Η εκλογική διακήρυξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Η εκλογική διακήρυξη που παρουσίασε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις 12 Ιούνη θέτει ένα βασικό στόχο ως εξής: «Στις εκλογές στις 6 Μάη ο λαός έκανε ένα πρώτο μεγάλο βήμα. Καταδίκασε το δικομματισμό και τα κόμματα του Μνημονίου. Απέτρεψε το ενδεχόμενο να σχηματιστεί μνημονιακή κυβέρνηση. Τριάμισι εκατομμύρια γύρισαν την πλάτη στη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ! Για πρώτη φορά μεταπολεμικά πάνω από 30% του εκλογικού σώματος στέκεται θετικά απέναντι στην  Αριστερά, ιδιαίτερα στις εργατουπόλεις και τις λαϊκές συνοικίες. Το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου εγκαινιάζει μια νέα περίοδο στην αναμέτρηση ανάμεσα στις δυνάμεις της εργασίας και την αντίδραση. Η μεγάλη πρόκληση μπροστά μας είναι αυτό το βήμα να συνεχιστεί, να φτάσουμε στην πραγματική ανατροπή της  πολιτικής που ευθύνεται για την απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι. Να ανοίξει ένας άλλος δρόμος, χωρίς μνημόνια και λιτότητα, χωρίς Ε.Ε., ευρώ και τρόικα, χωρίς το βραχνά του χρέους, για να περάσει η εξουσία και ο πλούτος στα χέρια των εργαζόμενων!».
Αν και είναι εμφανώς πιο αναβαθμισμένη η αναφορά σε μνημόνια και τρόικα, ωστόσο, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνεχίζει να εστιάζει στην παύση πληρωμών και στην έξοδο από την Ευρωζώνη, ως κεντρικούς άμεσους στόχους. Το συμμαχικό σχήμα της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς θεωρεί ότι «ο λαός και οι εργαζόμενοι πρέπει να επιβάλουν τη δική τους κυβέρνηση και τη δική τους εξουσία απέναντι στην εξουσία του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού. Με πρόγραμμα ανατροπής… Με θεσμούς λαϊκής εξουσίας και εργατικού ελέγχου, στο δρόμο για την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας. Μόνο με τη δύναμη της εξέγερσης και την απειλή της ριζικής ανατροπής μπορούν να επιβληθούν τα συμφέροντα και η θέληση του λαού και να έχουμε επιμέρους κατακτήσεις».
Παράλληλα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον αναφέρει συγκεκριμένα, προβάλλοντας το σκεπτικό ότι: «Η λογική της απλής διαχείρισης της κυβερνητικής εξουσίας, εντός των ορίων του ευρώ και της Ε.Ε., των δανειακών συμβάσεων και των μεγάλων εταιρειών, της «δίκαιης δημοσιονομικής προσαρμογής» μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, του «παγώματος της επίθεσης» αντί της ριζικής βελτίωσης της θέσης των εργαζόμενων, θα οδηγήσει σε ήττες, αναδιπλώσεις και τελικά θα διαψεύσει την ελπίδα του λαού». Γι’ αυτό ζητά «να στηριχτεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η δύναμη που δεν ταλαντεύεται ανάμεσα στην «επαναδιαπραγμάτευση» και την καταγγελία των Μνημονίων και της δανειακής σύμβασης. «Που αναδεικνύει καθαρά την ανάγκη της ρήξης με το ευρώ και την Ε.Ε. Που επιμένει στην κοινή δράση της Αριστεράς, μέσα στους αγώνες. Που ήταν στο δρόμο του αγώνα όλη την προηγούμενη περίοδο και θα είναι εκεί, στην απεργία, την κατάληψη, τη συνέλευση και την επομένη των εκλογών, όποια και εάν είναι η κυβέρνηση».
Άμεση ρήξη
Για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως αναφέρεται στην εκλογική διακήρυξη «ακόμα και τα άμεσα βήματα ανακούφισης των εργαζομένων προϋποθέτουν την άμεση ρήξη με το μηχανισμό του χρέους και του ευρώ». Επισημαίνεται μάλιστα: «Σε πείσμα της τρομοκρατίας του μαύρου μετώπου που λέει ότι τυχόν μετάβαση σε νέο νόμισμα θα σημαίνει καταστροφή, εμείς λέμε ότι με τη διαγραφή του χρέους την επέκταση της δημόσιας ιδιοκτησίας, τον εργατικό και λαϊκό έλεγχο, καθώς και την συσπείρωση της κοινωνίας και του κινήματος γύρω από τη κοινή προσπάθεια να απαλλαγούμε από τον ζουρλομανδύα του ευρώ, μπορούμε να ανοίξουμε έναν άλλο δρόμο χωρίς φτώχεια, ανεργία και έκρηξη του πληθωρισμού. Απέναντι στη τρομοκρατία ότι με ρήξη με τους πιστωτές «δεν θα έχουμε καύσιμα και φάρμακα» εμείς λέμε ότι ελλείψεις καυσίμων, φαρμάκων και πρώτων υλών αντιμετωπίζει ο λαός από τώρα! Αντίθετα, έξω από τους περιορισμούς της Ε.Ε. και τα κάθε λογής εμπάργκο, αξιοποιώντας τις εθνικοποιημένες υποδομές, χρησιμοποιώντας τα συναλλαγματικά διαθέσιμα που θα είναι πλέον κάτω από εργατικό έλεγχο, θα μπορούν να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πρόσβαση στα βασικά αγαθά».

Κ.Κ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!