Αρχική στήλες Όσα θάφτηκαν τ.15

Όσα θάφτηκαν τ.15

Αιολικά κόλπα

Η συνδιαλλαγή της εκάστοτε εξουσίας με το κεφάλαιο δεν είναι ζήτημα ηθικής ή εντιμότητας. Είναι όρος επιβίωσης της εξουσίας, είναι η απαράβατη υλοποίηση της προαιώνιας μεταξύ τους συμφωνίας «το ένα χέρι νίβει το άλλο…».

Η γνωστή λοιπόν εταιρεία του κ. Κοπελούζου, Τέρνα, έχει υποβάλει εδώ και χρόνια αιτήσεις για να εγκαταστήσει εκατοντάδες ανεμογεννήτριες σε αιολικά πάρκα στην περιοχή της νότιας Εύβοιας. Οι ντόπιοι ιδιοκτήτες γης προσφέρθηκαν να ενοικιάσουν τα χωράφια τους προς 500-1.000 ευρώ ανά στρέμμα το χρόνο. Επειδή όμως αυτή η τιμή κρίθηκε ακριβή από τον επιχειρηματία, κατέφυγε στη μαμά-κυβέρνηση η οποία βρήκε τρόπο να παρακάμψει τους απαιτητικούς ιδιώτες.

Με το νόμο 2941/2001 επί υπουργίας Ανωμερίτη (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δηλαδή) τα αιολικά πάρκα χαρακτηρίστηκαν ως «δημόσιας ωφέλειας» και συμπεριλήφθηκαν στη δασική νομοθεσία ως ισότιμα με τα στρατιωτικά έργα. Έτσι επιτράπηκε να εγκαθίστανται νόμιμα σε δημόσιες δασικές εκτάσεις και ορίστηκε να αποζημιώνουν το Δημόσιο με το 1% του προϋπολογισμού του έργου, χρήματα που ποτέ δε δόθηκαν από τα αιολικά πάρκα ενώ εισέπρατταν κανονικότατα και τις επιδοτήσεις και τα τιμολόγιά τους από τη ΔΕΗ.

Γιατί;

Γιατί οι υπουργοί Γεωργίας και Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν εξέδωσαν τη σχετική υπουργική απόφαση!

Επειδή όμως άρχισαν οι αντιδράσεις ανέλαβε ο άλλος εταίρος της εξουσίας να βοηθήσει την κατάσταση. Έτσι με το ν. 3377/2005, και συγκεκριμένα το άρθρο 19, επί υπουργίας Μπασιάκου (κυβέρνηση Ν.Δ.) το σκάνδαλο ολοκληρώθηκε!

Τα αιολικά πάρκα συμπεριλήφθηκαν σε σχετική ρύθμιση του ν. 3208/2003 ώστε να πληρώνουν κι αυτά… το τυπικό «αντάλλαγμα χρήσης του μελισσοκόμου». Αυτό σημαίνει πως οι εταιρείες αυτές θα πληρώνουν για τη χρήση δημόσιων εκτάσεων ό,τι και οι μελισσοκόμοι! Δηλαδή 50 ευρώ το χρόνο ανά στρέμμα ή 1.000 ευρώ εφάπαξ στην εικοσαετία.

Και για να δέσει από παντού το πράγμα η κ. Μπιρμπίλη (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ πάλι) σε πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου της φροντίζει να εξασφαλίσει τις εταιρείες: «θα χαρακτηρίζονται κατά προτεραιότητα ως δημόσιες δασικές οι εκτάσεις που σχεδιάζονται να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα και θα υποχρεούνται όλες οι υπηρεσίες να αδειοδοτούν τα αιολικά πάρκα, ασχέτως αν υπάρχουν νόμιμες ενστάσεις και δικαστικές προσφυγές από τους ιδιοκτήτες γης».

Επειδή όμως ως γνωστό το κεφάλαιο είναι αδηφάγο, η Τέρνα θεώρησε πως και τα 50 ευρώ ενοίκιο το χρόνο είναι πολλά και με επιστολή της καλεί τους υπουργούς να χαρακτηρίσουν τα αιολικά πάρκα «ιδιαίτερου κοινωνικού χαρακτήρα» προκειμένου να μειωθεί το αντάλλαγμα χρήσης!

Να με απλά λόγια τι σημαίνει διακομματική «πράσινη ανάπτυξη» και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

 Τυμβωρυχεί ο Σωκράτης

Σχόλια

Exit mobile version