Όπως… στην Κερατέα!

Να παρθεί κεντρική πρωτοβουλία από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το ΣΜΑ. Του Γιώργου Θεοδωρόπουλου

Ο αγώνας των πολιτών της Ευκαρπίας για την αποτροπή κατασκευής του ΣΜΑ, κλιμακώνεται. Η παρουσία των ΜΑΤ σηματοδοτεί την έναρξη της τελικής σύγκρουσης. Η νέα διοίκηση του Συνδέσμου ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, από το κατακαλόκαιρο έχει επιδοθεί σ’ έναν άνευ προηγουμένου εκβιασμό, που τον επονομάζει «διαβούλευση» προς τους αγωνιζόμενους συμπολίτες μας. Η νέα διοίκηση έχει κατανείμει ρόλους στα μέλη της για την εφαρμογή της τακτικής «καρότο και μαστίγιο». Τελευταία, στη λογική του «καρότου» και με υπαινιγμούς ότι έρχεται το «μαστίγιο», εξεδόθη ένα πολυτελέστατο φυλλάδιο προπαγάνδας και δόθηκαν στον τοπικό Τύπο πληρωμένες ολοσέλιδες καταχωρήσεις. Οι προπαγανδιστικές αυτές ενέργειες, με χρήματα των πολιτών έγιναν στο πλαίσιο της δήθεν διαβούλευσης, με απούσα την άλλη άποψη που συστηματικά και γκεμπελικά διαστρεβλώνεται. Στο οπισθόφυλλο του πολυτελούς φυλλαδίου καταχωρείται υποστηρικτικά το σχόλιο του διευθυντή του ευεργετημένου Αγγελιοφόρου, εφημερίδας ιδιοκτησίας μεταξύ άλλων και του κ. Μπόμπολα. Ούτε τα προσχήματα δεν τηρούνται πια! Ακολούθησε, βέβαια, μετά από μια στημένη και πέρα από κάθε δημοσιογραφική δεοντολογία, συνέντευξη Τύπου ο πρωτοσέλιδος πηχυαίος τίτλος της Μακεδονίας: «Μια γροθιά για το ΣΜΑ Ευκαρπίας». Ίδια τακτική ακολουθούν η ΕΤ3 και η δημοτική TV100, που με «αντικειμενική» μονομέρεια παρουσιάζουν διά στόματος των κ.κ. Μπουτάρη, Δανιηλίδη, Παπαδόπουλου, ότι ο αγώνας των πολιτών είναι υποκινούμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ. Ο κ. Μπουτάρης κατονόμασε και τους βουλευτές  Τ. Κουράκη και Δ. Χαραλαμπίδου.
Από την Τρίτη, 16/10, εμφανίστηκαν τα ΜΑΤ στην Ευκαρπία και ακολούθησαν οι δήμαρχοι μαζί με κάποιους δημοτικούς υπαλλήλους που εκβιαστικά στρατολογήθηκαν. Τους υποδέχτηκαν πάνω από 300 κάτοικοι που, σημειωτέον, είναι σε διαρκή επιφυλακή εδώ και μήνες. Φαίνεται ότι κάποιοι δήμαρχοι είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν τους δημοτικούς υπαλλήλους, ως υποστηρικτική δύναμη προς τα ΜΑΤ. Η τακτική του «μαστιγίου» είναι σε εξέλιξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
αντίθετος στο έγκλημα
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ είναι ξεκάθαρη. Διαφωνούμε ριζικά με τον ΠΕΣΔΑ, γιατί έχει ως πυρήνα του την καύση των απορριμμάτων. Ο ΣΜΑ Ευκαρπίας είναι κομβικό έργο υποδομής για τη συλλογή καύσιμης ύλης προς το εργοστάσιο καύσης της Μαυροράχης που προβλέπεται να κατασκευαστεί με βάση τον ΠΕΣΔΑ. Υποστηρίζουμε την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και το τρίπτυχο «διαλογή στην πηγή-ανακύκλωση-κομποστοποίηση». Ο ΣΜΑ Ευκαρπίας είναι έργο ασύμβατο προς αυτό τον σχεδιασμό. Είμαστε υπέρ των πολλών μικρών ΣΜΑ που εξυπηρετούν το σχέδιο μας. Στο ψευτοδίλημμα του Συνδέσμου ότι «θα χαθούν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ» απαντάμε ότι το περιβαλλοντικό έγκλημα που έχουν υπ’ όψιν τους να κάνουν σε βάθος τριακονταετίας κοστίζει πολύ πιο ακριβά σε ανθρώπινες ζωές και συνθήκες περιβάλλοντος. Είναι επιτακτική ανάγκη να ματαιώσουμε τα σχέδια τους.
Οι δήμαρχοι ισχυρίζονται ότι θα εξοικονομηθούν πόροι από το κόστος μεταφοράς και θα μειωθούν έτσι τα δημοτικά τέλη. Οι ίδιοι όμως πρωτοστατούν και παίρνουν αποφάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια για την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής και της μεταφοράς των απορριμμάτων, γεγονός που θα ανεβάσει υπέρογκα αυτό το κόστος. Στρώνουν το χαλί στον Φούχτελ και στον Μπόμπολα και εφαρμόζουν ηθελημένα ή αθέλητα, κάτω από την ασφυκτική οικονομική πίεση στην οποία βρίσκονται, τις συνταγές του Μνημονίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ πρέπει να πάρει άμεσα κεντρική πρωτοβουλία και να προειδοποιήσει διά στόματος του προέδρου συντρόφου Τσίπρα, ότι δεν θα γίνουν αποδεκτά τα μνημονιακά περιβαλλοντικά εγκλήματα που είναι παράνομα με βάση την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ, σύντροφος Χουντής, πρέπει να τους καταγγείλει στα ευρωπαϊκά όργανα. Πρωτίστως, όμως, πρέπει να στηρίξουμε και να συντονίσουμε τους αγώνες των πολιτών που σε όλη τη χώρα αγωνίζονται για να αποτρέψουν την εφαρμογή όσων προβλέπονται από τη μνημονιακή σύμβαση για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ο αγώνας των κατοίκων της Ευκαρπίας εμπνέεται από τον ηρωικό αγώνα των κατοίκων της Κερατέας και θα νικήσει! Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ ήταν πρωτοπόρες εδώ και δέκα μήνες στην Ευκαρπία και θα συνεχίσουν.

* Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος είναι περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας

 

Σχόλια

Exit mobile version