Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Όχι άλλος χαμένος χρόνος

Όχι άλλος χαμένος χρόνος

Προχωρούν οι διεργασίες για τη συγκρότηση παρατάξεων στη Θεσσαλονίκη.

Αντιστρέφεται μετά τις συσκέψεις της τελευταίας εβδομάδας το κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατούσε για τη συγκρότηση των αυτοδιοικητικών σχημάτων στη Θεσσαλονίκη. Το κλίμα όμως που επικρατεί στην κεντρική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει πολλά περιθώρια εφησυχασμού.

Με βασικό προτεραιότητα να μην χαθεί άλλος χρόνος και να είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών από θέση ισχύος, πραγματοποιήθηκαν απανωτές συσκέψεις όλη την εβδομάδα για τη συγκρότηση του περιφερειακού σχήματος για την Κεντρική Μακεδονία και της δημοτικής παράταξης που θα κατέβει στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο με τη συμμετοχή των δύο νομαρχιακών κινήσεων του νομού Θεσσαλονίκης (νομαρχιακή κίνηση Αριστερά και νομαρχιακή κίνηση των Κινημάτων και της Οικολογίας) και νομαρχιακών κινήσεων από τους νομούς Σερρών, Ημαθίας, Χαλκιδικής και Πιερίας. Παρόντες στη συζήτηση ήταν και οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης και Λίτσα Αμανατίδου. Η ανάγκη συνεχούς παρέμβασης σε περιφερειακό επίπεδο μέσα στο περιβάλλον της έντονης οικονομικής κρίσης, αποτέλεσε τον κοινό τόπο όλων των τοποθετήσεων. Οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν και στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε νομός, η διαχείριση των οποίων περνάει πλέον από τις νομαρχίες στην Περιφέρεια.
Μετά από τη συζήτηση που διήρκησε περισσότερο από τρείς ώρες, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός συντονιστικού, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των νομών που υπάγονται στην Περιφέρεια και θα έχει την ευθύνη της επεξεργασίας του προγράμματος της νέας παράταξης, του ψηφοδελτίου και της επιλογής του επικεφαλής. Παράλληλα, θα λειτουργήσει μία επί μέρους επιτροπή οικονομικών, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τις ανάγκες του προεκλογικού αγώνα.
Η ονοματολογία για τη θέση του επικεφαλής έγινε προσπάθεια να αποφευχθεί, ώστε να δοθεί βάση στη συγκρότηση του πολιτικού προγράμματος. Παρόλ’ αυτά τα ονόματα του Τάσου Κουράκη και του Στρατή Πλωμαρίτη έπεσαν ως προτάσεις στο τραπέζι από στελέχη των νομαρχιακών κινήσεων.

Θεσσαλονίκη, πρωτεύουσα των προβλημάτων
Την Πέμπτη στο κινηματοθέατρο Αλέξανδρος, πραγματοποιήθηκε συνέλευση, με στόχο τη δημιουργία νέας δημοτικής παράταξης που θα παρέμβει στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Είχε προηγηθεί η δημοσίευση ενός κειμένου – πρόσκληση στη συνέλευση με τις υπογραφές περισσότερων από 30 πολιτών, συνδικαλιστών και ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στα τοπικά κινήματα, καθώς και η απόφαση για συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοτικής Κίνησης των Κινημάτων και της Οικολογίας.  Στο ιδρυτικό κείμενο της νέας παράταξης τονίζεται η αναγκαιότητα συνεχούς παρέμβασης σε μια πόλη που μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πρωτεύουσα των προβλημάτων και που η δεξιά διοίκηση που ελέγχει το δήμο για περισσότερα από 25 χρόνια έχει οδηγήσει σε συνολική υποβάθμιση. Αναφέρθηκαν επίσης οι ευθύνες της διοίκησης του δήμου για τα έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα, την ανυπαρξία δομών αλληλεγγύης και την κλεπτοκρατική διαχείριση των δημοσίων πόρων. Παράλληλα, τονίστηκε ότι «την ώρα που η θέση των λαϊκών στρωμάτων, ιδιαίτερα των νέων, επιδεινώνεται με την επιβολή του Μνημονίου από την ανεργία, την υποαπασχόληση και την ασύστολη κερδοσκοπία των οργανισμών κοινής ωφέλειας (ΕΥΑΘ, ΔΕΗ), ο δήμος λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, προσφέρει ελάχιστες κοινωνικές υπηρεσίες και διαθέτει περιορισμένες κοινωνικές υποδομές».
Τέλος, ορίστηκε το συντονιστικό της νέας δημοτικής παράταξης και αποφασίστηκε η συνελευσιακός χαρακτήρας της λειτουργίας της, η συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων και η εναλλαγή των προσώπων που θα την εκπροσωπούν δημόσια και θεσμικά.
Λευτέρης Αρβανίτης

 

Σχόλια

Exit mobile version