Προχθές η Ελληνική Στατιστική Αρχή έδωσε τα στοιχεία για την επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία στη χώρα μας.

Σύμφωνα με αυτά, ο αριθμός των ανέργων τον Οκτώβριο έφθασε τον απίστευτο αριθμό των 903.525 ατόμων, ενώ είχαμε αύξηση μόλις μέσα σε ένα μήνα (τον Οκτώβριο) κατά 45.859 ανέργους. Δηλαδή, περίπου 1.480 άνεργοι την ημέρα. Όντως, η παραγωγή ανέργων… κρατάει καλά, έχει ρυθμούς ανάπτυξης γοργούς και από 18,4%, που μετριέται επίσημα, γρήγορα θα εκτιναχθεί κοντά στο 24%.
Οι αριθμοί αυτοί καταγράφουν, κατά έναν τρόπο, την τεράστια φτωχοποίηση που συντελείται, τη σύνθλιψη των μεροκάματων, την ισοπέδωση μισθών και συντάξεων, την καταστροφή κάθε κοινωνικής μέριμνας.
Κι ενώ οι αριθμοί απεικονίζουν το μείζον κοινωνικό πρόβλημα, οι «φίλοι» δανειστές αλλά και οι ντόπιοι συνεργάτες τους πλιατσικολογούν σε βάρος της κοινωνίας, της χώρας και του πλουτοπαραγωγικού δυναμικού της, κάνοντας συστηματικά αρπαχτές. Γνωρίζουν καλά πως η χρεοκοπία και η καταστροφή θα αποβεί για μερικούς από αυτούς χρυσοφόρα επιχείρηση.
Ο αριθμός των ανέργων καθημερινά καλπάζει και ήδη θεωρείται ξεπερασμένος. Κάθε μέρα τα δεδομένα γίνονται όλο και πιο δραματικά, με την πραγματική ανεργία να είναι πολύ πιο πάνω από την επίσημα καταγεγραμμένη. Οι εξαγγελίες για περικοπές 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων που θα ενταθεί τους ερχόμενους μήνες, δείχνουν ένα ζοφερό κοινωνικό τοπίο.
Ο φετινός χειμώνας δείχνει με κάθε τρόπο τα δόντια του. Με τις πρώτες παγωνιές τα νοικοκυριά που δεν έχουν πετρέλαιο μαθαίνουν να ζουν κάτω απ’ τις κουβέρτες –αν υπάρχουν κι αυτές.
Από την άλλη, πολιτικοί και χαρτογιακάδες, ειδικοί και «ειδικοί» επαγγελματίες, παρατρεχάμενοι του τροϊκανικού καθεστώτος, συναγωνίζονται στην τιποτολογία. Μάχονται δυναμικά προσπαθώντας να διατηρήσουν τις θέσεις τους και να γεμίσουν ακόμα περισσότερο την τσέπη τους. Έχουμε έναν πρωθυπουργό τραπεζίτη, επικεφαλής σε ένα αστείο κυβερνητικό σχήμα, με μια οικονομία και μια χώρα που βυθίζονται. Και ο θίασος που ανέβασε στο «σανίδι» η Μέρκελ με μπόλικο ραγιαδισμό εκτελεί εντολές, αδιαφορώντας για την καταστροφή του λαού και της χώρας.
Θα γίνουν πριν ή μετά το Πάσχα οι εκλογές; Τι θα κάνει ο ΓΑΠ στο Εθνικό Συμβούλιο; Πώς θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση αλλά να είναι ταυτόχρονα και αξιωματική αντιπολίτευση η Ν.Δ.; Θα κάνει ο Παπαδήμος ανασχηματισμό; Θα είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη η νέα κυβέρνηση; Μεγάλα… ζητήματα για τον τόπο και το λαό!
Επειδή τη χρεοκοπία (και την καταστροφή που θα επιφέρει) την έχουν προδιαγραμμένη και τη μεθοδεύουν συστηματικά και μένει η χρονική στιγμή που θα επιλέξουν για να εγκαταλειφθεί το σκάφος, ο λαός πρέπει να ανασκουμπωθεί, να ανασυνταχθεί και να αγωνιστεί για την επιβίωση, την ανατροπή αυτού του χουντικού-κατοχικού καθεστώτος και να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πορεία. Ένας νέος κύκλος αγώνων, αντιστάσεων και ξεσηκωμών πρέπει να ξεδιπλωθεί. Όμως απαιτούνται πρωτοβουλίες που θα αντιπαλέψουν κάθε μοιρολατρία και παθητικότητα και θα οικοδομούν τις προϋποθέσεις της αλληλεγγύης, της αντίστασης, του μετώπου.
Άλλη λύση δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχουν και μεσσίες. Ο λαός πρέπει να πάρει την τύχη του στα χέρια του και η Αριστερά οφείλει να αφιερωθεί σε αυτό το στόχο. Άλλη διέξοδος δεν υπάρχει, αυτή είναι η μοναδική για το λαό, την κοινωνία, τη χώρα!

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!