Η κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι αφενός σύνθετη, αφετέρου ανησυχητική.

Ο πρόεδρος Μποζιζέ εγκατέλειψε την εξουσία στις 24 Μάρτη, μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Μπανγκουί από τους ενόπλους της Σελέκα, κάτι που επιδείνωσε την ανθρωπιστική κρίση. Σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων δεν έχουν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια και στοιχειώδεις υπηρεσίες, με ιδιαίτερο κίνδυνο για τους φορείς του AIDS. Μόλις δύο νοσοκομεία στην πρωτεύουσα λειτουργούν, τα σχολεία παραμένουν κλειστά, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι και καθηγητές δεν μπορούν να εργαστούν στα λεηλατημένα τους γραφεία και πανεπιστήμια.
Η Unicef από τις αποθήκες της οποίας 10 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας εκλάπησαν, εκτιμά πως περίπου 2.000.000 παιδιά είναι εκτεθειμένα σε πρωτόφαντες στερήσεις και βιαιότητες. Οι σύντροφοί μας κρύβονται στα δάση φοβούμενοι για τη ζωή τους. Πολλές χιλιάδες πέρασαν στη Λ.Δ. του Κονγκό. Η Σελέκα βανδαλίζει χριστιανικές εκκλησίες, ενώ ανάγκασε τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να εγκαταλείψουν δύο πόλεις.
Τα δεινά στη χώρα μας δεν είναι παρά ο καρπός της αρπακτικότητας των ιμπεριαλιστών. Η Κίνα εδώ βρίσκεται λόγω του φυσικού και ορυκτού μας πλούτου. Είναι παρούσα στη γεωργία και τις υποδομές, κάνει δωρεές, ενώ της είχε ανατεθεί η άντληση του πετρελαίου του Βορρά. Δεν έχει στρατεύματα, δεν είχε ενεργό ρόλο στην κρίση, εξ όσων γνωρίζουμε, αλλά είχε παράσχει εξοπλισμούς και εκπαίδευση στο στρατό.
Επίσης, η Νότια Αφρική είναι παρούσα στα χρυσωρυχεία, στις εξορύξεις διαμαντιών και της ανατέθηκε η άντληση πετρελαίου στα Νοτιοδυτικά. Παρ’ ότι αποσύρθηκαν τα στρατεύματά της μετά τη σύρραξη με τη Σελέκα, που σκότωσε 13 Νοτιοαφρικανούς, διεξάγονται συνομιλίες για την αποκατάσταση των διακρατικών σχέσεων.
Η Γαλλία με την εταιρία-γίγαντα Aréva επρόκειτο να αντλήσει ουράνιο, αλλά εγκατέλειψε, επισήμως λόγω της τιμής του στην παγκόσμια αγορά. Τώρα αρκείται στην προστασία των υπηκόων της και των συμφερόντων της, αναμένοντας την «έκκληση» των νέων ηγετών για να επιβάλει την ειρήνευση (σ.σ. που έγινε στις 14 Μάη). Όσο για την αμερικανική διπλωματική αποστολή, αυτή εγκατέλειψε τη χώρα πρώτη όταν οι εχθροπραξίες έφτασαν στην πρωτεύουσα.
Δεν οφείλουμε τίποτα στους ιμπεριαλιστές. Οι διεθνείς οργανώσεις δεν έχουν δικαίωμα να σιωπούν. Υποχρεούνται να δράσουν υπέρ των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων. Ήρθε η ώρα για τη διεθνή αλληλεγγύη των εργαζομένων. Ο ιμπεριαλισμός να μην περάσει. Η δημοκρατία να νικήσει.

Louis Marie Kogrengbo
Γενικός Γραμματέας της Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης Κεντροαφρικανών
Εργαζομένων (ODSTC)
Τηλ.: +236-75507102/72507102
[email protected]

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!