Αρχική πολιτική αριστερά Όλοι στις διαδηλώσεις της Θεσσαλονίκης

Όλοι στις διαδηλώσεις της Θεσσαλονίκης

Στους δρόμους οι εργαζόμενοι, incognito ο Σαμαράς στη ΔΕΘ

Η ανακοίνωση από την κυβέρνηση του πακέτου των νέων μέτρων στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη το νέο γύρο αντιπαράθεσης με την «τρόικα εσωτερικού» προσδίδουν νέα διάσταση στα εγκαίνια της ΔΕΘ και θερμαίνουν το κλίμα ενόψει των κινητοποιήσεων του ερχόμενου Σαββάτου.
Η επί της ουσίας απουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τη Θεσσαλονίκη το τριήμερο των εγκαινίων της ΔΕΘ, προκάλεσε μάλλον αμηχανία στα συνδικάτα και την Αριστερά που όπως κάθε χρόνο ετοίμαζαν θερμή υποδοχή στο κυβερνητικό κλιμάκιο που θα έφτανε στην πόλη. Τελικά -και χωρίς να έχει κλειδώσει το πρόγραμμα Σαμαρά- οι διαρροές της κυβέρνησης κάνουν λόγο για σύντομη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο χώρο της ΔΕΘ την Παρασκευή, ενώ οι επαφές με τους φορείς θα περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες, όπως αυτές προκύπτουν απ’ το θεσμικό του ρόλο.

ΣΥΡΙΖΑ παντού…
Στον αντίποδα της λιτής και μάλλον φοβισμένης κυβερνητικής παρουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ετοιμάσει πλούσιο πρόγραμμα παρεμβάσεων με στόχο, όπως αναφέρουν τα στελέχη του, κάθε ημέρα να «δημιουργείται» στη Θεσσαλονίκη και ένα κεντρικό γεγονός. Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται από Δευτέρα στην πόλη μεγάλο κλιμάκιο βουλευτών που θα εκπροσωπεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα στις όποιες παρεμβάσεις πραγματοποιηθούν, αλλά και θα παίρνει μέρος στις συσκέψεις με φορείς και ομάδες πολιτών.
Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν τα ανοιχτά θέματα της Θεσσαλονίκης -ΕΛΒΟ, Λιμάνι, ΕΥΑΘ-, αλλά και παρεμβάσεις σε ώρες εργασίας, όπως η Αγροτική Τράπεζα, που η ραστώνη του καλοκαιριού δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθούν στο μέγεθος που επέβαλε η σοβαρότητα των εξελίξεων.  Παράλληλα, οι εξορμήσεις των στελεχών και μελών της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχιστούν όλη την επόμενη εβδομάδα με στόχο, όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, «η πλατεία στο Άγαλμα Βενιζέλου να κατακλυστεί από σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ ήδη προετοιμάζεται η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.
Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν κομβικής σημασίας το δεκαήμερο της ΔΕΘ, καθώς εκτιμούν ότι μια εντυπωσιακή παρουσία στην πόλη θα στείλει το μήνυμα πως η τρικομματική κυβέρνηση πνέει τα λοίσθια, ενώ αντίθετα οι δυνάμεις της Αριστεράς και οι εργαζόμενοι που έφεραν το 27% στις εκλογές του Ιούνη, βρίσκονται και πάλι σε θέσεις μάχης, στην αρχή ενός δύσκολου χειμώνα.

Επί ποδός τα συνδικάτα
Προσκλητήριο ενότητας, αγώνα και συμμετοχής στο πανεργατικό συλλαλητήριο, που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο, 8 Σεπτέμβρη, στις 18.00 το απόγευμα στο Άγαλμα Βενιζέλου απευθύνουν τα συνδικάτα προς τους εργαζόμενους.
Σε ανακοίνωσή του, το ΕΚΘ τάσσεται ενάντια στα «βάρβαρα και αντιλαϊκά μέτρα» και στα «δεσμά των μνημονίων, της ανεργίας, της λιτότητας και της φοροεπιδρομής» και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση και στην πορεία των συνδικάτων.
Σε συγκέντρωση στην Πλατεία Αριστοτέλους στις 18.00 καλεί το ΠΑΜΕ. Κάλεσμα για ανεξάρτητη διαδήλωση με τόπο συγκέντρωσης την Καμάρα κάνουν συνδικάτα και συνδικαλιστές.
Τη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η πρώτη σύσκεψη-συνέντευξη Τύπου της ΓΣΕΕ, του ΕΚΘ, των Εργατικών Κέντρων της Β. Ελλάδας και των σωματείων της Θεσσαλονίκης.
Την Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών και συνέντευξη Τύπου από τη ΓΣΕΕ και το ΕΚΘ στο ξενοδοχείο «Imperial» (Αντιγονιδών 13), όπου θα παρουσιάσουν και τα βασικά συμπεράσματα της «Έκθεσης για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση για το 2012» από τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ / ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Σάββα Ρομπόλη.
Σε τροχιά κινητοποιήσεων αναμένεται να βρεθούν και κινήσεις πολιτών, πρωτοβουλίες κατοίκων και οι κάτοικοι της Χαλκιδικής που αντιδρούν στη λειτουργία ορυχείων χρυσού στο όρος Κάκαβος. Οι τελευταίοι θα καλούν σε προσυγκέντρωση στην Πλατεία Αγ. Σοφίας και θα ενωθούν στη συνέχεια με την πορεία των συνδικάτων.

Αντιφασιστικό συλλαλητήριο την Παρασκευή
Συλλαλητήριο αντιφασιστικού χαρακτήρα θα πραγματοποιηθεί και την Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, με τη συμμετοχή αντιρατσιστικών οργανώσεων και των Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΘ, αποφασίστηκε ότι οι εργαζόμενοι της πόλης οφείλουν να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα φαινόμενα εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας και ταυτόχρονα να καταδείξουν το ρόλο της κυβέρνησης, που παρέχει την ανοχή της στις φασιστικές συμμορίες.

 

Σχόλια

Exit mobile version