Αρχική κοινωνία Ότι δεν μπαίνει από την πόρτα, το βάζουν από το παράθυρο

Ότι δεν μπαίνει από την πόρτα, το βάζουν από το παράθυρο

Του Στρατή Πλωμαρίτη.

Στην τελευταία συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, ο νομάρχης κ. Ψωμιάδης έφερε και ψήφισε με την άνετη πλειοψηφία που διαθέτει την καύση των σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, που βρίσκεται στα όρια των δήμων Ευκαρπίας και Σταυρούπολης.

Πρέπει να πούμε εδώ -και να θυμηθούμε- ότι τόσο ο νομάρχης Θεσσαλονίκης όσο και ο πρόεδρος του ΟΤΑ μείζονος, κ. Ζουρνάς, είναι εραστές της καύσης των σκουπιδιών και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να την επιβάλλουν σαν έναν τρόπο σωτήριο στο πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών.
Δύο φορές προσπάθησε αυτό το δίδυμο της συμφοράς για το νομό της Θεσσαλονίκης, να επιβάλλει την καύση. Τη μία φορά όταν πριν από δύο περίπου χρόνια έφερε θέμα λειτουργίας εργοστασίου καύσης δίπλα στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ και την άλλη, όταν πριν από 6 μήνες έφερε θέμα λειτουργίας εργοστασίου καύσης σε μία άλλη περιοχή του νομού μας, τον Άγιο Αντώνιο. Και τις δύο φορές, όμως, το σχέδιό τους σκόνταψε στις μεγάλες κινητοποιήσεις των τοπικών κοινωνιών, των οποίων οι κάτοικοι πλημμύρισαν την αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου και ανάγκασαν το νομάρχη και την παρέα του να απορρίψουν τις εισηγήσεις που οι ίδιοι είχαν φέρει.

Αυτή τη φορά χρησιμοποίησαν άλλη μέθοδο. Αντί να κάνουν εργοστάσιο καύσης έφεραν και πέρασαν από το νομαρχιακό συμβούλιο την πρόταση να χρησιμοποιεί η τσιμεντοβιομηχανία συμπληρωματικά τα σκουπίδια για τη λειτουργία της. Δεκάδες χιλιάδες τόνοι πλαστικών, βιομηχανικών αποβλήτων, μεταχειρισμένων ελαστικών, αποξηραμένης λυματολάσπης θα ρίχνονται στην υψικάμινο της βιομηχανικής μονάδας και θα βομβαρδίζουν με διοξίνες, φουράνια και άλλα τοξικά μια ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή, με δεδομένο, μάλιστα, ότι και δύο μεγάλα νοσοκομεία είναι κοντά στο εργοστάσιο -το «Παπαγεωργίου» και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
Με την πλειοψηφία που διαθέτει, ο νομάρχης το πέρασε το θέμα, αλλά η απόφαση έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και ήδη οι κάτοικοι προγραμματίζουν δυναμικές κινητοποιήσεις, με τις οποίες είναι σίγουρο ότι θα αποτρέψουν για ακόμα μία φορά την καύση των σκουπιδιών. Εμείς συνεχίζουμε να απορρίπτουμε την καύση των σκουπιδιών ως τρόπο διαχείρισης τους, διότι:
– Δημιουργεί πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα (εκπομπές αερίων, διαχείριση τοξικού υπολείμματος κ.λπ.).
– Ανεβάζει το κόστος διαχείρισης, το οποίο καλείται να πληρώσει ο πολίτης.
– Η καύση ακυρώνει τις προοπτικές της ανακύκλωσης των υλικών, της επαναχρησιμοποίησής τους, καθώς και της κομποστοποίησης.

* Ο Στρατής Πλωμαρίτης είναι μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης.

 

Σχόλια

Exit mobile version