Αρχική κοινωνία Χουντικοί ύμνοι στην Σχολή Ευελπίδων

Χουντικοί ύμνοι στην Σχολή Ευελπίδων

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για δημιουργία κατασταλτικών μονάδων του στρατού. Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη

Στο πειθαρχικό της Σχολής Ευελπίδων παραπέμφθηκε με το ερώτημα της αποπομπής ο αρχηγός της σχολής-πρωταγωνιστής στο χουντικό παραλήρημα υπέρ της 21ης Απριλίου και κατά του Πολυτεχνείου.
Σύμφωνα με το φάκελο, ο υμνητής της χούντας θα ελεγχθεί και για το αν υπέπεσε και σε ποινικά αδικήματα ενώ επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 20 ημερών στους συναδέλφους του, οι οποίοι «με βήμα σημειωτόν απήγγειλαν τον ύμνο της 21ης Απριλίου»!
Στο πόρισμα των δύο ΕΔΕ που διενεργήθηκαν από τη διοίκηση της Σχολής των Ευελπίδων και του Γενικού Επιτελείου Στρατού σημειώνεται πως «ο αρχηγός της σχολής αναφέρθηκε απαξιωτικά για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, χαρακτηρίζοντάς την ‘μπούρδα’. Μόλις τελείωσε η απαγγελία του ύμνου και το σημειωτόν, κάποιοι χειροκρότησαν».

Χουντικός από κούνια
Εντύπωση παράλληλα έχουν προκαλέσει τα δημοσιεύματα που αποκάλυψαν ότι και ο πατέρας του ακροδεξιού εύελπι, ως σπουδαστής στην ΣΣΕ, πρωταγωνίστησε το 1982 σε ομαδικά βασανιστήρια εναντίον του συναδέλφου του Παπαϊορδανίδη, που θεωρούσαν κομμουνιστή. Οι βασανιστές, με την στήριξη του Αβέρωφ έπεσαν στα μαλακά, αλλά ο Παπαϊορδανίδης εξωθήθηκε να εγκαταλείψει την ΣΣΕ.
Και εδώ ακριβώς, στα όσα δηλαδή περιλαμβάνει η… εκπαίδευση των νεαρών στρατιωτικών και όσα κρύβονται πίσω από τις κλειστές θύρες της σχολής των αξιωματικών βρίσκονται τα πραγματικά αίτια του ζητήματος όπως αναφέρουν στο Δρόμο μέλη του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος. Όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλει ότι «στην Σχολή Ευελπίδων, εν γνώσει της διοίκησης, η εθνικιστική προπαγάνδα και τα καψόνια αποτελούν μέρος της εκπαίδευσης όπως και σε κάθε Στρατιωτική Σχολή. Ο πρωτοετής Δ. Παπαντώνης, είχε καταγγείλει ότι τεταρτοετείς σπουδαστές βασανίζουν νεοεισαχθέντες συναδέλφους τους προκαλώντας τους σοβαρά τραύματα και εξαναγκάζοντάς τους σε παραίτηση. Οι ευέλπιδες Ν.Ταλιαδούρος και οι αδελφοί Φαραντάτου (πρωταγωνιστές στα τραγούδια της χούντας) είχαν μετατρέψει σε κολαστήριο τους κοιτώνες και τον προαύλιο χώρο της Σχολής Ευελπίδων. Καψόνι με κάμψεις έχοντας στην πλάτη στρώματα και κουβέρτες, που βιντεοσκοπούνταν με κινητό τηλέφωνο, πρόκληση χημικού ατυχήματος στο μάτι, βρισιές και προσωπικές προσβολές με σεξιστικό περιεχόμενο. Ο Δ.Παπαντώνης υπέβαλε αναφορά στην διοίκηση της Σχολής Ευελπίδων, κατήγγειλε τα όσα συνέβαιναν, κατονομάζοντας τους βασανιστές του. Η Διοίκηση στήριξε τους βασανιστές και ο καταγγέλλων εύελπις εξωθήθηκε σε παραίτηση!».

Ολοκληρωτισμός για την καταστολή
Στις Κάννες, όταν ο τότε πρωθυπουργός Παπανδρέου είχε συναντηθεί με τους Μέρκελ-Σαρκοζί, κορυφώθηκε ο εσωτερικός πόλεμος ανάμεσα στη πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία.
Αρχικά, στη φερόμενη δήλωση Παπανδρέου στο Σαρκοζί περί πραξικοπήματος και στις -αμέσως μετά- αλλαγές στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, λίγο πριν την αποχώρηση Μπεγλίτη, ήρθε να προστεθεί το ρεπορτάζ της εφημερίδας το Βήμα για να ενισχύσει την άποψη πως κάτι συμβαίνει στον ελληνικό στρατό. Και πραγματικά κάτι συμβαίνει.
Αλλά όχι πάντα από τις ηγεσίες του. Αλλά από το πολιτικό προσωπικό και το νέο οργανωμένο σχέδιο του νέου ΥΕΘΑ, Δ. Αβραμόπουλο, της ΕΥΠ και του Ψυχάρη. «Παρασκευή ενημερώθηκε ο Αβραμόπουλος από ΕΥΠ, Σαββάτο κυκλοφορεί το Βήμα με άρθρο-παρέμβαση του Ψυχάρη, απόγευμα έπονται οι δηλώσεις ΥΕΘΑ. Τα σενάρια Παπανδρέου-Μπεγλίτη περί ενδεχόμενο στρατιωτικού πραξικοπήματος δικαιώνονται! Η φρασεολογία περί ‘χουντικών σταγονιδίων, πρωταιτίων του ΓΕΣ και δημοσιογράφων-εξαπτέρυγα του Μπεγλίτη’, επιχειρούν με το ‘χουντικό παρελθόν’ να καμουφλάρουν το πραξικόπημα των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-Ε.Ε-τραπεζών-εργολάβων-καναλαρχών, με τον Παντελή Καψή σε ρόλο γκεμπελίσκου. Αποκρύπτουν ότι από το 2008 οι κυβερνήσεις Καραμανλή-Παπανδρέου επιδιώκουν την στρατιωτική καταστολή των κοινωνικών αγώνων, εμποδιζόμενοι από φαντάρους και μόνιμα στελέχη. Δείτε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις του ΥΕΘΑ Ευ.Βενιζέλου, του Αβραμόπουλου, του Α/ΓΕΕΘΑ Κωσταράκου αναφέρονται στο καθήκον του στρατού να διαφυλάξει την αξιοπρέπεια της χώρας, με τα κινήματα να ενοχοποιούνται για αυτό!», σημειώνει το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων αποκρυπτογραφώντας τα γεγονότα. «Το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου σημειώνονται σημαντικά πρωτόγνωρα γεγονότα. Η διαταγή Μπεγλίτη για απεργοσπασία του στρατού στην απεργία των εργαζόμενων στους ΟΤΑ και για δράση Ειδικών Δυνάμεων ως ΜΑΤ στις απεργίες 19-20/11 μένει κενό γράμμα μετά τις αντιδράσεις των φαντάρων, των μονίμων και του Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγου Φραγκούλη Φράγκου. Κινητοποίηση των Απόστρατων στο ΥΕΘΑ καταλήγει σε κατάληψη, που με κόπο συγκρατεί ο Α/ΓΕΣ. Στις 20/11 πραγματοποιούνται εκλογές στην Ανεξάρτητη Ένωση Απόστρατων Ενόπλων Δυνάμεων που επιδιώκει να υπερβεί τον κατακερματισμό των Αποστράτων, θέτει γενικότερα πολιτικά ζητήματα, επιχειρεί με οργανωμένο τρόπο να εκφράσει τα ιδιαίτερα αιτήματα τους και συμμετέχει σε όλες τις εργατικές κινητοποιήσεις. Στις 21/11 ιδρύεται το κόμμα των Απόστρατων Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας, με την συμμετοχή του στρατιωτικού αναλυτή Αθ.Δρούγου, που φιλοδοξεί να επαναλάβει το 1909.
Το κόμμα αυτό, όπως και ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ στρέφεται κατά του συνδικαλισμού, αλλά ενισχύει τις φυγόκεντρες τάσεις του αστικού πολιτικού συστήματος, πλήττοντας κυρίως ΝΔ-ΛΑΟΣ! Τέλος, συντελείται τεράστια σύγκρουση μεταξύ του τότε ΥΕΘΑ Π.Μπεγλίτη και όλης της ηγεσίας των Ε.Δ. που αρνείται να υιοθετήσει τους σχεδιασμούς του για τη νέα δομή του στρατού και καρατομείται. Αξίζει να δούμε ότι στο πλευρό τους βρέθηκε ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Στ.Γκίκας, που έκανε μια πολύ επικίνδυνη δήλωση, αποκαλυπτική του νέου μιλιταρισμού που πρέσβευε μέχρι πρόσφατα ο Α.Σαμαράς: ‘Οι όποιες αλλαγές στη δομή δυνάμεων είναι έργο της στρατιωτικής ηγεσίας’. Δηλαδή, η στρατιωτική ηγεσία θα επιβάλλεται της πολιτικής εξουσίας και θα αποφασίζει!!!».

 

Σχόλια

Exit mobile version