Αρχική κοινωνία εργασία Χώροι δουλειάς

Χώροι δουλειάς

 

Απεργία-απάντηση στα Praktiker
Οι εργαζόμενοι βαφτίζονται περιττό λειτουργικό έξοδο, που πρέπει να μειωθεί. Και για αυτό απολύονται κατά συρροή οι εργαζόμενοι με 8ωρη σύμβαση, για να αντικατασταθούν με 4ωρους. Ογδόντα πέντε απολύσεις από την αρχή του χρόνου στα καταστήματα Praktiker και «πιστή εφαρμογή του Μνημονίου», όπως μας λέει ο Γιώργος Αλευράς, γραμματέας του επιχειρησιακού σωματείου: ελαστικά ωράρια, μειώσεις αποδοχών, σε λίγο εκ περιτροπής εργασία. Είναι τόσο ανεξέλεγκτη η κατάσταση, που η εργοδοσία έφτασε να ζητά στον ΟΜΕΔ (στη διαδικασία μεσολάβησης για την επιχειρησιακή σύμβαση) κατάργηση όλων των επιδομάτων!
Το Σάββατο έχει προκηρυχτεί 24ωρη απεργία από τον κλαδικό σύλλογο εμποροϋπαλλήλων. Αφορμή οι πιο πρόσφατες απολύσεις: εργαζόμενη με τρία παιδιά απολύθηκε μετά από 13 χρόνια δουλειάς για ένα λάθος στο ταμείο, ενώ στέλεχος της επιχείρησης βρέθηκε ξαφνικά άνεργος, γιατί δεν σώπασε στην αδικία που γίνεται.
Όλα στους εργολάβους
Στην Κεντρική Υπηρεσία του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης τρεις καθαρίστριες, όλες κι όλες, είναι αρμόδιες για τον καθαρισμό ενός εξαώροφου κτιρίου με δεκάδες γραφεία, διαδρόμους, τουαλέτες. Έγγαμες με παιδιά, εργάζονται με σύμβαση ορισμένου χρόνου και πλήρες ωράριο. Κι όμως, η διοίκηση του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης (ΟΤΕΚ) εφαρμόζοντας τις κυβερνητικές κατευθύνσεις για παράδοση υπηρεσιών του δημοσίου σε ιδιώτες, θέλει να παραχωρήσει την καθαριότητα σε εργολάβο, όπως ήδη έχει κάνει σε διάφορα εκπαιδευτήρια του οργανισμού. Ο Σύλλογος με απόφασή του απαιτεί την ανανέωση των συμβάσεων των τριών εργατριών καθαριότητας που προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και την κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας και ζητά να φύγουν οι εργολάβοι και οι επιχειρηματίες από τον ΟΤΕΚ.

Παναττική συνέλευση του συντονισμού

Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου (Πολυτεχνείο, Αίθουσα Γκίνη, 10 π.μ.) ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων καλεί Παναττική συνέλευση σωματείων για να συζητηθούν:
• Το ενιαίο μέτωπο ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία.
• Η μάχη των συλλογικών συμβάσεων
• Η απεργία στις 15/12.
• Η διεύρυνση και η καλύτερη λειτουργία του Συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων.
Καλούν τα σωματεία: Συνδικάτο Εργαζομένων Εταιρειών Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Σύλλογος Προσωπικού Εναερίων Μεταφορών, Σωματείο Εργαζομένων DHL EXPRESS, Σωματείο Εργαζομένων CPS (παρκαδόροι αεροδρομίου), Σύλλογος Εργαζομένων Εθνοdata, ΣΕΠΝΑΠ, Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, Σύλλογος Βιβλίου – Χάρτου, ΣΕΦΚ, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, 5μελής ΕΙΝΑΠ Κρατικού Νίκαιας, 5μελής ΕΙΝΑΠ Ερυθρού Σταυρού, Συνδικάτο Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, Γ΄ΕΛΜΕ, Ε΄ΕΛΜΕ, Σύλλογος Π.Ε. «Αριστοτέλης», Σύλλογος Π.Ε. «Παρθενώνας», Σύλλογος Π.Ε. Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου, Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων, Πανελλήνια Ένωση Εργαζομένων ΚΕΚ, Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων Παροχής Υπηρεσιών, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ν. Ιωνίας, Σωματείο Εργαζομένων ΚΑΠΕ.

Εκλογές στο ΣΕΦΚ
Συνεχίζονται σήμερα και αύριο, 27-28/11, οι εκλογές των καθηγητών φροντιστηρίων. Η μαζική συμμετοχή στις εκλογές αποκτά ιδιαίτερη σημασία φέτος που οι συμβάσεις εργασίας βρίσκονται στο στόχαστρο. Η αύξηση των ψηφισάντων εδραιώνει την ισχύ της συλλογικής σύμβασης, βάζει φραγμό στα σχέδια υπονόμευσης της ύπαρξης και δράσης του συλλόγου.

Σχόλια

Exit mobile version