Δημιουργήθηκε το Πανελλαδικό Δίκτυο Πρωτοβουλιών Χωρίς Μεσάζοντες. Της Αθηνάς Τέσκου

Με πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας, το Σάββατο 15/9, στην Κατερίνη, στο συνεδριακό κέντρο «Εκάβη», είχαμε το πρώτο μάζεμα όλων των πρωτοβουλιών που πανελλαδικά προωθούν την λογική του κινήματος «Χωρίς μεσάζοντες». Σε αυτή τη συνάντηση συμμετείχαν 44 πρωτοβουλίες από 26 διαφορετικές πόλεις από όλα τα μέρη της Ελλάδας (από Κρήτη έως Κομοτηνή και από Πάτρα έως Φλώρινα). Οι άσχημες καιρικές συνθήκες ανάγκασαν δύο από τις πρωτοβουλίες να μην παρευρεθούν (από την Αμφιλοχία και την Ηλιούπολη) καθώς επίσης και να μην γίνει η διανομή της φακής όπως είχε προγραμματιστεί.
Η συνάντηση ξεκίνησε με μια εικονική παρουσίαση διάθεσης προϊόντος καθώς η διανομή της φακής ήταν αδύνατο να γίνει λόγω της βροχής. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας μας παρουσίασε πώς ακριβώς γίνεται μια διανομή και πώς την οργανώνουμε στην πόλη μας. Μας εξήγησαν με τον καλύτερο τρόπο πώς επιλέγεται το προϊόν, πώς αναζητάμε παραγωγό και πώς ερχόμαστε σε επαφή μαζί του καθώς και τις δικλείδες ασφαλείας που πρέπει να έχει η κάθε κίνησή μας ώστε να έχουμε διαφυλάξει μια καλή ποιότητα και τιμή του προϊόντος από τον παραγωγό. Η γνώση που πήραμε ήταν πολύ σημαντική για το πώς να προχωρήσουμε κάτι αντίστοιχο στις πόλεις μας.
Ακολούθησε μια ολιγόλεπτη παρουσίαση από κάθε πρωτοβουλία της ταυτότητας και των δράσεών της. Έπειτα η παρουσία πολλών παραγωγών (ελαιοπαραγωγοί από Κρήτη και Ναύπλιο, πατατοπαραγωγοί από Νευροκόπι και Βρόντου κ.ά.) και οι τοποθετήσεις τους βοήθησαν ώστε να εξελιχθεί η σχέση μεταξύ καταναλωτή και παραγωγού. Η μεταφορά της δικής τους εμπειρίας ήταν άγνωστη σε αρκετούς.
Ο διάλογος που υπήρξε εξέθετε τα προβλήματα που παρουσιάζει ο χώρος της αγροτιάς και τα οποία πολλές φορές είναι δύσκολο να αντιληφθεί ένας καταναλωτής. Οι προβληματισμοί και τα ερωτηματικά που γεννήθηκαν πολλά, ωστόσο υπήρχε ομοφωνία στην φράση «Χωρίς μεσάζοντες».
Συνολικά αυτή η πρώτη προσπάθεια στο να βρεθούν στον ίδιο χώρο πρωτοβουλίες από όλη την Ελλάδα και παραγωγοί από την ελληνική γη μόνο ενθαρρυντική και ελπιδοφόρα μπορεί να είναι. Ακόμα είναι σημαντικό η πρωτοβουλία να ριζώσει σε κάθε πόλη και να λειτουργεί προωθώντας τις αρχές της δημοκρατίας, της συμμετοχικότητας και της αλληλεγγύης. Το «μνημόνιο συνεργασίας» που ψηφίστηκε τονίζει την υποχρέωση των πρωτοβουλιών να επιτύχουν τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό τιμής και ποιότητας, να βοηθήσουν τους παραγωγούς της ελληνικής γης, να προτιμήσουν ελληνικά προϊόντα, να διευκολύνουν τη διάθεση και την ανταλλαγή καταναλωτικών αγαθών μεταξύ των περιοχών της χώρας και να πατάξουν την κερδοσκοπία.
Όχι στις ρατσιστικές ομάδες
Η πρώτη αυτή συνάντηση συμφώνησε στο να δημιουργηθεί ένα Πανελλαδικό Δίκτυο Πρωτοβουλιών Χωρίς Μεσάζοντες και η επόμενη συνάντησή του να γίνει ξανά στην Κατερίνη στα τέλη Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου. Πλέον κυκλοφορεί αλεύρι και φακή με ετικέτα «Χωρίς μεσάζοντες».
Ακόμα στο μνημόνιο συνεργασίας εντάχθηκε μετά από επισημάνσεις το ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν στο Δίκτυο, ομάδες που διαπνέονται από ρατσιστικό μίσος ή δρουν με βία απέναντι στην διαφορετικότητα.
Ιδιαίτερα τώρα που εμφανίζονται «διάφορες» ομάδες που με πρόσχημα την αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό χωρίζουν τους πολίτες, τη φτώχεια και την εξαθλίωση ανάλογα με τη φυλή και το έθνος. Τα πραγματικά κινήματα οφείλουν αυτές τις ομάδες να τις απομονώσουν.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!