Αρχική κοινωνία Χωρίς Βοήθεια στο Σπίτι

Χωρίς Βοήθεια στο Σπίτι

Στερεύουν τα λεφτά και κλείνει μια πολύτιμη δομή

 

Τη διασφάλιση της δουλειάς τους αλλά και της λειτουργίας μιας δομής ζωτικής σημασίας για χιλιάδες συμπολίτες μας διεκδικούν οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίοι παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες σε τουλάχιστον 150.000 ηλικιωμένους και άτομα με κινητικές δυσκολίες σε όλη την Ελλάδα.

Την Τετάρτη και Πέμπτη οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε 48ωρη απεργία, ζητώντας την εξασφάλιση της μόνιμης λειτουργίας των δομών στους δήμους, μέσω της δημιουργίας κοινωνικών υπηρεσιών και την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας για όλους τους συμβασιούχους.

Όπως αναφέρουν, το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι ξεκίνησε όταν το ελληνικό κράτος βρήκε τον πιο ανώδυνο τρόπο να κάνει κοινωνική πολιτική, δηλαδή, μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και επιδοτήσεων. Σήμερα, όμως, και μετά από αρκετές παρατάσεις, τα χρήματα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα στερεύουν και ενώ εν τω μεταξύ θα έπρεπε οι δομές αυτές να έχουν ενταχθεί στα οργανογράμματα των δήμων, εντούτοις τίποτα δεν έχει γίνει.

Τα ευρωπαϊκά χρήματα τελειώνουν οριστικά στο τέλος του χρόνου και οι 4.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ, κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο.

Οι ηλικιωμένοι ξέρουν…

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, Σοφία Κολυζέρα, δηλώνει στο «δρόμο» πως η κατάστασή τους παραμένει στάσιμη. «Τα λεφτά της ΕΕ τελειώνουν το Δεκέμβριο του 2010. Εμείς διεκδικούμε τη μετατροπή των συμβάσεών μας σε αορίστου χρόνου, καθώς καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, τόσο στους δήμους της Αθήνας όσο και στην Περιφέρεια. Αδιάψευστοι μάρτυρες είναι οι 150.000 εξυπηρετούμενοι ηλικιωμένοι ή άτομα που χρειάζονται βοήθεια, με τους οποίους ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή και περιμένουν πολλά από μας».

Όπως εξηγεί η κ. Κολυζέρα, το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με την προβλεπόμενη λήξη της χρηματοδότησης. «Επειδή στην πληρωμή των προγραμμάτων εμπλέκονται πολλοί φορείς (δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο Οικονομικών) υπάρχουν συνάδελφοι που παραμένουν απλήρωτοι επί 5 και 6 μήνες. Το πρόβλημα έχει φτάσει ήδη στην πόρτα μας και για αυτό κινητοποιούμαστε, απαιτώντας από την κυβέρνηση να δώσει άμεσες και οριστικές λύσεις».

Μάριος Διονέλλης

Σχόλια

Exit mobile version