Αρχική αρχείο στηλών media Όμηροι… στο Ραδιομέγαρο

Όμηροι… στο Ραδιομέγαρο

Τι θα γίνει με τους συμβασιούχους της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης; Της Αλεξάνδρας Χριστακάκη

Στις 8 Φλεβάρη λήγουν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου 60 δημοσιογράφων που εργάζονται στην ΕΡΤ. Ουδείς γνωρίζει το μέλλον τους. Όμως φοβούνται ότι θα τους δείξουν το δρόμο τής εξόδου και αυτός είναι ένας φόβος πραγματικός.
Φρόντισε γι’ αυτό, πριν από την τρόικα, ο Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος με την ιδιότητα του υπουργού Εσωτερικών, νομοθέτησε την αδυναμία ενός συμβασιούχου σε ΔΕΚΟ, να παραμείνει στη δουλειά του μετά από ένα 24μηνο. Στόχος του ήταν η δημιουργία μιας νέας γενιάς συμβασιούχων και η διαιώνιση της ομηρίας για πολιτικό εκβιασμό. Όλοι οι συμβασιούχοι στην ΕΡΤ δουλεύουν στο Ραδιομέγαρο όχι μόνο 24 μήνες αλλά επί σειρά ετών. Άρα όλοι πρέπει να αποχωρήσουν τη νέα χρονιά;
Φοβούνται γιατί βομβαρδίζονται καθημερινά από τις απαιτήσεις της τρόικας που θέλει απολύσεις στο Δημόσιο. Η σφαγή των συμβασιούχων στην ΕΡΤ -αν και δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι- θα παρουσιαστεί στις προσθαφαιρέσεις για… μικρότερο κράτος.
Φοβούνται γιατί η σιωπή της τρικομματικής κυβέρνησης είναι εκκωφαντική. ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. δεν διατυπώνουν καμία σκέψη για την ΕΡΤ. Αρκέστηκαν να βολέψουν στο μηχανισμό προπαγάνδας ημέτερους. Μετά σιωπή. Η Ν.Δ. διά του αρμόδιου υπουργού της, του Σίμου Κεδίκογλου, δεν θέλει να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και αρκείται να λέει ότι το θέμα δεν είναι της παρούσης. Όμως, τι σχέδια διαρρέονται για τους συμβασιούχους για να κατευνάσουν τον θυμό τους και να αποτρέψουν αντιδράσεις;
-Θα συνεχίσουν να εργάζονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών… Αν έχει ο συμβασιούχος να επιλέξει ανάμεσα στην ανεργία και στο μπλοκάκι η απάντηση είναι αυτονόητη. Όμως, δεν απαντούν στα εξής ερωτήματα: Πόσοι θα προσληφθούν με το νέο καθεστώς, όλοι ή μερικοί; Με ποια διαδικασία: Διαγωνισμός ή «επιλογή» με εντολή κομματικών γραφείων; Με τι μισθό; ΣΣΕ ή όσα αποδώσει η προσωπική διαπραγμάτευση του εργαζομένου; Θα εξακολουθούν να είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ή θα οδηγηθούν στο ΤΕΒΕ; Γιατί  οι δημοσιογράφοι που εργάζονται ως συμβασιούχοι επί σειρά ετών στην ΕΡΤ-υπάρχουν και εργαζόμενοι με 12ετή και 15ετή προϋπηρεσία- θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στο καθεστώς του παρελθόντος;
-Στους διαδρόμους της Αγίας Παρασκευής συζητείται έντονα η πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει την διπλοθεσία στην ΕΡΤ. Αυτό σημαίνει «επέλαση» εκείνων που πάντα ήταν μηχανισμός και «παπαγαλάκια». Επιστρέφουν να αρπάξουν ό,τι μπορούν και για όσο χρόνο τους επιτρέψει η λαϊκή βούληση. Θα ‘ρθουν να καταλάβουν θέσεις που σήμερα καλύπτονται από τους συμβασιούχους.
Οι συμβασιούχοι ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό, να προχωρήσει στη δημιουργία θέσεων τακτικού προσωπικού στην ΕΡΤ, προκειμένου να μπει ένα τέλος στην πολυετή εκκρεμότητα και να προσληφθούν όλοι οι συμβασιούχοι. Εξάλλου, από τους 1.100 συμβασιούχους, απέμειναν σήμερα 300 – δημοσιογράφοι, τεχνικοί, σκηνοθέτες. Αντί να βάζει ημέτερους από το παράθυρο, παραβιάζοντας τη νομιμότητα, ας αναλογιστεί ότι η Δημόσια Τηλεόραση δεν είναι κομματικό φέουδο. Τη χρηματοδοτεί ο πολίτης με το ανταποδοτικό τέλος, δεν τη χρηματοδοτεί ούτε το κράτος, ούτε οι κομματικοί μηχανισμοί.
Αν αυτό δεν εισακουσθεί, τότε ο δρόμος είναι ένας: κινητοποιήσεις και μαύρο στην οθόνη. Αυτό έκαναν πέρυσι οι εργαζόμενοι και έστειλαν τον Μόσιαλο και τα σχέδιά του στην… Ιστορία. Αυτό πρέπει να επαναληφθεί και φέτος, με τα σωματεία του χώρου οργανωτές της διεκδίκησης.
*Η Αλεξάνδρα Χριστακάκη είναι συμβασιούχος δημοσιογράφος στην ΕΡΤ
και Οργανωτική Γραμματέας της ΠΟΕΣΥ

 

Σχόλια

Exit mobile version