Αρχική διεθνή Όταν η Μαδρίτη σαμποτάρει την ειρήνη…

Όταν η Μαδρίτη σαμποτάρει την ειρήνη…

Ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των Βάσκων υποστηρίζει τις προσπάθειες της Πατριωτικής Αριστεράς για την ειρηνική και δημοκρατική επίλυση του βασκικού ζητήματος, το ισπανικό κράτος απαντά σπασμωδικά: άρνηση της νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί, και ένταση της παραδοσιακής καταστολής.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση της Μαδρίτης εξακολουθεί να ποντάρει στην «ελπίδα» ότι ο πολλαπλασιασμός των διώξεων σε βάρος του ειρηνικού μαζικού κινήματος θα το υποχρεώσει να επιστρέψει στη λογική της βίαιης σύγκρουσης. Πρόκειται για μια αδιέξοδη στάση – όχι μόνο επειδή αυτή η βάρβαρη και αντιδημοκρατική πολιτική που ακολουθούν οι ισπανικές κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες δεν κατάφερε να συντρίψει το κίνημα της Πατριωτικής Αριστεράς. Σήμερα είναι ακόμη περισσότερο αδιέξοδη, διότι πλέον το ισπανικό κράτος δεν αντιπαρατίθεται με ένα μειοψηφικό και «στριμωγμένο» κίνημα: αντιπαρατίθεται πια με την πλειοψηφία της βασκικής κοινωνίας. Αυτή η εμπρηστική τακτική του ισπανικού κράτους και η συστηματική άρνησή του να διαπραγματευθεί έχει μάλιστα καταφέρει να σοκάρει σημαντικούς παράγοντες της διεθνούς κοινότητας που έχουν εμπλακεί στην προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης, και δείχνουν εκνευρισμένοι με την αδιέξοδη πολιτική της Μαδρίτης.
Μέχρι στιγμής η βασκική κοινωνία δείχνει αποφασιστική υποστήριξη στην προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης. Αυτό φαίνεται από τις δίχως προηγούμενο διαδηλώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των Βάσκων πολιτικών κρατούμενων, που πραγματοποιούνται σε εκατοντάδες πόλεις και χωριά απ’ άκρη σ’ άκρη της Χώρας των Βάσκων. Αυτό έδειξε και η τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα που σχηματίστηκε επί βδομάδες τον Απρίλη από χιλιάδες ανθρώπους, ώστε να αποτραπεί ο επανεγκλεισμός στη φυλακή οχτώ μελών της βασκικής νεολαίας που είχαν αφεθεί προσωρινά ελεύθεροι μετά την καταδίκη τους – με μοναδικό «αδίκημα» τη συμμετοχή τους στη μαζική οργάνωση νεολαίας Segi, που αυτοδιαλύθηκε πέρυσι. Τώρα η ισπανική «δικαιοσύνη», εφαρμόζοντας ακριβώς την εμπρηστική πολιτική της Μαδρίτης, αποφάσισε ξαφνικά ότι πρέπει να φυλακιστούν μέχρι να δικαστεί η έφεση που άσκησαν. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι η «υπεράνω υποψίας» Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων διάλεξε ακριβώς την προηγούμενη εβδομάδα για να προειδοποιήσει τις ισπανικές αρχές να σταματήσουν την κακομεταχείριση των Βάσκων πολιτικών κρατουμένων…
Στο έκτο φεστιβάλ Resistance, που και φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας στις 21-22-23 Ιούνη, θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε από πρώτο χέρι για τον αγώνα της βασκικής Πατριωτικής Αριστεράς, αφού θα συμμετάσχουν αντιπροσωπείες τόσο από το κόμμα Sortu και τη νεοϊδρυμένη νεολαία Ernai, όσο και από το βασκικό κίνημα διεθνιστικής αλληλεγγύης Askapena («Απελευθέρωση»).

Ε.Φ.

Σχόλια

Exit mobile version