απομακρυνθούν οι άνθρωποι του καθεστώτος του Μπεν Αλί, μεταξύ των οποίων και νεοδιορισθέντες επαρχιακοί κυβερνήτες πολύ κοντινοί στο προηγούμενο καθεστώς. Στην πόλη Ελ Κεφ τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία (5/2) σε μια λαϊκή κινητοποίηση που είχε ως αντικείμενό της την απομάκρυνση διεφθαρμένου αρχηγού της αστυνομίας. Στην πόλη Κεμπίλι της νότιας Τυνησίας ένας νέος πέθανε χτυπημένος από δακρυγόνο, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας.
Συνεχίζονται, επίσης, οι απεργίες εναντίον του καθεστώτος. Γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν απεργίες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στους εργαζόμενους των αερογραμμών και των κρατικών ΜΜΕ.
Προς το παρόν δεν χρησιμοποιείται μαζική, αλλά επιλεγμένη καταστολή κατά των διαδηλωτών, αλλά η εκχώρηση έκτακτων εξουσιών αλλάζει το τοπίο και μάλιστα εν όψει εκλογών που πρόκειται να γίνουν σε έξι μήνες, κατά τις οποίες οι κυρίαρχες οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν να «αναβαπτίσουν» κοινοβουλευτικά την εξουσία τους.
Η προσωρινή κυβέρνηση προσπαθεί, εν τω μεταξύ, να αγοράσει με χρήμα το αίμα, αντί να υλοποιήσει τις βαθιές δημοκρατικές αλλαγές που ζητά η πλειοψηφία του πληθυσμού. Λέει ότι θα καταβάλει 10.300 ευρώ στις οικογένειες που είχαν θύματα κρατικής καταστολής και 1.546 ευρώ σ’ αυτές που είχαν τραυματίες. Την 1 /2 ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι νεκροί της εξέγερσης της Τυνησίας είναι 219 και οι τραυματίες 510. Φυσικά, δεν περιλαμβάνει τους νεκρούς και τους τραυματίες των πρόσφατων κρουσμάτων αστυνομικής βίας, επί προσωρινής κυβέρνησης.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!