Αρχική στήλες Όσα θάφτηκαν τ.13

Όσα θάφτηκαν τ.13

9 Μάη 1945: Ποτέ πια πόλεμος – Ποτέ πια φασισμός

Πέρασαν 65 χρόνια από τη μεγαλειώδη αντιφασιστική νίκη των Λαών της Ευρώπης στις 9 Μαΐου 1945, από το τέλος της φρικτότερης εμπόλεμης σύρραξης που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα.

Τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πήραν μέρος 61 χώρες σε επιχειρήσεις που διεξήχθησαν στο έδαφος 40 χωρών. Το τίμημα βαρύ: πάνω από 50 εκατομμύρια νεκροί.

Απίστευτες οι θυσίες του Σοβιετικού Λαού σ` αυτό το μακελειό του ναζισμού. Κάθε λεπτό του πολέμου, η Σοβιετική Ένωση θρηνούσε κατά μέσο όρο 9 νεκρούς, κάθε ώρα 507 και κάθε μέρα 1.400! Σε έναν πόλεμο, που η Βρετανία είχε 375.000 νεκρούς και οι ΗΠΑ περίπου 400.000, η ΕΣΣΔ προσέφερε πάνω από 20 εκατομμύρια παιδιά της! Πάνω από 10 εκατομμύρια οι ανάπηροι και οι τραυματίες.

Πάνω από 1.700 πόλεις και 70.000 χωριά, έγιναν στάχτη από τους ναζί. Τραγικό σύμβολο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, το θρυλικό Λένινγκραντ. Η πολιορκία του υπήρξε η πιο αιματηρή στην ιστορία της ανθρωπότητας. Κράτησε 872 ημέρες και κόστισε τη ζωή σε 1.000.000 Σοβιετικούς πολίτες. Βαρύ το τίμημα του αντιφασιστικού αγώνα και για τη χώρα μας, η οποία, αναλογικά με το μέγεθός της, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των θυσιών. Χιλιάδες οι σκοτωμένοι και οι εκτελεσμένοι, οι νεκροί από την πείνα και τις κακουχίες, εκατοντάδες τα καμένα χωριά. Το 7% του τότε πληθυσμού της Ελλάδας θυσιάστηκε γράφοντας λαμπρές σελίδες στον Εθνικό Απελευθερωτικό αγώνα με πρωτοπόρο το ΕΑΜ, ψυχή και οργανωτή της αντίστασης του λαού ενάντια στο φασίστα κατακτητή. Σημαντική συμβολή στον 6χρονο πόλεμο (1939-1945) είχαν τα εθνικοαπελευθερωτικά και αντιφασιστικά κινήματα των καπιταλιστικών χωρών, με οργανωτή και κύριο αιμοδότη τα Κομμουνιστικά Κόμματα αυτής της περιόδου. Η μεγάλης νίκη κατά του φασιστικού ιμπεριαλιστικού «Άξονα» Γερμανίας – Ιαπωνίας – Ιταλίας και των συμμάχων τους, δεν έβαλε απλά τέρμα στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά έφερε θεμελιακές αλλαγές στον παγκόσμιο συσχετισμό των δυνάμεων, έδωσε στους λαούς αισιοδοξία και δυνάμωσε την πεποίθηση στους λαϊκούς αγώνες.

Γιατί, αν η δύναμη του γερμανικού ιμπεριαλισμού φαινόταν ακατανίκητη όταν ξεκινούσε ο πόλεμος, η 9η Μάη του 1945 απέδειξε πως η δύναμη της πάλης των λαών δεν γνωρίζει όρια.

Αυτή τη μέρα-ορόσημο, για την πάλη των λαών ενάντια στο φασισμό και την υποδούλωση, επέλεξαν οι παραχαράκτες της Ιστορίας για να σβήσουν από την ιστορική μνήμη τον καταλυτικό ρόλο της λαϊκής πάλης.

Ονόμασαν, λοιπόν, οι σημερινοί επικυρίαρχοι της Ε.Ε. την 9η του Μάη «Μέρα της Ευρώπης», επιδιώκοντας να την αφυδατώσουν από τα αγωνιστικά, ανατρεπτικά της μηνύματα, που είναι και σήμερα επίκαιρα όσο ποτέ και επιχειρώντας να ταυτίσουν τα θύματα με το θύτη.

Τον Σοσιαλισμό με τον Φασισμό. Η αντιφασιστική Νίκη στις 9 Μαΐου 1945 θα τροφοδοτεί την ελπίδα για τους λαούς και τις κοινωνικές εκείνες δυνάμεις, που θα παλεύουν ενάντια σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης και ιμπεριαλιστικής υποδούλωσης για κοινωνική χειραφέτηση, για μια εξανθρωπισμένη ανθρωπότητα.

Τυμβωρυχεί ο Σωκράτης

Σχόλια

Exit mobile version