Αρχική πολιτισμός Όταν η τέχνη συναντά τη συλλογικότητα

Όταν η τέχνη συναντά τη συλλογικότητα

Έκθεση στον χώρο τέχνης TAF από την Ομάδα Φιλοπάππου.

Τους συνάντησα πρώτη φορά στο πλαίσιο μιας δράσης για το Kτήμα Ιόλα, στην Αγία Παρασκευή. Με μια ανακοίνωση στις πολυκατοικίες καλούσαν τους κατοίκους σε συνάντηση. Πίστεψα ότι ήταν μια «καθαρόαιμη» ομάδα ακτιβιστών. Αυτή ήταν η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή ήταν πως η Ομάδα Φιλοπάππου ήταν μια ομάδα δραστήριων καλλιτεχνών που πιστεύουν στη συλλογική δράση.
Τώρα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις δημιουργίες τους μέσα από μια έκθεση που εγκαινιάζεται τη Δεύτερα, 19 Σεπτεμβρίου, στο Taf (Theartfoundation) και θα διαρκέσει έως τις 2 Οκτωβρίου 2011.
H έκθεση ανοίγει 10 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση της ομάδας Φιλοπάππου και παρακολουθεί την πορεία της. Συγκεντρώνει έργα από τις έξι δράσεις που πραγματοποίησε μέχρι τώρα, με έμφαση σε αρχειακό υλικό που τεκμηριώνει τις δραστηριότητες και έρευνές της από το 2001 έως σήμερα… Είναι μια έκθεση-δράση που εξετάζει τους όρους της συλλογικής και ατομικής δημιουργικής διαδικασίας. Σηματοδοτεί έναν απολογισμό και αποτελεί μια ακόμα δράση, καθώς και ένα κάλεσμα συνεργίας με το κοινό.
Η Oμάδα Φιλοπάππου αποτελεί μια από τις μακροβιότερες εν ενεργεία συλλογικότητες στην Ελλάδα, όπου μετείχαν και μετέχουν πολλοί εικαστικοί της νεότερης γενιάς. Λειτουργεί χωρίς επίσημα μέλη και οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσω ανοιχτών συζητήσεων, μεταξύ των εκάστοτε συμμετεχόντων. Οι δράσεις της έχουν ως κύριο σκοπό την επανενεργοποίηση σημείων της πόλης και τόπων με πολύ ισχυρή ιστορία ή αρχαιολογικό, τουριστικό και αστικού σχεδιασμού ενδιαφέρον.
Την άνοιξη του 2001 ξεκίνησαν συναντήσεις με σκοπό να πραγματοποιηθεί μια δράση στο αρχαίο νταμάρι του Φιλοπάππου. Από εκεί προέκυψε το όνομα της Ομάδας, αν και όχι συνειδητά από τους συμμετέχοντες αλλά από τρίτους για καθαρά πρακτικούς λόγους.

Εγκαίνια: Δεύτερα
19/09/11, 20.30
Ώρες Λειτουργίας:
Δεύτερα-Κυριακή
13.00-00.00

Κώστας Στοφόρος

 

Σχόλια

Exit mobile version