Της Μαρίνας Βήχου.

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει η πολύπαθη γειτονιά του Αγίου Παντελεήμονα, μετά την εκτίμηση ακροδεξιών και φασιστικών οργανώσεων, που κατεβάζουν υποψηφίους στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ότι η κλιμάκωση της έντασης θα τους αποφέρει ψήφους. Σε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης, όπως εξελίσσεται μέχρι τώρα, μπορεί κανείς να βγάλει κάποια συμπεράσματα. Η ξεχασμένη στα χρονοντούλαπα της ιστορίας φασιστική Δεξιά χρησιμοποιεί σαν όχημα το μεταναστευτικό για να οδηγηθεί πάλι στην επικαιρότητα και την «απενοχοποίηση», πατώντας στο υπαρκτό κενό πολιτικής για το ζήτημα.
Αυτό δεν θα γινόταν, αν η Αριστερά δεν απαξίωνε το πρόβλημα της καθημερινότητας του κόσμου στις γειτονιές του κέντρου, στις οποίες κυριαρχούν τα μικροαστικά στρώματα.

Ο Άγιος Παντελεήμονας έχει την ιδιαιτερότητα ότι οι φασίστες δεν θα είχαν ιδιαίτερα αποτελέσματα, αν δεν στηρίζονταν πλήρως από το διαβόητο αστυνομικό τμήμα. Ουσιαστικά, έχουμε το παρακράτος να ελέγχει την κατάσταση και το κράτος να ακολουθεί, απλά και μόνο με τον κατασταλτικό του μηχανισμό.

Η δραστηριοποίηση μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης, του Συνδέσμου Ελλήνων Εφέδρων, ίσως θα μπορούσε να θεωρηθεί γραφική, αν ο πρόεδρος του Συνδέσμου δεν απειλούσε δημοσίως ανώτερα αστυνομικά όργανα ότι θα τους ξηλώσει τα γαλόνια και «θα δεις πού θα σε στείλω». Ενδιαφέρον είναι ότι οι ακροδεξιοί, μετά από 3 χρόνια, δεν έχουν καταφέρει να συσπειρώσουν πάνω από 70 κατοίκους, σε σταθερή βάση. Η «σιωπή» των υπολοίπων πρέπει να αποδοθεί, σε ένα βαθμό, στο κλίμα τρομοκρατίας, όχι μόνο απέναντι στους μετανάστες αλλά και σε οποιονδήποτε έχει διαφορετική άποψη.
Η μόνη οργανωμένη ομάδα που προσπάθησε να αντισταθεί ήταν οι αντιεξουσιαστές, που επιχείρησαν δύο φορές να ανοίξουν την παιδική χαρά. Δεν μπόρεσαν, όμως, να σταθούν στην περιοχή, καθώς δέχτηκαν συντονισμένη επίθεση της αστυνομίας και των φασιστών, γεγονός που δείχνει και την αγαστή συνεργασία τους.
Πολλά ΜΜΕ μέσα από τις πρωινάδικες, κυρίως, εκπομπές τους έχουν δώσει βήμα στους φασιστικούς κύκλους και φέρουν μεγάλο βάρος ευθύνης για την προβολή τους.
Τον τελευταίο χρόνο οι οργανώσεις αυτές προχώρησαν και σε στρατολόγηση νέων παιδιών από τα σχολεία της περιοχής και μάλιστα ένα μέρος αυτών των παιδιών είναι αλβανικής καταγωγής, γεγονός που αξίζει να μελετηθεί.
Η Κίνηση Κατοίκων 6ου Διαμερίσματος, με ανθρώπους από το γενικότερο προοδευτικό χώρο, προσπάθησε με τις μικρές δυνάμεις της να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα, μέσα από δηλώσεις και συνεντεύξεις Τύπου. Για το λόγο αυτό στοχοποιήθηκε από τους φασίστες, καθώς ουσιαστική πολιτική στήριξη στις προσπάθειές της δεν είχε από κανέναν πολιτικό φορέα.
Όπως έχουν αυτή τη στιγμή τα πράγματα και με δεδομένο ότι τη Δευτέρα οι «αγανακτισμένοι πολίτες», με τη στήριξη των φασιστικών οργανώσεων που κατεβάζουν υποψήφιους στον Δήμο της Αθήνας όπως είναι η Χρυσή Αυγή με τον Μιχαλολιάκο και η Ελεύθερη Αθήνα, με τον Σπύρο Χατζάρα, πραγματοποιούν συγκέντρωση στην περιοχή, με αίτημα να φύγουν οι ξένοι. Είναι βέβαιο ότι το κλίμα της έντασης, πριν και μετά την συγκέντρωση, θα επιδεινωθεί.
Συνθήματα του στυλ «Η νέα Εθνική Αντίσταση ξεκινά από τον Άγιο Παντελεήμονα», που έχουν ακουστεί από τύπους σαν τον Σ.Χατζάρα, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς ρίχνει λάδι στη φωτιά και επιχειρεί να «ηρωοποιήσει» ανθρώπους που θεωρούν ότι με τα μαχαίρια και τους βανδαλισμούς καταστημάτων μεταναστών θα λύσουν το μεταναστευτικό πρόβλημα, συνεπικουρούμενοι βεβαίως από τις «σκούπες» της αστυνομίας. Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν άτυπο πόλεμο που διεξάγεται στην περιοχή και αν αυτό συνεχιστεί, η διαβίωση για όλους μας, Έλληνες και μετανάστες, θα είναι εφιαλτική. Ένα άμεσο αίτημα που μπαίνει είναι η εγκατάσταση παρατηρητηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε 24ωρη βάση στην περιοχή, υπό την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, πριν να είναι αργά και έχουμε ανθρώπινο θύμα. Δεν είναι δυνατό στην Ελλάδα του 2010 μια γειτονιά της Αθήνας να τελεί υπό καθεστώς μιας ιδιότυπης χούντας και κανένας φορέας της Αριστεράς να μη λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Για τους ίδιους τους φασίστες, πάντως, και τα σχέδια που από καιρό έχουν εκπονήσει, όπως προκύπτει από τις αναλύσεις στα φασιστομπλόκ τους «Ο Άγιος Παντελεήμων είναι η αρχή…».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!