Αρχική κοινωνία Χρυσός, περιβάλλον και δημοκρατία

Χρυσός, περιβάλλον και δημοκρατία

Kαταστροφή, κοινωνική ερήμωση, αλλά και ποινικές ευθύνες στην υπόθεση Eldorado

Η ακύρωση των συμβάσεων εξόρυξης χρυσού στην Ελλάδα από την κυβέρνηση της Αριστεράς, προαναγγέλθηκε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τετάρτη η Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Ομιλήτριες οι βουλευτίνες Ηρώ Διώτη, Κατερίνα Ιγγλέζη, Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου.

«Υπάρχει και άλλος δρόμος»
Ξεκινώντας η κ. Διώτη σχολίασε πως η επικαιρότητα δικαιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, λόγω των πρόσφατων δημοσιευμάτων στον Τύπο για τη μόλυνση στις Σκουριές αλλά και την εξαγγελία του πρωθυπουργού της Ρουμανίας πως θέτει τέλος στις άδειες εξόρυξης της Eldorado Gold στη χώρα του. Αφού σημείωσε πως «όταν γίνουμε κυβέρνηση της Αριστεράς θα ακυρώσουμε τις άδειες εξόρυξης της Eldorado Gold», η βουλευτής Λάρισας σημείωσε ότι είναι κραυγαλέα η υπόθεση της Χαλκιδικής, όπου με 11 εκατομμύρια ευρώ η εταιρεία αγόρασε πάνω από 300.000 στρέμματα αρχέγονου δάσους στις Σκουριές και όλη την περιουσία των παλιών μεταλλείων, από τη μεταπώληση των οποίων κέρδισε πάνω από 2 δισ. ευρώ». Τόνισε ακόμη πως «για εμάς δεν σημαίνει πως και οικονομικά συμφέρουσα για το Δημόσιο να ήταν η επένδυση, εμείς θα τη δεχόμασταν. Κι αυτό γιατί η λεηλασία της φύσης, των φυσικών πόρων και των ανθρώπων δεν συνιστά ανάπτυξη».
Η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την παρούσα και όπως λέει η κ. Διώτη: «Δεν έχουμε για τη χώρα σχέδια όπως αυτά της σημερινής κυβέρνησης, που επιθυμεί να παραδώσει σε ιδιώτες ό,τι πολύτιμο δημόσιο αγαθό υπάρχει. Με σκοπό ουσιαστικά τη χρηματιστηριακή κερδοφορία των εμπλεκόμενων συμφερόντων, σχεδιάζεται μια εφιαλτικών διαστάσεων ανατροπή της περιβαλλοντικής ισορροπίας, που θα προκαλέσει μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική και κοινωνική ερήμωση. Ο φαύλος αυτός κύκλος θα οδηγήσει, εκτός των άλλων, και σε μαζική μετανάστευση του πληθυσμού. Στη Χαλκιδική γίνεται ένα πείραμα υποταγής της κοινωνίας σε κερδοσκοπικά συμφέροντα. Γι’ αυτό δεν πρέπει να σιωπήσουμε. Υπάρχει και άλλος δρόμος».
Τις αναπτυξιακές προοπτικές που διαθέτει η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής παρουσίασε με τη σειρά της η Κατερίνα Ιγγλέζη. «Θέλουμε ως ΣΥΡΙΖΑ να εκθέσουμε την εναλλακτική λύση που υπάρχει, απέναντι στην μονοκαλλιέργεια των μεταλλείων». Τα στοιχεία που παρέθεσε η βουλευτής Χαλκιδικής για το παραγωγικό δυναμικό της περιοχής είναι αποκαλυπτικά, καθώς «τομείς όπως δενδροκομία, λαχανικά και κηπευτικά, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, άμπελος, μελισσοκομία, κτηνοτροφία, δασοπονία, είναι εφικτό να αναπτυχθούν και να επιφέρουν σημαντικά έσοδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μελισσοκομία: Σκεφτείτε, το μέλι από άνθη βαμβακιού, με φαρμακευτικές ιδιότητες, εξάγεται από τη Ν. Ζηλανδία για 70 έως 150 ευρώ/κιλό, όταν το αντίστοιχο ελληνικό, που είναι πολύ καλύτερης ποιότητας, αποτελεί μόνο το 10% της παραγωγής και πωλείται προς 7-9 ευρώ/κιλό. Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα εισάγει το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών της στα λαχανικά, και ότι το 36% των εισαγωγών ντομάτας προέρχεται από τη Γερμανία;» Εκτός αυτών, η ανάπτυξη της Χαλκιδικής θα μπορούσε να έχει μεγάλες προοπτικές στηριζόμενη και στον τουρισμό. «Ο πολιτιστικός, οικολογικός, θρησκευτικός, γαστρονομικός τουρισμός και ο αγροτουρισμός αποτελούν πλέον τις αποδοτικότερες μορφές τουρισμού» σημείωσε η κ. Ιγγλέζη, για να καταλήξει ότι «η ανάπτυξη θα πρέπει να βασίζεται στους τοπικούς πόρους, τη διαφοροποίηση και το ανθρώπινο δυναμικό», ενώ παρέθεσε σοκαριστικά στοιχεία για τη μόλυνση με αρσενικό και βαρέα μέταλλα στην περιοχή της Ολυμπιάδας.

Η αξιόποινη πλευρά της υπόθεσης
Η Ειρήνη Αγαθοπούλου, βουλευτής Κιλκίς, αναφερόμενη στην περίπτωση του δημόσιου μεταλλευτικού χώρου στο νομό αυτό, τόνισε ότι «μία τέτοια επένδυση αντιβαίνει στις επιθυμίες των κατοίκων για πρωτογενή ανάπτυξη της περιοχής. Πάνω από 5.000 πολίτες και 70 φορείς του Κιλκίς έχουν ταχθεί ενάντια και γι’ αυτό έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του ΥΠΕΚΑ ζητώντας να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, που παραχωρεί στην εταιρεία εξόρυξης 91.000 στρέμματα δάσους, βοσκοτόπων και καλλιεργήσιμων εκτάσεων».
Για το πρόδηλο νομικό ενδιαφέρον της υπόθεσης έκανε λόγο η Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπως και για την «αξιόποινη πλευρά της συμπεριφοράς των αξιωματούχων του ελληνικού Δημοσίου και την επιμονή καταστρατήγησης της νομοθεσίας, αλλά και υπονόμευσης του δημοσίου συμφέροντος και την παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών που υπεραμύνονται αυτού του δημόσιου συμφέροντος». Μίλησε επίσης για «ένα οικονομικό σκάνδαλο και μια τεράστια ζημιά που έχει υποστεί το ελληνικό Δημόσιο», ενώ αναφέρθηκε στο γεγονός «της καταδίκης των συμβάσεων από τις Ευρωπαϊκές Αρχές, την απόκρυψη των συμβάσεων από την κοινή θέα» και περιέγραψε με πλήθος στοιχείων την «αξιοσημείωτη συνέχεια των εγκληματικών και αξιόποινων αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας».

Ηλίας Σταθάτος

Σχόλια

Exit mobile version