Αρχική διεθνή Χιλή: Μια ανεξάρτητη «φωνή» κόντρα στο κατεστημένο

Χιλή: Μια ανεξάρτητη «φωνή» κόντρα στο κατεστημένο

Στις 28 Μαρτίου, στη Χιλή, κυκλοφόρησε μια καινούργια εφημερίδα, η Diario Uno, συνεταιριστικής μορφής, από μια ομάδα δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών. Στο πρώτο της τεύχος υπόσχεται στους αναγνώστες ότι θα δώσει φωνή σε όλους όσοι είναι αποκλεισμένοι από τα κυρίαρχα ΜΜΕ της χώρας.

Η Diario Uno σκοπεύει να αντιπροσωπεύσει το τμήμα της κοινωνίας που έχει μείνει σιωπηλό τα τελευταία 30 χρόνια, λόγω της συνέργιας ανάμεσα στον κεντροαριστερό συνασπισμό που κυβερνούσε και στα ελεγχόμενα από τη Δεξιά ΜΜΕ. Ένας από τους συντελεστές της αναφέρει ότι η εφημερίδα δεν επιθυμεί να εκφράσει κάποια πολιτική, ιδεολογική ή θρησκευτική ομάδα, αλλά να σπάσει τους φραγμούς στην ενημέρωση που θέτουν δύο μεγάλα συγκροτήματα ΜΜΕ.

Ο όμιλος El Mercurio με 20 περίπου εθνικής εμβέλειας και περιφερειακές εφημερίδες και ο πολυκλαδικός όμιλος COPESA, που ελέγχει τις εφημερίδες La Tercera, La Cuarta και La Hora, όπως και μια αλυσίδα ραδιοσταθμών καθώς και τα περιοδικά Qué Pasa και Paula, οι οποίοι συγκροτούν το λεγόμενο «δυοπώλιο» του Τύπου στη Χιλή.

Η Diario Uno ξεκινά ως εβδομαδιαία κυριακάτικη εφημερίδα, με τιράζ 20.000 φύλλων και τιμή 600 πέσος (λίγο πάνω από ένα δολάριο).

Ενδιαφέρουσα είναι η επιχειρηματική της μορφή, βάσει της οποίας κάθε πολίτης μπορεί να γίνει μέτοχος και να εκλέγει τη διοίκησή της. Οι εκδότες θεωρούν ότι έτσι εξασφαλίζουν την ανεξαρτησία και την οικονομική της επιβίωση. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 1.500 συνέταιροι και ο καθένας κατέχει μία μη μεταβιβάσιμη μετοχή, για να αποφευχθεί η συγκέντρωσή τους σε λίγα χέρια. Η κάθε μετοχή κοστίζει 20 δολάρια. Η εφημερίδα ελπίζει, επίσης, να μαζέψει δωρεές από εργατικές, φοιτητικές και κοινοτικές οργανώσεις που είναι δυσαρεστημένες με το υπάρχον μοντέλο πολιτικής και οικονομικής ανάπτυξης που εστιάζεται στη συσσώρευση κεφαλαίου και πλούτου.

Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια συντακτική ομάδα με αντιπροσώπους από τις λαϊκές οργανώσεις και ακαδημαϊκούς, καθώς και εργάτες από διάφορους τομείς.

Έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για τις τέσσερις επόμενες εκδόσεις και αν κατορθώσει να αγοράζεται από 30.000 αναγνώστες είναι διασφαλισμένη η επιβίωσή της, βάσει της εμπειρίας αρκετών έντυπων Μέσων όπως τα περιοδικά Apsi και Análisis και οι εφημερίδες La Época, El Metropolitano και Siete που αναγκάστηκαν να κλείσουν, τα τελευταία 20 χρόνια. Η απόφαση να εκδοθεί η εφημερίδα λήφθηκε οριστικά μετά την εκλογή στην προεδρία του δεξιού Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού καναλιού Chilevisi n.

Στην Diario Uno προσχώρησαν μεμονωμένα εναλλακτικά έντυπα, όπως η εφημερίδα El Ciudadano, που εκδόθηκε το 2005, το μηνιαίο περιοδικό El Periodista και η πιο επίμαχη απ’ όλες δεκαπενθήμερη, σατιρική έκδοση The Clinic. Ένα διεθνές σημείο αναφοράς της νέας χιλιανής εφημερίδας είναι η καθημερινή εφημερίδα της Αργεντινής Página 12.

(Πηγή: ΙPS)

Σχόλια

Exit mobile version