Αρχική στήλες όσα θάφτηκαν τ. 25

όσα θάφτηκαν τ. 25

Αυτοί σταθερά ταξικά
Τώρα που τα μέτρα που ελήφθησαν σε βάρος των εργαζομένων  και εξάντλησαν την «οικονομική αποδοτικότητά» τους για το μεγάλο κεφάλαιο, όπως εκτιμά  ο ΣΕΒ, ήρθε η ώρα για τους ντόπιους καπιταλιστές, στηριγμένοι στην κυβερνητική πολιτική να «κεφαλαιοποιήσουν τις διαρθρωτικές αλλαγές», για τη σωτηρία της πατρίδας.

Έτσι, τα κοράκια απαιτούν να κάνει η αντιλαϊκή πολιτική άμεσα το επόμενο βήμα, το λεγόμενο «αναπτυξιακό», για την ολοκλήρωση της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου, μετά τη λεηλασία σε μισθούς και συντάξεις.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, επισήμανε ότι «τα μέτρα γενικευμένης λιτότητας έχουν φτάσει στα όρια της κοινωνικής ανοχής, αλλά και της οικονομικής αποδοτικότητάς τους». Φρόντισε, δε, χωρίς ίχνος ντροπής, να διαβεβαιώσει και την τρόικα ότι η λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, ήταν απλά «λελογισμένες αυξήσεις» που δεν υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα.
Δηλαδή, καλά τα πήγαμε ώς εδώ, τώρα πάμε για το φαγοπότι και συνεχίζει:
«Απαιτείται, πλέον, η αποφασιστική προώθηση των προβλεπόμενων διαρθρωτικών αλλαγών
Βασική προϋπόθεση προς τούτο είναι ο δραστικός περιορισμός του κρατικού παρεμβατισμού, των κρατικών δαπανών και του όγκου του ίδιου του κράτους, παράλληλα με τη διαμόρφωση ενός ευρύτερου πλαισίου που να ευνοεί τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα».
Με άλλα λόγια, φθηνή εργατική δύναμη έχουμε, φθηνό εργατικό κόστος έχουμε, συλλογικές συμβάσεις δεν έχουμε, ΓΣΣΕ δεν έχουμε. Άρα, ώρα για τρελές κονομισιές.
Δεν παραλείπουν, βέβαια, να «κλείνουν το μάτι» στην κυβέρνηση και να τη διαβεβαιώνουν πως είναι δίπλα της στον αντιλαϊκό της κατήφορο.
«Η επίσπευση των ανατροπών είναι η ειλικρινής βούληση του πρωθυπουργού και των ικανότερων υπουργών του. Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύουν οι περισσότερες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε μία σειρά από μείζονα θέματα, τον τελευταίο καιρό».
Βέβαια, όλα τούτα δεν είναι φιλοφρονήσεις ή μόνο δηλώσεις πολιτικής στήριξης, αλλά γίνονται με το βλέμμα στραμμένο στα υπερκέρδη τους και η κυβέρνηση σπεύδει να ανταποκριθεί και έμπρακτα να ανταποδώσει.
Η συνολική πίτα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013 και μόνο από χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε., φτάνει στα 24 δισ. ευρώ Για τα επόμενα χρόνια που θα «τρέχουν» τα προγράμματα, οι ντόπιοι κεφαλαιοκράτες έχουν να περιμένουν ακόμη 21,5 δισ. ευρώ, χώρια τα ποσά που θα πάρουν μέσω του κρατικού προϋπολογισμού με τη μορφή εθνικών ενισχύσεων. Η κυβέρνηση, για λογαριασμό των μεγαλοεπιχειρηματιών έχει αναλάβει την υποχρέωση να παρουσιάζει κάθε χρόνο 10 μεγάλα έργα προς υλοποίηση. Στη λίστα τού υπουργείου βρίσκονται 97 τέτοια έργα που αφορούν σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα, βασικές υποδομές της χώρας κ.ά. που παραδίδονται βορά στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους και άλλα μονοπώλια.
Ούτε τα μέτρα τέλειωσαν, ούτε τα βάσανα μας, ούτε οι αγώνες μας.

Τυμβωρυχεί ο Σωκράτης

 

Σχόλια

Exit mobile version