Αρχική στήλες όσα θάφτηκαν

όσα θάφτηκαν

Έχασε το σπίτι του για μόλις 75 δολάρια! Όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό, δυστυχώς δεν είναι στην κοινωνία που φτιάξαμε. Ο λόγος για ένα Αμερικανό από το Τενεσί, τον Τζιν Κράνικ.
Η κομητεία όπου συνέβη το περιστατικό δεν έχει δική της πυροσβεστική υπηρεσία και η δημοτική αστυνομία καλύπτει τους πολίτες έξω από τα όριά της μόνο εάν το ζητήσουν και εάν πληρώσουν.

Πήρε φωτιά το σπίτι του φουκαρά του Τζιν, κάλεσε την πυροσβεστική και για κακή του τύχη, στο τηλεφωνικό κέντρο της πυροσβεστικής διαπίστωσαν ότι ο Κράνικ δεν είχε πληρώσει την ετήσια εισφορά των 75 δολαρίων. Αρνήθηκαν, λοιπόν, να επέμβουν για να σβήσουν τη φωτιά, ενώ απέρριψαν και την προσφορά του να πληρώσει επί τόπου το ποσό. Το αποτέλεσμα ήταν η ολοσχερής καταστροφή του σπιτιού, την οποία οι πυροσβέστες παρακολούθησαν, χωρίς να κάνουν τίποτα.
Σε μια μικρή πόλη των ΗΠΑ, μια μοναχική ηλικιωμένη κυρία, καθυστέρησε για λίγους μήνες να πληρώσει τη δόση του δανείου για το σπίτι της στην τράπεζα. Χωρίς να χάσει καιρό η J.B. Morgan -αυτή ήταν η τράπεζα-, έστειλε τον κλητήρα κι έναν κλειδαρά, ο οποίος άλλαξε τις κλειδαριές του σπιτιού, κλειδώνοντας μέσα στο σπίτι την ηλικιωμένη κυρία που αρνιόταν να το εγκαταλείψει.
Σάββατο μεσημέρι, βλέπω στα σκαλιά του σπιτιού μου να κάθεται μια ξερακιανή γιαγιά και να μετρά κάτι κέρματα. Είχε βγει γύρα στη γειτονιά να μαζέψει 23,60 ευρώ για να συμπληρώσει και να πληρώσει τη Δευτέρα τη ΔΕΗ, «γιατί παιδί μου είπαν πως θα μου το κόψουν».
Πιάσαμε κουβέντα. Άπορη, με καρκίνο η γιαγιά. Της έγραψαν να κάνει χημειοθεραπείες, έκανε μια φορά και για την επόμενη της έκλεισαν ραντεβού τον… Δεκέμβρη.
Αυτός ο μάγκας υπουργός Υγείας, ο Λομβέρδος, που είπε πως θα παραιτηθεί αν δεν τα καταφέρει, δεν νομίζει πως η γιαγιά του δείχνει το δρόμο;
Μόνη κι έρμη, τη βοηθούσε λίγο η εκκλησία. «Μου έδιναν κάθε μήνα 30 ευρώ, όμως τώρα μου δίνουν μόνο 10, γιατί μ’ αυτή την κατάσταση γίναμε, ξαφνικά, πολλοί οι αναγκεμένοι». Μου ζήτησε αν έχω να της δώσω ένα ζεστό ρούχο. «Μας έδινα στην Αγ. Παρασκευή και κανένα ρούχο, όμως τώρα με την κατάσταση τα κρατάνε πια τα παλιά τα ρούχα τους οι άνθρωποι. Σφίγγουν τα πράγματα παιδί μου». Διάβασα πως η ΔΕΗ ανακοίνωσε νέα τιμολόγια στο οικιακό ρεύμα και «τιμωρεί» με μεγάλες αυξήσεις τα νοικοκυριά που έχουν μικρή κατανάλωση. Σκέφτηκα τη γιαγιά.
Θα τα καταφέρνει τώρα με τις αυξήσεις να πληρώνει το ρεύμα;
Τυμβωρυχεί ο Σωκράτης
Σχόλια

Exit mobile version