Ο Ηρόστρατος βρέθηκε στα βράχια, δίπλα στη θάλασσα, ανακαλύπτοντας ακόμη μια φορά πως τα παιδιά δημιουργούν τέχνη δωρεάν, χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις, με ελεύθερη φαντασία που καλπάζει, έτοιμα να τσακωθούν και να φιλιώσουν, έτοιμα να πουν τις πιο μεγάλες αλήθειες με πλήρη αφέλεια.

Στη συνέχεια τα παραλαμβάνει το εκπαιδευτικό σύστημα, κόβοντας ό,τι εξέχει, ψαλιδίζοντας φτερά, συντρίβοντας τη φαντασία…
Ατέλειωτα παιχνίδια και παραμύθια, σε μια χώρα που η κρίση και η ανεργία καταπίνουν τις διακοπές, αλλά τουλάχιστον υπάρχει η θάλασσα. Και πείθεσαι πως αξίζει και πάλι να ορθωθείς. Να δώσεις τη μάχη… Ο Ηρόστρατος έχει την τύχη να του δώσουν ρόλο στο έργο που θα παιχτεί στα βράχια. Στην αρχή του είπαν να είναι ένας τεμπέλης Γάλλος βασιλιάς που θα βλέπει όλη μέρα τηλεόραση (ένα τεράστιο χαρτόκουτο). Μετά επικράτησαν πιο ρεαλιστικές σκέψεις και του έδωσαν το ρόλο του… κλέφτη.

Στην Κούβα
Ταξίδεψα στην Κούβα κινηματογραφικά, πολύ πριν καταφέρω να πραγματοποιήσω ένα όνειρο και ένα μακρινό πια καλοκαίρι να ζήσω ένα μήνα, διασχίζοντάς την όλη, απ’ άκρη σ’ άκρη, γνωρίζοντας πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους και σχηματίζοντας μια δική μου άποψη για τα πράγματα…
Τώρα, με αφορμή την επέτειο της επανάστασης, ξεκινά την Πέμπτη 26 Ιουλίου στο Τριανόν το Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου που θα διαρκέσει μέχρι την 1η Αυγούστου. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Κουβανικής Πρεσβείας. Θα προβληθούν συνολικά 33 ταινίες, όπως  Ο Θάνατος ενός γραφειοκράτη, οι Μνήμες υπανάπτυξης, το Γουανταναμέρα και το Φράουλα και σοκολάτα του Τομάς Γκουτιέρεζ Αλέα,  η Λουτσία του Ουμπέρτο Σόλας και το Cuban story του Βιτόρ Παλέν – ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε κυριολεκτικά τυχαία όταν ο Αμερικανός ηθοποιός Έρολ Φλιν και ο σκηνοθέτης Παλέν, ιδιοκτήτες κινηματογραφικής αίθουσας στην Αβάνα, έτυχε να βρίσκονται εκεί όταν ξέσπασε η επανάσταση.  
Θα προβληθούν ακόμη ταινίες όπως:
-Βίβα Κούβα του Χουάν Κάρλος Κρεμάτα Μαλμπέρτι
-Βuena vista social club του Βιμ Βέντερς
-Ο Χέμινγκουεϊ στην Κούβα του Στέφεν Κρίσμαν
-Cubanissimo του Φιλίπ Μπλοτ
-Ο κόσμος του Σαντιάγκο Αλβαρεζ μια συρραφή επτά ντοκιμαντέρ του σημαντικού σκηνοθέτη Σαντιάγκο Αλβαρεζ
-Η Αλέιδα Γκεβάρα θυμάται τον πατέρα της του Κάρλος Αλμπέρτο Γκαρσία
Ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ σχηματίζουν ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό και μας χαρίζουν μια γενναία δόση Κούβας…

Έπεσε μια ακόμη αυλαία
«Αγάπη» τον θυμάμαι να λέει με εκείνη τη χαρακτηριστική φωνή του κακού, στις παλιές ελληνικές ταινίες. Δεν θα μπορούσα να τον συμπαθήσω ποτέ,  αν ως αποκάλυψη δεν ανακάλυπτα την καταπληκτική φωνή του σε τραγούδια του Χατζιδάκι, κάπου στη δεκαετία του ‘80. Ένας παλιός δίσκος βινυλίου που έβαλα να παίξει στο πικ-απ με μια σχετική προκατάληψη. Κι όμως. Από τότε δεν μπορώ να ακούσω τη Θάλασσα πλατιά ή τον Μύθο χωρίς να ανακαλέσω τη δική του ερμηνεία.
Το 1960 είχε παίξει και τραγουδήσει στους Όρνιθες, διαβάζω… Τον θυμάμαι εξαιρετικό, για μια ακόμη φορά να είναι ο «κακός» στη Φάρμα των ζώων που ανέβηκε από το Εθνικό Θέατρο.
Ο Γιώργος Μούτσιος έφυγε σε ηλικία 80 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό έργο.

Μπόνι και Κλάιντ
Σπάνια κινηματογραφικοί κακοποιοί αγαπήθηκαν τόσο! Η ιστορία όπως την είδε ο Άρθουρ Πεν και την ερμήνευσαν οι Γουόρεν Μπίτι και Φέι Ντάναγουεϊ, έκανε εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο να κλάψουν. Δημιούργησε μόδα, αλλά προκάλεσε και απέχθεια για τις δυνάμεις καταστολής.
Θυμάμαι ακόμη το μοιραίο τέλος. Μια αυγή και το αυτοκίνητο γαζωμένο από σφαίρες σε ενέδρα της αστυνομίας…
Οι πραγματικοί Μπόνι και Κλάιντ έδρασαν στην περίοδο της μεγάλης ύφεσης, ληστεύοντας δεκάδες τράπεζες και σκοτώνοντας  εννιά αστυνομικούς, αλλά και πολίτες που βρέθηκαν στο δρόμο τους.
Τώρα διαβάζουμε: «Τα όπλα που το θρυλικό ζευγάρι κακοποιών Μπόνι και Κλάιντ έφεραν πάνω τους, όταν σκοτώθηκαν το 1934, ενδέχεται να πωληθούν μέχρι και 200.000 δολάρια, ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπεύθυνος δημοπρασιών Μπόμπι Λίβινγκστον από το Νιου Χάμσαϊρ όπου εδρεύει ο οίκος δημοπρασιών RR Auction. Ο διαδικτυακός οίκος προετοιμάζεται για την δημοπρασία στις 30 Σεπτεμβρίου των δύο όπλων μαζί με το χρυσό ρολόι τσέπης το οποίο είχε πάνω του ο Κλάιντ Μπάροου όταν σκοτώθηκε σε ηλικία 25 ετών και τα καλλυντικά της 23χρονης συντρόφου του.»
Ο καπιταλισμός μετατρέπει, κυριολεκτικά, τα πάντα σε εμπόρευμα….

Στο Δάσος
Αφού ξεχάσαμε τις διακοπές, τουλάχιστον, μπορούμε να φτάσουμε ώς τη Φωκίδα, να ανεβούμε στην Καλοσκοπή και να απολαύσουμε το πλούσιο πρόγραμμα των Ήχων του Δάσους που ξεκίνησαν χθες Παρασκευή και ολοκληρώνονται την Κυριακή. Ας μην πούμε για ό,τι χάσατε, αλλά για ό,τι προλαβαίνετε ακόμη να δείτε και να ακούσετε:
Σάββατο 21 Ιουλίου
19:30  Band Fatale
21:00  Γιάννης Χαρούλης
23:00  Γιάννης Αγγελάκας
01:00  Koza Mostra
Κυριακή 22 Ιουλίου
20:00  Sazman
22:00  Λεωνίδας Μπαλάφας
00:00  Picos Apicos & the Pina Coladas
Πέρα από τις σπουδαίες μουσικές εκδηλώσεις, το φεστιβάλ διοργανώνει και φιλοξενεί εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, παιχνίδια, κινηματογραφικές προβολές κ.ά.
Διοργάνωση: Σύλλογος Αναπτυξιακού Προβληματισμού «ΕΛΙΑ»
Τηλ.: 6932311800, [email protected], [email protected],
www.forestsounds.gr

Και το σχόλιό μας
Το φεστιβάλ, όπου δίνεται η δυνατότητα να κατασκηνώσετε, πραγματοποιείται στη Γκιώνα. Καλό είναι οι επισκέπτες να φροντίσουν να γνωρίσουν και τα όσα συμβαίνουν με τη ληστρική εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων βωξίτη. Να συμπαρασταθούν στον αγώνα που γίνεται για τη σωτηρία του βουνού…

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!