Αρχική πολιτική editorial Editorial: Χώρα υπό κατάσχεση

Editorial: Χώρα υπό κατάσχεση

Με ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου τυπώθηκε το Φύλλο με αριθμό 240 της Eφημερίδας της Κυβερνήσεως, το οποίο περιέχει μια ακόμη «Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

Είναι η νέα μνημονιακή μέθοδος διακυβέρνησης -τη μάθαμε πια- αυτή που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και που ουσιαστικά έχει υποκαταστήσει την κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Όμως η συγκεκριμένη δεν είναι μια από τις συνηθισμένες «Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου». Με αυτήν κυρώνεται μια νέα Δανειακή Σύμβαση ή, σωστότερα, κυρώνεται η τροποποίηση της ισχύουσας «Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης» και ταυτόχρονα ακυρώνεται πανηγυρικά η εθνική κυριαρχία. Ένα απόσπασμα αρκεί:
«Το Δικαιούχο Κράτος-Μέλος, η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ παραιτούνται με την παρούσα αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα ασυλίας που ήδη έχουν ή μπορεί να δικαιούνται σε σχέση με τους ίδιους και τα περιουσιακά τους στοιχεία έναντι δικαστικών ενεργειών σχετικά με την παρούσα Σύμβαση. (…) Ούτε το δικαιούχο κράτος-μέλος, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος ούτε κανένα από τα αντίστοιχα περιουσιακά τους στοιχεία εξαιρούνται, λόγω εθνικής κυριαρχίας ή για άλλο λόγο, της δικαιοδοσίας,  κατάσχεσης -πριν ή μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης- ή εκτέλεσης σε σχέση με οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή διαδικασία σχετικά με τη Σύμβαση Τροποποίησης».Ναι, αυτό είμαστε πλέον. Δυόμισι χρόνια Μνημονίου μετέτρεψαν την Ελλάδα σε μεταμοντέρνα αποικία, σε προτεκτοράτο, σε «χώρα υπό κατάσχεση». Ακόμη και πριν από την έκδοση δικαστικής απόφασης.
Πανηγυρίζει η τρόικα εσωτερικού διότι -τάχα- σώθηκε η χώρα λαμβάνοντας τη «δόση μαμούθ», όπως τη χαρακτηρίζουν τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ. Αλλά «ξεχνά» ότι η χώρα που σώθηκε είναι μια «χώρα υπό κατάσχεση – πριν ή μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης». Και αυτό, πράγματι, είναι μια «κολοσσιαία επιτυχία» του κ. Σαμαρά, του κ. Βενιζέλου, του κ. Κουβέλη. Αλλά και του κ. Στουρνάρα – για να μην ξεχνάμε αυτόν που τυπικά έβαλε την υπογραφή του εκ μέρους της χώρας, κάτω από αυτό το προδοτικό κείμενο, εν κρυπτώ, μια μέρα πριν το Eurogroup, για να δηλώσει την επομένη χαρούμενος στις κάμερες ότι «είναι μια καλή μέρα για την Ελλάδα»!
Ας θυμηθούμε ότι προκειμένου να ληφθεί αυτή η θανατηφόρα, για την υπόσταση της χώρας δόση, είχε ψηφιστεί από τη Βουλή στις 7 Νοέμβρη ένα πακέτο μέτρων βίαιης φτωχοποίησης και κοινωνικής καταστροφής, ενώ επίκειται η ψήφιση και θεσμοθέτηση μιας νέας φορολογικής λαιμητόμου για τα λαϊκά στρώματα. Είχαν επίσης επιβληθεί, προκειμένου να δοθεί η δόση, δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τις οποίες οι δόσεις των δανείων, οι εισπράξεις των αποκρατικοποιήσεων και ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του κράτους πηγαίνουν σε ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή του χρέους. Παράλληλα, δε, θεσμοθετείται η «ρήτρα αυτόματης διόρθωσης», δηλαδή η αυτόματη -χωρίς καν απόφαση της Βουλής- επιβολή επιπρόσθετων επώδυνων περικοπών σε περίπτωση μειωμένων κρατικών εσόδων.
Οι στιγμές είναι κρισιμότατες. Η Αριστερά οφείλει να πει στο λαό λόγια σταράτα, λιτά και σαφή. Ότι δεν αναγνωρίζει ούτε λέξη από αυτήν την προδοτική Δανειακή Σύμβαση. Ότι άμεσα θα στείλει σχετική επιστολή στους τοκογλύφους δανειστές, όπως είχε κάνει παλιότερα ο Αλ. Τσίπρας. Ότι θα δώσει τη μάχη ώστε όλες αυτές οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου -στο προβλεπόμενο συνταγματικά περιθώριο των τριών μηνών- να μην κυρωθούν από τη Βουλή κι έτσι να ακυρωθούν. Αλλά, κυρίως, ότι κηρύσσει παλλαϊκό ανένδοτο αγώνα για να ρίξει τις τρόικες εσωτερικού και εξωτερικού και όλα τα επαίσχυντα μνημόνια, τις συμβάσεις και τους όρους που μετατρέπουν τη χώρα μας σε «χώρα υπό κατάσχεση».
Για να μιλήσει ο λαός και να καθορίσει ο ίδιος τη διέξοδο από το μνημονιακό καθεστώς.
Για να ακυρώσουμε την κατάσχεση και να ξαναπάρουμε πίσω τη χώρα μας.
Για να ξαναχτίσουμε μια Ελλάδα της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας, της πραγματικής δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης και της ανασυγκρότησης.

Σχόλια

Exit mobile version