Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Χριστούγεννα στο δρόμο

Χριστούγεννα στο δρόμο

Κωφεύει η δημοτική αρχή στα αιτήματα για χρήση δημοτικών κτιρίων ως χώρων για αστέγους – Ρίχνει την ευθύνη στους αγώνες των υπαλλήλων

 

Το περασμένο Σάββατο, περί τις 9:00 το βράδυ, δύο ασθενοφόρα σταμάτησαν στην Πλατεία Αριστοτέλους με αναμμένες τις σειρήνες τους, λίγα μόλις μέτρα μακριά από το Χριστουγεννιάτικο Χωριό που έχει στήσει ο δήμος στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης.
Μέσα σε δευτερόλεπτα, οι τραυματιοφορείς παραλαμβάνουν 3 άστεγους σε ημιλιπόθυμη κατάσταση και φεύγουν για το πιο κοντινό νοσοκομείο. Ελάχιστοι πλέον σοκάρονται από τη σκηνή.
Οι άστεγοι στη Θεσσαλονίκη έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μέσα σε μόλις 6 μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία φορέων και κυρίως των μη κυβερνητικών οργανώσεων της πόλης, οι καταγεγραμμένοι άστεγοι ξεπερνούν πλέον τους 400, ενώ μέχρι πριν από 2 χρόνια αριθμούσαν μερικές δεκάδες.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων Αρχών, ο αριθμός των αστέγων θα εκτοξευθεί τους επόμενους μήνες, σε μια πόλη με μηδενική περίθαλψη για τους ανθρώπους αυτούς και με τις δημοτικές Αρχές να μην ανοίγουν καν αίθουσες του δήμου για τις κρύες ημέρες.

Οι υποσχέσεις που έπεσαν στο κενό
Δεν έχουν περάσει ούτε τρεις μήνες από τις εξαγγελίες του δημάρχου Θεσσαλονίκης για δημιουργία κέντρου αστέγων, χρήση δημοτικών κτιρίων και καταγραφή των ανθρώπων που δεν διαθέτουν σταθερή στέγη.
Η πρωτοβουλία, μάλιστα, είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» και θα εφαρμοζόταν από το Δήμο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής Πράξης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας σε συνεργασία με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις «ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων» και «PRAKSIS».
«Στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, στρέφουμε το βλέμμα στους αδύναμους συμπολίτες μας. Δημιουργούμε τις κατάλληλες δομές οι οποίες φιλοξενούνται ή θα φιλοξενηθούν σε χώρους του Δήμου Θεσσαλονίκης, ώστε να στηρίξουμε τις κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν καθημερινά πρόβλημα επιβίωσης», ανέφερε τότε στην εισήγησή της η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα.
Οι μήνες όμως πέρασαν, τα επιχειρησιακά σχέδια έμειναν στα συρτάρια και το θέμα επανήλθε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε την παραχώρηση χώρων για αστέγους και τη χρήση των δημοτικών κτιρίων τις κρύες ημέρες του χειμώνα, χωρίς όμως και πάλι να υπάρξει καμία ουσιαστική απάντηση από την πλευρά του Γιάννη Μπουτάρη. Στις καταλήψεις των εργαζομένων στους δήμους έριξε το φταίξιμο για το ότι δεν έχουν ανοίξει οι αίθουσες του Δήμου Θεσσαλονίκης για τους άστεγους ή δεν έχουν νοικιαστεί ξενοδοχεία, η κ. Καλυψώ Γούλα, με δηλώσεις της σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Λίγο αργότερα, όμως, η αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, διαψεύστηκε κατηγορηματικά από το μέλος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γιώργο Χάρδα, ο οποίος είπε πως οι καταλήψεις των εργαζομένων στους δήμους αφορούν μόνο τα γραφεία προσωπικού (για να μη «φύγουν» οι καταστάσεις για τη διαθεσιμότητα) και καμία άλλη υπηρεσία. «Δεν υπήρχε πιθανότητα να μην υπάρχουν χώροι για να συνεδριάσει είτε το Δημοτικό Συμβούλιο, είτε η οικονομική επιτροπή. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το αποτέλεσμα; Οι άστεγοι της πόλης βρίσκονται ακόμη στους δρόμους.

Αλλού πάμε καλύτερα…
Με την έξαρση της κρίσης στη χώρα μας και σε αντιδιαστολή με τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό συμπολιτών μας που βρέθηκαν στο επίκεντρο του προβλήματος, αναπτύσσονται διαρκώς πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης. Ιδιαίτερα για τους άστεγους και αυτούς που δεν έχουν την απαραίτητη καθημερινή τροφή, δήμοι αλλά και ανεξάρτητες πρωτοβουλίες κατοίκων σε γειτονιές και εργασιακούς χώρους, συσπειρώθηκαν για να προσφέρουν σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.
Στην Αττική, στο πλαίσιο των δομών Δήμων, υπάρχει το Ίδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων και στον Πειραιά ο Ξενώνας Φιλοξενίας Αστέγων «Ανακούφιση». Στο πλαίσιο των ΜΚΟ, στην Αθήνα και στην Αχαΐα λειτουργούν τα Κέντρα Στήριξης Αστέγων «Κλίμακα».
Όσον αφορά τις συλλογικές κουζίνες και τη διανομή τροφής, αξιοσημείωτες είναι οι πρωτοβουλίες σε περιοχές της Αθήνας («Ο Άλλος Άνθρωπος» στο Μεταξουργείο, Αυτόνομο Στέκι και El Che-f στα Εξάρχεια, η Συλλογική Κουζίνα Κατάληψης Λέλας Καραγιάννη στην Πλ. Αμερικής, αλλά και η Συλλογική Κουζίνα στον Νέο Κόσμο).
Η αναγκαιότητα των ημερών οδήγησε σε παρόμοιες πρωτοβουλίες και κατοίκους σε Βύρωνα, Ζωγράφου, Ίλιον, Ιλίσια, Νέα Φιλαδέλφεια, Χαϊδάρι, Πέραμα και Σπάτα.
Στη Μακεδονία υπάρχει το Συμμετοχικό Τραπέζι στην Καβάλα, και η Κίνηση Αλληλεγγύης στην Καστοριά, στη Θράκη το «Xanadu» της Ξάνθης, στην Εύβοια το «Ουλαλούμ» της Χαλκίδας, ενώ στα Χανιά της Κρήτης έχει οργανωθεί κοινωνική κουζίνα.

Σχόλια

Exit mobile version