Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη «Χρέος της γενιάς μας η ανατροπή»

«Χρέος της γενιάς μας η ανατροπή»

Στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου το Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτικό και πολιτιστικό φεστιβάλ θα πραγματοποιήσουν οι νέοι και οι νέες του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης το τριήμερο 28-29-30 Σεπτέμβρη στο ΑΠΘ (πίσω από το Παιδαγωγικό). «Με τους αγώνες την αντίσταση και την αλληλεγγύη μας, ανοίγουμε δρόμο στην ελπίδα. Είμαστε η γενιά που θα τα αλλάξει όλα.» αναφέρουν στην σχετική ανακοίνωση οι νέοι και οι νέες του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης. Παρακάτω φιλοξενούμε το πρόγραμμα του φεστιβάλ, τόσο το πολιτικό όσο και το καλλιτεχνικό, αλλά και τις απόψεις δύο νέων του ΣΥΡΙΖΑ που ασχολούνται με την διοργάνωση του φεστιβάλ.

 

Στα χέρια της νεολαίας το μέλλον της Ελλάδας

Του Τάσου Γκούβα

Μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα; Μπορούμε να φτιάξουμε το μέλλον που οραματιζόμαστε; Τα ερωτήματα αυτά σίγουρα απασχολούν κάθε νέο και νέα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επιλέγει να δώσει το πρώτο μεγάλο ραντεβού για τη νεολαία διοργανώνοντας Φεστιβάλ Νέων σε πολλές πόλεις της χώρας, επιχειρώντας μέσα απο ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και συζητήσεων να δώσει φωνή στην αναζήτηση της διεξόδου και της ελπίδας.
Με έναν απο τους πιο δύσκολους χειμώνες να πλησιάζει, συζητάμε για την αλληλεγγύη, οργανωνόμαστε στις γειτονιές μας ώστε κανένας να μην μείνει μόνος απέναντι στην καταστροφή της κοινωνίας και τον φασισμό. Εμπνεόμαστε απο τα κινήματα αντίστασης της Β.Ελλάδας με το βλέμμα στραμμένο στους ελπιδοφόρους αγώνες που γεννιούνται ενάντια στο ξεπούλημα και την καταστροφή του τόπου μας.
Απέναντι στα σχέδια που θέλουν τη νεολαία χωρίς ελπίδα και ξεριζωμένη από τον τόπο της οργανώνουμε τους αγώνες μας, αναζητούμε τον τρόπο να εισβάλουμε στο προσκήνιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει, κάνουμε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας μαχητικής νεολαίας, που θα αγωνίζεται με το λαό, με βασικές αρχές τη δημοκρατία και τη συμμετοχή. Στην ανάγκη για έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουμε μέσα απο τις συζητήσεις να ακούσουμε και να ακουστούμε, να δώσουμε χώρο στα κινήματα για να διαμορφώσουμε απο κοινού τις ιδέες, τα ιδανικά και τις προτάσεις της νέας Αριστεράς. Τα φεστιβάλ θα αποτελέσουν την αρχή για τη συγκρότηση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που θα στοχεύει στο να ενώσει τη νεολαία και κάθε ανήσυχο κομμάτι της κοινωνίας. Οι μαθητές να μετατρέψουν τα σχολεία σε ζωντανά κύτταρα αγώνα. Οι φοιτητές να ανακαλύψουν νέους τρόπους οργάνωσης, παρέμβασης και δράσης. Να δημιουργηθεί ένα δίκτυο νέων ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων.
Στις εκλογές της 17ης Ιούνη ανοίξαμε δρόμο στην ελπίδα. Στους νέους αγώνες που έρχονται, στην ανάγκη για δημιουργία και παραγωγή καλούμαστε να παίξουμε ρόλο πρωταγωνιστή. Μπορούμε να φτιάξουμε το μέλλον που οραματιζόμαστε, μπορούμε να τους κάνουμε παρελθόν. Είμαστε το μέλλον, ανοίγουμε δρόμο στη διέξοδο της χώρας μας.

* Ο Τάσος Γκούβας είναι μέλος της ΚΟΕ

Στο δρόμο για τον ενιαίο φορέα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Του Χρήστου Σακελαρίου.

Με κεντρικό σύνθημα «Χρέος της γενιάς μας η ανατροπή», οι νέοι και οι νέες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καλούν τη νεολαία, και όχι μόνο, της πόλης σε ένα πολιτικό- πολιτιστικό τριήμερο στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου στο πρώτο Φεστιβάλ των Νέων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη Θεσσαλονίκη.
Όλοι και όλες εμείς που συναντηθήκαμε στους δρόμους της αντίστασης, της υπεράσπισης των εργασιακών μας κεκτημένων, της αλληλεγγύης και των κινημάτων, θέλουμε να ενώσουμε τη διαφορετικότητά μας και να αναδείξουμε τα δικά μας χαρακτηριστικά στο δρόμο προς τον ενιαίο φορέα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Οι μαθητές/τριες που βιώνουν την πλήρη κατάρρευση του σχολικού τους περιβάλλοντος, οι φοιτητές-σπουδαστές που είναι μάρτυρες της αντιδραστικότερης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η οποία απαξιώνει το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, οι νέοι/ες εργαζόμενοι/ες που καθημερινά ζουν τη βίαιη περικοπή των μισθών και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, αλλά και οι νέοι/ες άνεργοι/ες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινότητας τους, οφείλουμε να οργανώσουμε την ανατροπή. Την ανατροπή όλων όσων με τις πολιτικές τους επιλογές καταδικάζουν το παρόν και το μέλλον μας.
Για μας, το πρώτο Φεστιβάλ των Νέων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα αποτελέσει την αφετηρία για μια σειρά από δράσεις και συζητήσεις. Ζητούμενο είναι η οικοδόμηση σταθερών σχέσεων με πλειοψηφικά κομμάτια νεολαίας, στην κατεύθυνση της πυροδότησης κινηματικών και πολιτικών πρωτοβουλιών, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της. Ακόμα, η πολύτιμη εμπειρία που θα αποκομίσουμε από τις διαδικασίες του φεστιβάλ θα αποτελέσει την πρώτη μαγιά στο δρόμο για την πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και στην πορεία δημιουργίας του νέου φορέα. Τέλος, θα υπάρξει η δυνατότητα μέσω της συνέχισης της δουλειάς των θεματικών ομάδων που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του φεστιβάλ τόσο να διανθιστούν με την εμπλοκή νέου κόσμου όσο και να συνεισφέρουν στο βάθεμα των συντροφικών σχέσεων και των ανασυνθετικών, επανιδρυτικών διαδικασιών σε επίπεδο νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

* Ο Χρήστος Σακελλαρίου είναι μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού και γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού Θεσσαλονίκης

Πρόγραμμα πολιτικών εκδηλώσεων

Παρασκευή 28/9

18:30: Workshop «Δομές αλληλεγγύης, η απάντηση στην κρίση»
Με τη συμμετοχή του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, και μελών του Δικτύου Πρωτοβουλιών Κατοίκων Νομού Θεσσαλονίκης

20:00: Εκδήλωση «Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές…» – Συζήτηση για τα κινήματα αντίστασης στην Β. Ελλάδα.
Κατερίνα Ιγγλέζη, Χρυσός Χαλκιδικής – Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Μιχάλης Σπάσος, Δίκτυο Συλλόγων και Φορέων κατά της Κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας
Γιώργος Αρχοντόπουλος, Γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ

Σάββατο 29/9

18:30: «Ανοιχτή Συνέλευση Μαθητών»
18:30: Συζήτηση «Για ένα νέο φοιτητικό κίνημα»
18:30: Συζήτηση «Για ένα κίνημα ανέργων και επισφαλώς εργαζόμενων»
20:00: Εκδήλωση «Η νεολαία στο προσκήνιο, ανοίγουμε δρόμο στην ελπίδα»
Κώστας Μπάρκας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Βαγγέλης Σπαθάς, μέλος της ΚΟΕ
Νάσος Ηλιόπουλος, γραμματέας νεολαίας ΣΥΝ

Κυριακή 30/9

18:30: Συζήτηση «Η άνοδος του φασισμού και η απάντηση της Αριστεράς»

Πρόγραμμα μουσικών εκδηλώσεων

Παρασκευή 28/9

Α’ Σκηνή
Los Mujeros
Baildsa
Koza Mostra

Β’ Σκηνή
Ούτε Σπόντα
Ρεμπέτικο Γλέντι

Σάββατο 29/9

Α’ Σκηνή
Fundracar
Asian Dub Foundation
DJ set με τους Isker & Kinga

Β’ Σκηνή
Γιάννης Λεκόπουλος
Πανωραία: Δημοτικό, Σμυρναίικο, Ρεμπέτικο
Κυριακή 30/9

Α’ Σκηνή
Mr. Highway Band
Θ.Μικρούτσικος- Υπόγεια Ρεύματα
«Τους έχω βαρεθεί»

Β’ Σκηνή
Plan 3
Humpti Dumpti
Ρεμπέτικο Φιλιώ Καζάρα κ’ «Πριγκηπέσσα»

Παράλληλα στο χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχουν περίπτερα συλλογικοτήτων και πρωτοβουλιών, βιβλιοπωλείο, εκθέσεις, ενώ θα πραγματοποιείται και συλλογή φαρμάκων για την ενίσχυση του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
(Είσοδος από την 3η Σεπτεμβρίου)
Είσοδος ημέρας 4 ευρώ,
τριημέρου 10 ευρώ

Σχόλια

Exit mobile version