Αρχική πολιτική Όλα ή τίποτα για την Υγεία;

Όλα ή τίποτα για την Υγεία;

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Σε τρεις ανισόπεδες… ράγες προσπαθεί μήνες τώρα να ισορροπήσει, να μην κατακρημνιστεί ολοσχερώς η Πρωτοβάθμια Φροντίδα του φτωχοποιημένου ελληνικού λαού.
Έχουμε από τη μια την πολιτεία, που με τον καταστροφικό της οίστρο μετέτρεψε τη χώρα σε απέραντο δημοπρατήριο, «αναμορφώνοντας» και εγκαταλείποντας στα μακριά χέρια των δανειστών όποιο δημόσιο αγαθό της έχουν… λιμπιστεί. Έχουμε έναν υπερφίαλο «αναμορφωτή» υπουργό Υγείας, που σκαρφίζεται διάφορους τρόπους για να λιγοστέψει τις δημόσιες δαπάνες, που κατασκευάζει πονηρά διλήμματα εθελούσιας αυτο-απόλυσης του ήδη υπάρχοντος ιατρικού προσωπικού. Με ένα νομοσχέδιο που μετατρέπει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους ασθενείς σε πελάτες-αγοραστές της στοιχειώδους περίθαλψης και «αναβαθμίζει» την ίδια την ασθένεια σε «αυξημένη ζήτηση της αγοράς» και αναπτυξιακή προοπτική! Ο ίδιος, μάλιστα, «αναμορφωτής» προσπάθησε μέσω του εισιτηρίου των 25 ευρώ -το οποίο αποσύρθηκε μετά τη γενική κατακραυγή- να εμφυτεύσει στη συνείδηση του… ανώριμου Έλληνα ότι «δεν μπορούμε να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο έτσι για πλάκα, χωρίς σοβαρό λόγο». Και παραλλήλισε αυτή τη «νουθεσία» με τη νουθεσία που θα χρειαζόταν να επιβληθεί στους μικρούς μαθητές, «να τα πληρώνουν από την τσέπη τους τα βιβλία, ώστε να μην τα καίνε στο τέλος της χρονιάς»…
Έχουμε από την άλλη, σε εκ διαμέτρου αντίθετη πλευρά, τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι συνεχίζουν από τα μέσα Νοεμβρίου τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, με βασικά τους αιτήματα τα στοιχειώδη: τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, αλλά και της ίδιας τους της δυνατότητας να επιβιώσουν ως εργαζόμενοι και ως επιστήμονες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Θεωρούν ότι η αποστέρηση της δυνατότητας να διατηρούν παράλληλα και το ιδιωτικό τους ιατρείο, χωρίς τη διασφάλιση ικανοποιητικών αποδοχών, θα λειτουργήσει ως εξαναγκασμός τους σε παραίτηση και θα χηρέψει από προσωπικό η δημόσια Υγεία. Και το τελευταίο μάλιστα θεωρείται βέβαιο, γιατί θα έμοιαζε μάλλον με ανέκδοτο το σενάριο αναπλήρωσής τους με νέες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Μιχάλης Βλασταράκος, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνάντησης με τον υπουργό Υγείας, ζήτησε μετ’ επιτάσεως «να μην προωθήσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του δημοσίου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να ξεκινήσει συζήτηση από μηδενικής βάσεως με όλους τους εμπλεκομένους φορείς».
Έχουμε τέλος, ευτυχώς, κι ας τους έχει ο Θεός γερούς, έναν πολύ σημαντικό αριθμό γιατρών, οι οποίοι παράλληλα και ανεξάρτητα από τον συνδικαλιστικό τους αγώνα και τα οικονομικά τους αδιέξοδα, τηρούν και σέβονται τον Όρκο του Ιπποκράτη, διαθέτουν αφειδώς και αφιλοκερδώς το χρόνο τους στα κοινωνικά ιατρεία, στο δικό τους επαγγελματικό χώρο, στις γειτονιές, υπηρετούν την κοινωνία και τους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους τους, δυναμώνοντας μια ασφαλιστική δικλείδα και γιγαντώνοντας το μοναδικό ίσως καλό στη μνημονιακή μας συμφορά, το ουμανιστικό αυτό τείχος στην… κουφάλα τον νεκροθάφτη!

Άκαρπη η συνάντηση – η ανακοίνωση του ΠΙΣ
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, μετά την προχθεσινή άκαρπη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Αντώνη Μπέζα και με τη συμμετοχή της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΕΥΠ – ΕΟΠΥΥ, όπου συζητήθηκαν οι ενέργειες του υπουργείου Υγείας επί του επίμαχου νομοσχεδίου που προωθείται για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Με οργή και αγανάκτηση παρακολουθεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος όλα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό στον τομέα της Υγείας και της περίθαλψης του ελληνικού λαού. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην πολιτική της καταστροφής και της απαξίωσης που επιχειρείται στον τομέα της Υγείας και της περίθαλψης και καλεί τον πρωθυπουργό της χώρας, Αντώνη Σαμαρά, να συναισθανθεί το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνει, εάν προωθήσει και νομιμοποιήσει αυτήν την πολιτική η οποία οδηγεί τον πολίτη, ασφαλισμένο, ανασφάλιστο και άπορο, στο “εκτελεστικό απόσπασμα” λόγω της αδυναμίας του να αναζητήσει την περίθαλψή του.
Ζητήσαμε να μην προωθηθεί στη Βουλή αυτό το ‘‘έκτρωμα’’, που οδηγεί όχι σε μεταρρύθμιση, αλλά σε απορρύθμιση του Συστήματος και καταστροφικές συνέπειες. Αυτό το νομοσχέδιο, που δεν στοχεύει στη μεταρρύθμιση της Υγείας, αλλά στις απολύσεις ιατρών του ΕΟΠΥΥ, όχι μόνο είναι απαράδεκτο και καταστροφικό, αλλά αποτελεί επίσης προσβολή για τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της κοινωνικής προστασίας, αλλά και γενικότερα, της ζωής των πολιτών. Η αοριστολογία για τη συγκρότηση των δημόσιων δομών που θα συσταθούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες, για τους ιδιώτες ιατρούς που θα συνεργάζονται με το Σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την παραπομπή της αξιολόγησης των ιατρών στο μέλλον και για την αποχώρηση όλων όσοι δεν αξιολογηθούν, δείχνει τους σκοπούς αλλά και την απαξίωση θεσμών, αξιών και προσώπων».
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί όλα τα κόμματα της Βουλής να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι σε αυτό το «τερατούργημα» και όχι μόνο να ζητήσουν να αποσυρθεί, αλλά να καταγγείλουν την πολιτική Υγείας που επιχειρείται σήμερα και οδηγεί στο περιθώριο και σε θανάτους πλειάδα συμπολιτών μας. «Η προστασία της υγείας και της περίθαλψης του λαού είναι καθήκον όλων μας. Καλούνται όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, συστρατευμένοι υπό τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, πέραν της καταγγελίας, να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν όλους τους κοινωνικούς φορείς, διότι σήμερα σφραγίζεται η πλήρης διάλυση του κοινωνικού κράτους».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, από την πλευρά του, το χαβά του: «Εγώ ήθελα να κάνουμε ένα διάλογο επί της ουσίας, αλλά πρέπει να θέλουν και άλλοι να τον κάνουν. Τους είπα από την αρχή να μην κάνουν απεργία για να μας εκβιάσουν. Εγώ δεν εκβιάζομαι…».

Ζ.Ρ.

Σχόλια

Exit mobile version