Αρχική αφιερώματα δρόμοι της ιστορίας Όργιο καταστολής με αφορμή την 6η Δεκέμβρη

Όργιο καταστολής με αφορμή την 6η Δεκέμβρη

Και ενώ στις πορείες της 6ης Δεκέμβρη η αστυνομική παρουσία ήταν διακριτική, τις ημέρες που προηγήθηκαν και ακολούθησαν τις διαδηλώσεις, το κέντρο της Θεσσαλονίκης είχε αποκλειστεί από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ δεν έλειψαν και οι επεμβάσεις σε κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους.

Με μία επιχείρηση που θύμιζε σε μεγάλο βαθμό την αντίστοιχη επέμβαση της αστυνομίας πριν από έναν ακριβώς χρόνο στο Ρεσάλτο, πάνοπλοι άνδρες της αντιτρομοκρατικής εισέβαλαν σε υπό κατάληψη χώρο στις εστίες του ΑΠΘ και συνέλαβαν 11 άτομα, με αφορμή ληστεία που είχε πραγματοποιηθεί το προηγούμενο βράδυ στα πανεπιστήμια. Οι αστυνομικές αρχές αφαίρεσαν από το χώρο ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σκληρούς δίσκους και οτιδήποτε μπορούσε να θεωρηθεί επιβαρυντικό στοιχείο για τους 11 συλληφθέντες. Η εισαγγελέας αποφάσισε την προφυλάκιση τριών από τους 11 συλληφθέντες –η πλειοψηφία των οποίων είναι φοιτητές-, ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και θα δικαστούν με κατηγορίες που υπάγονται στον καινούργιο τρομονόμο. Τις επόμενες ημέρες φοιτητές, τρόφιμοι των εστιών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις των συναδέλφων τους πραγματοποίησαν κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης της β’ φοιτητικής εστίας.
Την Τετάρτη το βράδυ, αστυνομικοί της Ομάδας Ζ απέκλεισαν το πεζοδρόμιο, κάτω από το Στέκι Μεταναστών και προχώρησαν σε ελέγχους σε άτομα που αποχωρούσαν από το στέκι. Αμέσως συγκεντρώθηκε κόσμος που απαίτησε από τους αστυνομικούς να αποχωρήσουν και να λήξει ο αποκλεισμός της εισόδου του στεκιού. Καθ’ όλη τη διάρκεια του επεισοδίου η στάση των ανδρών της αστυνομίας ήταν ιδιαίτερα προκλητική με αποκορύφωμα τις αναφορές τους στους νεκρούς της Marfin και σε «παιδάκια που τα βιάζουν Αλβανοί».
Με ανακοίνωσή του το Στέκι Μεταναστών και οι συλλογικότητες που συμμετέχουν σε αυτό καταγγέλλουν την στάση της αστυνομίας και τονίζουν ότι δεν θεωρούν πως πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ότι εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια καταπάτησης κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων. Η ανακοίνωση της συνέλευσης του στεκιού καταλήγει αναφέροντας ότι «σε κάθε περίπτωση το Στέκι συνεχίζει απρόσκοπτα την ανοιχτή λειτουργία του ως πεδίο έμπρακτης αλληλεγγύης στους μετανάστες και όλους τους καταπιεσμένους και ως χώρος παραγωγής κινηματικών πρακτικών υπεράσπισης και διεύρυνσης των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων. Ένας χώρος εντέλει αποτύπωσης του προτάγματός μας για μια κοινωνία ισότητας και ελευθερίας, στους αντίποδες της εκμετάλλευσης, του ρατσισμού και της καταστολής που υπερασπίζονται οι συμμορίες σαν και αυτή που προσπάθησε να μας τρομοκρατήσει χθες το βράδυ. Απέτυχε παταγωδώς!»

Λ.Α.

 

Σχόλια

Exit mobile version