Πρωτοφανής αστυνομική βία ενάντια σε χιλιάδες διαδηλωτές.

Σε θάλαμο αερίων μετέτρεψε την Πάτρα η αστυνομία ανήμερα της 17ης Νοέμβρη, ημέρα που πραγματοποιήθηκε μία από τις μαζικότερες πορείες των τελευταίων χρόνων στην πόλη.  Το πρώτο κρούσμα επιθετικότητας των αστυνομικών δυνάμεων εκδηλώθηκε από το πρωί, όταν έπειτα από μια μικρή μαθητική πορεία, η αστυνομία έριξε δακρυγόνα στο Παράρτημα, όπου αποτελεί το χώρο του τριήμερου εορτασμού και της συγκέντρωσης των φοιτητικών συλλόγων, ενώ προχώρησε και σε πέντε προσαγωγές.
Το απόγευμα, χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών, από όπου ξεκίνησε η μεγάλη σε όγκο και παλμό διαδήλωση για την εξέγερση του Νοέμβρη. Συνθήματα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική αλλά και την επιτροπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ έδιναν τον τόνο μέχρι που οι δυνάμεις καταστολής αποφάσισαν να χτυπήσουν με ασφυξιογόνα και δακρυγόνα τους διαδηλωτές λίγα μόλις μέτρα μετά την έναρξη της πορείας.
Η αστυνομική επιχείρηση, απρόκλητη και πρωτοφανής σε επιθετικότητα για τα μέχρι σήμερα δεδομένα της πόλης, περικύκλωσε τμήμα της πορείας, εγκλωβίζοντάς το μεταξύ της πλατείας Πίνδου και της Όθωνος-Αμαλίας, και λούζοντάς το κυριολεκτικά με δεκάδες χημικά. Στο σημείο επικράτησαν σκηνές πανικού, καθώς το πλήθος των διαδηλωτών ήταν μεγάλο, μεταξύ των οποίων μάλιστα βρίσκονταν πολλές οικογένειες με τα παιδιά τους.
Να σημειωθεί ότι στο τμήμα της διαδήλωσης που εγκλώβισαν οι αστυνομικοί προπορεύονταν ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας, το μπλοκ της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΚΟΕ.
«Ο σκοπός αυτής της αντιδημοκρατικής ενέργειας ήταν να εκφοβίσουν τους διαδηλωτές και να διαλύσουν την πορεία. Το μήνυμα του Πολυτεχνείου ενοχλεί το σημερινό καθεστώς. Καταγγέλλουμε αυτές τις ενέργειες και πρακτικές και καλούμε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και κατ’ επέκταση την Ελληνική Αστυνομία, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας και της διαδήλωσης των εργαζομένων δεν το εκχωρούμε και δεν το διαπραγματευόμαστε με κανέναν» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας.

Πείσμωσε ο κόσμος
Παρά την αποπνικτική ατμόσφαιρα και την αστυνομοκρατία, με εκατοντάδες άνδρες της ασφάλειας να βρίσκονται σε κάθε γωνία της πόλης, οι διαδηλωτές δεν έφυγαν από την πορεία και ενώθηκαν ξανά στα Ψηλά Αλώνια, με την πορεία να κατευθύνεται προς το μνημείο του δολοφονημένου καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα και στη συνέχεια να επιστρέφει προς το Παράρτημα, όπου ακολούθησε και νέα αστυνομική επίθεση, καθώς και οκτώ ακόμη προσαγωγές.
Τα γεγονότα στην πορεία του Πολυτεχνείου κατήγγειλαν με ανακοινώσεις τους σωματεία και οργανώσεις της αριστεράς.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΟΕ, «η έκταση και η αγριότητα της χθεσινής αστυνομικής καταστολής στην μεγαλειώδη πορεία που έγινε στην Πάτρα για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, αποτελεί σημάδι από το ζοφερό μέλλον που ετοιμάζει για τους αγώνες του λαού και των νέων το καθεστώς της τρόικας με κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ της υποδούλωσης.
Τα σωματεία, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, οι πολιτικές δυνάμεις, ο απλός συμπολίτης ήταν ο στόχος της τρομοκρατίας της αστυνομίας. Στόχος τους ήταν και θα είναι να μην παίρνουν οι λαϊκοί αγώνες ανοιχτά θέση μάχης ενάντια στην Τρόικα και το Μνημόνιο.
Καλούμε όλους τους φορείς, τα σωματεία, τους συλλόγους των φοιτητών συντονισμένα να καταγγείλουν την αστυνομική τρομοκρατία, καλούμε ιδιαίτερα τις δυνάμεις της Αριστεράς που συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν χωριστά στο χθεσινό εορτασμό ,να καταγγείλουν την αστυνομική καταστολή. Όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς πρέπει από κοινού να αναλάβουν πρωτοβουλίες συνάντησης και συμπόρευσης στους αγώνες που έρχονται. Ο λαός ζητάει την ενότητα γιατί θέλει να νικήσει πραγματικά».

Κατερίνα Παγουλάτου

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!