Του Ηρόστρατου. Σας έλεγα την προηγούμενη εβδομάδα πως θα πάω στη Θεσσαλονίκη. Να σας πω, επίσης, πως δεν κρύβομαι εγώ πίσω από τις… «μειοψηφίες» που με τις διαμαρτυρίες τους οδήγησαν στην ακύρωση της παρέλασης!

Παρά την παραπληροφόρηση των Μέσων Ενημέρωσης και την πρόθυμη συνεισφορά των γνωστών κομμάτων-στυλοβατών του συστήματος, η κοινωνία της πόλης όχι μόνον συμμετείχε μαζικά στα συλλαλητήρια αλλά ένιωσε περήφανη για  το νέο «Όχι» σε υποκριτικές παρελάσεις!
Για την περίπτωση, αντιγράφω ένα ποίημα που ήρθε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:

28 Οκτώβρη 2011
Είδα το παιδί στο αναπηρικό καρότσι να ορθώνεται.
Είδα το φάσκελο του έφηβου στους κομισάριους.
Είδα τους νέους ν’ αποστρέφουν το βλέμμα απ’ την εξέδρα του καίσαρα.
Είδα το  πένθος στα άσπρα πουκάμισα.
Είδα τη σημαία να ατενίζει το λαό.
Είδα στις μπάντες με μαύρες κορδέλες
Είδα την απόγνωση να γίνεται οργή,
την οργή να παίρνει στόμα,
το στόμα να καταριέται και ν’ απαιτεί.

Νίνα Γεωργιάδου
Κάλυμνος, 29/10/11

Ποιος προσβάλλει το θεσμό;
Ο μόνος που προσβάλλει το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ο ίδιος ο Κάρολος Παπούλιας: Αμέτοχος παρατηρητής της καταστροφής της πατρίδας, χειροκροτητής των σκληρών μέτρων που γονατίζουν το λαό, θα έπρεπε το λιγότερο να ντρέπεται, αντί να μας εγκαλεί. Δανείζομαι από την Ποιητική του Αναγνωστάκη:
Το τι δεν πρόδωσες εσύ να μου πεις
Εσύ κι οι όμοιοί σου, χρόνια και χρόνια,
Ένα προς ένα τα υπάρχοντά σας ξεπουλώντας
Στις διεθνείς αγορές και τα λαϊκά παζάρια
Και μείνατε χωρίς μάτια για να βλέπετε, χωρίς
αφτιά
Ν’ ακούτε, με σφραγισμένα στόματα και δε μιλάτε.
Για ποια ανθρώπινα ιερά μας εγκαλείτε;

Ο Απόστολος Γκλέτσος δίνει μαθήματα
Ενώ ο Κάρολος Παπούλιας πήγαινε να κρυφτεί… Ο δήμαρχος Στυλίδας, Απόστολος Γκλέτσος, ανέβαζε στην «κερκίδα των επισήμων» μόνο τους ηλικιωμένους που πολέμησαν το 1940. Και συμπλήρωνε:
«Δεν αισθάνομαι ότι έχω το ανάστημα να ανέβω μαζί τους στην εξέδρα. Αυτοί είναι ήρωες και πολέμησαν για την πατρίδα. Εμείς τι κάναμε για αυτούς; Τους ψαλιδίζουμε κι άλλο την σύνταξη πείνας που παίρνουν. Ντροπή και αίσχος. Θα έπρεπε να μας δέρνουν με τις μαγκούρες. Αυτοί μας παρέδωσαν ελεύθερη και υπερήφανη Ελλάδα. Εμείς τι Ελλάδα θα παραδώσουμε στα παιδιά μας;».

Κάθε χούντα θέλει και τους λογοκριτές της…
Δεν φτάνει που η ΕΡΤ επιδίδεται καθημερινά σε όργιο κυβερνητικής προπαγάνδας. Τώρα άρχισε να ασχολείται και με την… τέχνη. Λογοκρίνοντας. Νέο «θύμα» το διαφημιστικό τρέιλερ για την 3η Μπιενάλε της Αθήνας 2011 Μονόδρομος.
Ως Μεγάλος Χορηγός Επικοινωνίας της φετινής διοργάνωσης η ΕΡΤ είχε αναλάβει την υποχρέωση της προβολής του τρέιλερ καθ’ όλη τη διάρκεια της Μπιενάλε.
Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης στο σποτ που είχε σκοπό να συμπυκνώσει τη σημερινή εκρηκτική κατάσταση, έκανε το… λάθος να συμπεριλάβει στα πλάνα του την εκτόξευση κόκκινης μπογιάς σε ΜΑΤατζή, την πτώση τηλεοπτικής συσκευής από μπαλκόνι και τη ρίψη της βόμβας μολότοφ… Όλα αυτά -καθώς φαίνεται- ήταν πολύ βαριά για το στομάχι των λογοκριτών της ΕΡΤ. Κι έτσι το μαύρο σκοτάδι έφαγε το τρέιλερ.
Προτείνω κι εγώ στο σκηνοθέτη να το ξανασκεφτεί και να φτιάξει ένα τρέιλερ που θα ικανοποιούσε απολύτως τη διοίκηση της ΕΡΤ:
Η εκτόξευση κόκκινης μπογιάς να αντικατασταθεί με ξυλοδαρμό μαθητή από ΜΑΤατζή.
Η πτώση της τηλεοπτικής συσκευής να αντικατασταθεί με πλάνο χαρούμενου τηλεθεατή που βλέπει Έλλη Στάη στην ΕΡΤ.
Η ρίψη μολότοφ με πλάνο ρίψης δακρυγόνων και βομβών κρότου-λάμψης.
Τέλος, ο Μονόδρομος να κλείνει με πλάνο βουλευτών που χειροκροτούν την υπερψήφιση του Μνημονίου…

Μουσικός επίλογος
Χρειάζομαι, χρειαζόμαστε κάτι να συνέλθουμε. Και δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι καλύτερο από τη μουσική. Λέω, λοιπόν, σήμερα το βραδάκι στις 8 να κατηφορίσω στο Θησείο και να πάω στο Ωδείο Athenaeum, όπου η μεσόφωνος Μαργαρίτα Συγγενιώτου με τον Γιάννη Τσανακαλιώτη στο πιάνο θα μας παρουσιάσουν τους κύκλους τραγουδιών:
Vier ernste gesaenge, του Johannes Brahms, Les nuits d’ete, του Hector Berlioz και Kindertotenlieder, του Gustav Mahler.

…Μετά θα κοιτάξω προς την Ακρόπολη, ελπίζοντας να μη δω να κυματίζει καμιά γερμανική σημαία!

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!