Αρχική πολιτική «Όλα για την τράπεζά μας»

«Όλα για την τράπεζά μας»

Η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Η πρόταση απορρίφθηκε με τις ψήφους και των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης. Μόνη «παραφωνία» η αποδοχή της πρότασης από τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος μάλιστα εξέδωσε και δελτίο Τύπου με τον τίτλο «Να γιατί ψήφισα τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά»!

Γενικευμένη σεισάχθεια
Ο εισηγητής από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Μητρόπουλος συνόψισε τα βασικά σημεία της συζήτησης ως εξής: «Πρώτον, για πρώτη φορά έρχεται πρόταση νόμου για ένα ευέλικτο και αναπροσαρμοζόμενο σύστημα γενικευμένης σεισάχθειας. Δεύτερον, η κυβέρνηση και τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν, δεν συζητούν αντίστοιχες με τις μειώσεις του Mνημονίου ρυθμίσεις χρεών –δηλαδή, αναστολή πληρωμών δόσεων με μερική ή οριστική διαγραφή του χρέους- για τους αναξιοπαθούντες πολίτες και αυτούς που ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από τα όρια της φτώχειας. Τρίτον, η κυβέρνηση ετοιμάζει ορισμένες μικροβελτιώσεις στο νόμο Κατσέλη, επιμήκυνση δηλαδή του χρόνου εξόφλησης ή και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μείωση των τόκων με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Τέταρτον, όποια κυβερνητική πρόταση έρθει θα είναι προϊόν συμφωνίας με τις τράπεζες και με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. Πέμπτον, οι μέχρι σήμερα γενικότερες ρυθμίσεις αφήνουν ακάλυπτους τους δανειολήπτες και διαπνέονται από έντονη φιλοτραπεζική διάθεση. Έκτον, το ΠΑΣΟΚ δυστυχώς και η ΔΗΜΑΡ πήραν τελικά αρνητική θέση στην πρότασή μας με ακατανόητες ακόμη αιτιολογίες». Σημειώνεται το ΚΚΕ είδε μεν θετικά σημεία στην πρόταση, επιφυλάχθηκε όμως για την τελική του στάση.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση μέσω του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας Κων. Σκρέκα, κρυπτόμενη πίσω από δικαιολογίες για οριζόντιες περικοπές χρεών που θα ωφελήσουν και αυτούς που δεν τις έχουν ανάγκη, μοίρασε αόριστες υποσχέσεις επεξεργασίας ενός δικού της σχετικού νόμου και κατηγόρησε, ως συνήθως, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για «εύκολη και αβασάνιστη υποσχεσιολογία».

Τι προβλέπει η πρόταση
• Περικοπή των δόσεων των τοκοχρεολυσίων των δανείων κάθε πολίτη και κάθε νοικοκυριού ώστε να μην ξεπερνούν το 30% του πραγματικού διαθέσιμου (μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών) μηνιαίου εισοδήματός τους και την απαλλαγή τους από το υπόλοιπο ποσό της δόσης με οριστική διαγραφή του υπολοίπου αυτού σε ετήσια βάση.
• Ολική διαγραφή των χρεών των ευπαθών ομάδων, για όσους διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, τους χρονίως πάσχοντες, τους ανάπηρους, τους άστεγους, τους υπερήλικες, τους χρονίως άνεργους κ.λπ., που αδυνατούν να προσποριστούν τα στοιχειώδη του βίου.
• Μερική διαγραφή χρεών σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση των εισοδημάτων του κάθε νοικοκυριού κατά τα δυόμισι χρόνια του Μνημονίου.
• Απαγόρευση στον πιστωτικό Οργανισμό να καταγγείλει τη σύμβαση δανείου, να εκδώσει διαταγές πληρωμής και να προβεί σε οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής είσπραξης. Ομοίως προβλέπεται η απαγόρευση πραγματοποίησης τηλεφωνικών οχλήσεων από εισπρακτικές εταιρίες. Επίσης, απαγορεύεται η επιβάρυνση της οφειλής με τόκους υπερημερίας. Για τυχόν παράβαση των διατάξεων αυτών επιβάλλεται στην Τράπεζα ή στο Ταμείο πρόστιμο ισόποσο με την ετήσια δανειακή απαίτηση.
Νατάσα Ακριβάκη

 

Σχόλια

Exit mobile version