Η τέχνη του Γιόζεφ Μπόις (1921-1986), του δημιουργού με τη μεγαλύτερη επιρροή στην εικαστική πραγματικότητα της μεταπολεμικής Ευρώπης, παραμένει ζωντανή κι ίσως πιο επίκαιρη από τον καιρό της. Του Ηρόστρατου

«Με τον Μπόις η τέχνη στον 20ό αιώνα διεκδίκησε οικουμενική διάσταση. Κανείς άλλος δεν άπλωσε τόσο σύνθετα τη σκέψη του πάνω στη σχέση τέχνης και κοινωνίας όσο αυτός, επηρεάζοντας σημαντικά τη ροή της ευρωπαϊκής αισθητικής και διανόησης», σημειώνει η ιστορικός και συνοδοιπόρος του καλλιτέχνη, Ρέα Thonges-Στριγγάρη, με αφορμή την έκθεση – αφιέρωμα που παρουσιάζεται στο κέντρο τέχνης και πολιτισμού Beton7 με δική της επιμέλεια.
Η έκθεση εστιάζει στο εμβληματικό έργο 7.000-Βελανιδιές, και περιλαμβάνει φωτογραφίες του Dieter Schwerdtle, αντικείμενα, ανέκδοτο υλικό και ντοκουμέντα γύρω από την διάσημη αυτή δράση, η οποία θεωρείται ορόσημο στη σύγχρονη τέχνη. Μια τέχνη που χρησιμοποιήθηκε από τον Μπόις ως κοινωνικό και πολιτικό μανιφέστο, ενάντια στις καθιερωμένες φόρμες και στις κρατούσες κοινωνικές και πολιτικές δομές.
Η έκθεση στο Beton 7 (Πύδνας 7, Βοτανικός), θα είναι ανοιχτή από τις 9 έως τις 27 Απριλίου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!