Αρχική στήλες όσα θάφτηκαν: Απάνθρωποι

όσα θάφτηκαν: Απάνθρωποι

Δυστυχώς για κάποιους νέους ανθρώπους, ο ερχομός ενός παιδιού στη ζωή δεν σημαίνει χαρά και ευτυχία.
Σημαίνει ανεργία, φτώχεια και προβλήματα.

Το μοναδικό θαύμα της μητρότητας συχνά γίνεται στις μέρες μας βραχνάς και βάσανο για τις νέες μητέρες.
Σίγουρα δεν είναι σημερινό φαινόμενο η απόλυση μιας εγκύου, ούτε η άρνηση πρόσληψης μιας μωρομάννας, όμως σε τούτες τις μέρες της ανεργίας και της εξαθλίωσης των εργαζομένων, τέτοια φαινόμενα φαντάζουν πιο οδυνηρά και, δυστυχώς, όλο και πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα.
Οι εργοδότες αποθρασυμένοι εντελώς από τα διάφορα «Μνημόνια» και την πολιτική της κυβέρνησης, δεν διστάζουν καθόλου να απολύουν έγκυες εργαζόμενες, γράφοντας το νόμο στα παλιά τους τα παπούτσια.
Στη Λιβαδειά, μια 25χρονη εμποροϋπάλληλος, ενημερώνει τον εργοδότη της πως είναι έγκυος. Τότε αρχίζουν οι απειλές και οι «παροτρύνσεις» να βγει σε μακροχρόνιες αναρρωτικές άδειες. Φοβούμενη μη χάσει τη δουλειά της, υπέγραψε μείωση ωραρίου και αποδοχών.
Με όλα αυτά, αποβάλλει στον τρίτο μήνα κύησης και γυρνώντας στη δουλειά της από την… αναρρωτική άδεια την περίμενε η απόλυση.
Σε απόλυση εγκύου εργαζόμενης προχώρησε πριν λίγες μέρες η πολυεθνική Lidl στο κατάστημά της στη Σάμο. Δεν ανανεώνει τη σύμβαση αυτής της εργαζόμενης που είχε ήδη τρεις συμβάσεις, γιατί έμεινε έγκυος! Σε παρέμβαση που έκανε το Σωματείο στους υπεύθυνους της πολυεθνικής, η απάντηση που πήραν ήταν ότι «πλέον η εργαζόμενη δε θα είναι αποδοτική για την εταιρία και για αυτό δε θα ανανεώσουμε τη σύμβασή της».
Στην Ζάκυνθο πριν από λίγο καιρό, απολύθηκε εργάτρια επιχείρησης επειδή έμεινε έγκυος. Ακολούθησαν οι γνωστές «συμβουλές και παροτρύνσεις» για άδειες και παραιτήσεις και η εργαζόμενη αρνήθηκε να… συμμορφωθεί.
Εδώ, όμως, η εργοδοσία ήταν εντελώς απάνθρωπη. Ζήτησε από την εργαζόμενη να «ρίξει» το παιδί της αν ήθελε να παραμείνει στη δουλειά.  Εκείνη αρνήθηκε και φυσικά απολύθηκε.
Βρισκόταν στον ένατο μήνα εγκυμοσύνης και την τελευταία μέρα πριν λάβει την άδεια τοκετού, ενημερώθηκε από το λογιστήριο ότι η συνεργασία της με τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» λήγει.
Η γυναίκα είναι ήδη μητέρα ενός παιδιού 3,5 ετών και ήταν έγκυος στο δεύτερο της παιδί.
Ξέρετε για ποιον εργοδότη μιλάμε;
Για την οργάνωση «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία διαθέτει προγράμματα υποστήριξης ανέργων, για τα οποία μάλιστα χρηματοδοτείται αδρά. Χρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εντάσσεται στο Επιχειρηματικό Πρόγραμμα «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση».
Πάμπολλες τέτοιες περιπτώσεις θα μπορούσαμε ν’ αναφέρουμε, όπως ένα «χαρτί» που βάζουν νεαρές κοπέλες να υπογράψουν ότι δεν θα τεκνοποιήσουν για πέντε χρόνια από τη πρόσληψή τους. Από πόσα αποκαλυπτικά, καταγγελτικά, αντικειμενικά ΜΜΕ ακούσατε να μιλούν γι’ αυτά τα θέματα;
Τυμβωρυχεί ο Σωκράτης

 

Σχόλια

Exit mobile version