Αρχική κοινωνία εργασία Χειρότερος εργοδότης το Δημόσιο

Χειρότερος εργοδότης το Δημόσιο

Σύμβαση «κάτω του κόστους» για τη φύλαξη του υπ. Οικονομικών.
Του Μάριου Διονέλλη.

Την πρακτική των εργολαβικών εταιριών για την κάλυψη των βασικών αναγκών του εξακολουθεί το ελληνικό κράτος και επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, αδιαφορώντας όχι μόνο για τις συνθήκες εργασίας, αλλά και για αυτή την ίδια την πληρωμή των εργαζομένων. Μνημείο εκμετάλλευσης από το ίδιο το κράτος αποτελεί η σύμβαση του υπουργείου Οικονομικών για τη φύλαξη του κτιρίου της Κρατικά Λαχεία Α.Ε. στην οδό Πειραιώς 68α.  Σχεδόν τρία χρόνια μετά την υπόθεση Κούνεβα και την αποκάλυψη του καθεστώτος σκλαβιάς των καθαριστριών και των υπαλλήλων security στον ΗΣΑΠ, η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια τακτική. Αναθέτει σε εταιρία φύλαξης την επιτήρηση ενός κρατικού κτιρίου, χωρίς να νοιάζεται για το αν τα χρήματα που δαπανά φτάνουν για την πληρωμή των εργαζομένων, για το συγκεκριμένο έργο.

Έκπτωση στις πλάτες των εργαζομένων
Σύμφωνα με τις συμβάσεις που αυτή τη στιγμή είναι σε ισχύ, το ελάχιστο κόστος για την κάλυψη των βαρδιών φύλαξης ενός κτιρίου είναι 7.028 ευρώ το μήνα, για την απασχόληση 4,2 υπαλλήλων κάθε 24ωρο και εφόσον αυτοί αμείβονται με τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.  Όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων Φύλαξης, το υπουργείο Οικονομικών προκήρυξε διαγωνισμό για τη φύλαξη του συγκεκριμένου κτιρίου με αρχική τιμή 6.666 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως με αυτή την τιμή, είτε δεν θα πληρωθούν τα νόμιμα όλοι οι εργαζόμενοι, είτε δεν θα τους καταβληθούν οι προβλεπόμενες εργοδοτικές εισφορές. «Τελικά, το έργο το πήρε η εταιρία που έδωσε τη χαμηλότερη προσφορά και η κατακύρωση του διαγωνισμού έγινε στα 6,086 ευρώ», λέει στον Δρόμο ο Κώστας Ηλιόπουλος, μέλος του Συνδέσμου Εργαζομένων Φύλαξης. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο επιχειρηματίας που πήρε τη δουλειά θα πληρώνεται σχεδόν χίλια ευρώ κάτω από το πραγματικό της κόστος. Είναι απολύτως βέβαιο πως αυτή η χασούρα θα βγει στην πλάτη των εργαζόμενων της εταιρίας».

«Αργήσατε να μας καταγγείλετε…»
Το υπουργείο Οικονομικών, με υπογραφή του αρμόδιου υφυπουργού Δημήτρη Κουσελά, καταστρατηγεί εν ψυχρώ την υπουργική απόφαση που απαγορεύει σε ΔΕΚΟ και φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Φορέα να δέχονται προσφορές για διαγωνισμούς κάτω του ορισμένου σε κάθε περίπτωση κοστολογίου. Αυτό επεσήμαναν τόσο ο Σύνδεσμος όσο και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων στον ίδιο τον υφυπουργό, καταθέτοντάς του σχετική προσφυγή επί του διαγωνισμού. Η αρχική απάντηση του υφυπουργού ήταν ότι θα εξετάσει προσωπικά το θέμα, αλλά λίγες μέρες μετά ενημέρωσε τους καταγγέλλοντες ότι η προσφυγή τους δεν κατατέθηκε εμπρόθεσμα και συνεπώς απορρίπτεται.
«Από εδώ και πέρα λοιπόν», λέει στον Δρόμο ο Κώστας Ηλιόπουλος, «η εταιρία “Group 1”, που ανέλαβε το έργο, θα φυλάει το κτίριο της Κρατικά Λαχεία Α.Ε. με αντίτιμο πολύ κάτω του κόστους και εις βάρος των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο πως θα γίνουν οι γνωστές εκπτώσεις και στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό για μία τόσο απαιτητική δουλειά (αλεξίσφαιρα γιλέκα, φακοί για τη νύχτα κ.λπ.)».
Από τέτοιες πρακτικές πλήττεται ο κλάδος των εργαζομένων φύλαξης, όπως καταγγέλλουν και επισήμως τα μέλη της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ελλάδα εργάζονται περίπου 60.000 άνθρωποι ως security, αλλά πλήρως ασφαλισμένοι στον κλάδο είναι μόλις 20 άτομα…

 

Σχόλια

Exit mobile version