Αρχική κοινωνία Φωνή αλληλεγγύης από το Γαλάτσι

Φωνή αλληλεγγύης από το Γαλάτσι

Με οδηγό τις αξίες της αυτοοργάνωσης, της συμμετοχής, της ανιδιοτέλειας, της δημοκρατίας. Συνέντευξη στην Νατάσα Ακριβάκη

Ιδρύθηκε με στόχο να δώσει μια άμεση απάντηση στο πρόβλημα της επιβίωσης αλλά και να βοηθήσει τον κόσμο να σταθεί στα πόδια του για να πάρει την τύχη του στα χέρια του. Επιδεικνύει πλούσια δράση σε τοπικό επίπεδο και θεωρεί μεγάλη της δύναμη την ανοιχτή και δημοκρατική λειτουργία της. Η Κίνηση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Γαλατσίου Xωρίς Μεσάζοντες μετράει σήμερα έξι μήνες ζωής, και πλαισιώνεται από όλο και περισσότερους εθελοντές. Όπως λένε στον Δρόμο ο Στέργιος Θεοδωρίδης και ο Γιώργος Φλακ, η υποδοχή της Κίνησης από τον κόσμο του Γαλατσίου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική.

Από ποιους συγκροτήθηκε αυτή η Κίνηση και γιατί;
Ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 και αποτελεί μια ανοικτή πρωτοβουλία ευαισθητοποιημένων πολιτών που μέσω της εθελοντικής προσφοράς και δράσης επιδιώκουμε να απαντήσουμε στο πρόβλημα της ανθρωπιστικής κρίσης και να αντισταθούμε στα πρωτοφανή και συνεχώς εντεινόμενα φαινόμενα κοινωνικής διάλυσης και καταστροφής. Επιλέξαμε να το κάνουμε μέσα από τη διανομή τροφίμων και να παρέμβουμε στη διαδικασία διάθεσης των προϊόντων με σκοπό να καταργήσουμε, στην πράξη, μεσάζοντες και κερδοσκόπους, τον παρασιτισμό, τη διαφθορά και τη «συναλλαγή», έτσι ώστε οι πολίτες να προμηθευτούν φτηνά και ποιοτικά βασικά είδη διατροφής, κατευθείαν από επιλεγμένους παραγωγούς ή παραγωγικές συλλογικότητες. Οι κύριοι στόχοι της κίνησης είναι αφενός να δώσει μια απάντηση στο πρόβλημα της επιβίωσης, στην επισιτιστική κρίση, να σταθεί ο κόσμος στα πόδια του και αφετέρου αυτός ο κόσμος που συμμετέχει ουσιαστικά σ’ αυτή την κίνηση, μέσα από την αυτοοργάνωσή του, την αυτενέργειά του να πάρει στα χέρια του τις τύχες του, να καθορίσει αυτός τη ζωή του με βάση τις δικές του ανάγκες. Επίσης, μέσα από τη δράση μας θέλουμε να αναδείξουμε τις αξίες της αυτοοργάνωσης, της συμμετοχής, της ανιδιοτέλειας, της δημοκρατίας, απαραίτητες για να σταθεί η κοινωνία όρθια και να αντισταθεί στη λαίλαπα των μνημονίων, στο τρομερό σήμερα.

Ποιες είναι οι δράσεις σας;
Κύρια δράση μας είναι η διανομή φθηνών και ποιοτικών προϊόντων πρώτης ανάγκης χωρίς μεσάζοντες. Έχουμε πραγματοποιήσει, έως τώρα, 4 διανομές, έχουν διατεθεί περίπου 200 τόνοι τρόφιμα, γύρω στις 4.000 οικογένειες έχουν ωφεληθεί από τις χαμηλές τιμές των διανομών αυτών. Μια επιπλέον σημαντική ωφέλεια είναι ότι οι παραγωγοί μάς αφήνουν μεγάλες ποσότητες τροφίμων (έως τώρα τρεις τόνους περίπου) με σκοπό να τα διαθέσουμε δωρεάν σε οικογένειες του Γαλατσίου με απόλυτη αδυναμία και τις οποίες βρίσκουμε μέσα ακριβώς από το δίκτυο των εθελοντών της κίνησής μας. Είναι μέλημα της κίνησης να στηριχθεί αυτός ο κόσμος, να σταθεί στα πόδια του και να κατανοήσει ότι δεν χρειάζεται να αναθέτει τα της ζωής του σε τρίτους, να αισθανθεί ότι ενεργοποιούμενος μπορεί τα πάντα. Παράλληλα, ξεκινάμε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ήδη έχει συγκροτηθεί ομάδα εθελοντών που ασχολείται με το θέμα. Σε πρώτη φάση θα δίνονται νομικές και άλλες συμβουλές από φοροτεχνικούς και τραπεζικούς που γνωρίζουν τα θέματα των δανείων. Ακόμη, έχουμε ξεκινήσει μια συνεργασία με το Φαρμακείο Αλληλεγγύης του 5ου Διαμερίσματος, στην Γκράβα. Μέσα από τη δραστηριότητά μας για τις διανομές τροφίμων, θα συλλέγουμε και φάρμακα που θα διατίθενται στο Φαρμακείο Αλληλεγγύης και μέσω αυτού σε ανασφάλιστους, άνεργους και όσους έχουν πεταχτεί έξω από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Ανταποκρίθηκε ο κόσμος σ’ αυτή την προσπάθεια; Κερδίσατε εθελοντές;
Πάρα πολλούς… Οι εθελοντές είναι άνθρωποι απλοί, άνθρωποι της διπλανής πόρτας οι οποίοι δεν έχουν απαραίτητα κάποια πολιτική ή ιδεολογική συγγένεια, αυτό που μας ενώνει είναι ακριβώς η κατανόηση της ανάγκης να δώσουμε μια απάντηση στο πρόβλημα της διατροφής και να σταθούμε αλληλέγγυοι ο ένας με τον άλλο απέναντι σε όλη αυτή την επίθεση που δέχεται η κοινωνία εξαιτίας των μνημονίων.
Υπήρξε μια καχυποψία στην αρχή, αλλά αυτή γρήγορα έσπασε από την ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία που ακολουθούμε. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσα από γενικές συνελεύσεις, όπου συμμετέχουν όλοι, δηλαδή οποιοσδήποτε δηλώνει εθελοντής λέει τη γνώμη του, συζητάει και όλοι μαζί αποφασίζουμε. Και ο υπόλοιπος κόσμος μας αντιμετώπισε στην αρχή με μια επιφύλαξη. Μετά τις πρώτες δράσεις, οι επιφυλάξεις διαλύθηκαν, ο κόσμος μας δίνει συγχαρητήρια.

Ποια είναι τα κριτήρια για την επιλογή των παραγωγών;
Κύριο μέλημά μας είναι να πάρουμε φτηνά και ποιοτικά προϊόντα της ελληνικής γης για να μπορέσει να τα αγοράσει ο κόσμος. Ένα κύριο πρόβλημα είναι η εμπιστοσύνη μεταξύ ημών και των παραγωγών, κάνουμε όσους ελέγχους μπορούμε, αλλά από κει και πέρα δεν είμαστε μια κρατική υπηρεσία που μπορεί να ελέγχει. Περισσότερο βασιζόμαστε στην εμπιστοσύνη. Ξεκινήσαμε και εμείς από παραγωγούς και συλλογικότητες παραγωγών που είχαν ήδη συνεργαστεί με άλλες κινήσεις, υπάρχει επικοινωνία με άλλες κινήσεις για να γίνεται ανταλλαγή εμπειρίας. Ήδη συζητάμε με πολλούς παραγωγούς και συλλογικότητες για την επόμενη σεζόν.

Φτιάξατε και το στέκι «Παίρνω αμπάριζα». Είναι απαραίτητη μια «αμπάριζα» σήμερα;
Αισθανθήκαμε την ανάγκη να έχουμε το δικό μας χώρο. Ένα χώρο (κατά πως προτρέπει η αμπάριζα) ορμητήριο… Ένα χώρο ανοιχτού σε πολιτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις και δράσεις, για καφέ και -γιατί όχι- για χασομέρι. Λειτουργεί εδώ και 15 μήνες περίπου και από τη λειτουργία του φάνηκε ότι όντως υπάρχει ανάγκη στον κόσμο να έχει ένα χώρο δικό του όπου θα μπορεί να βρίσκεται με άλλο κόσμο, να βγει από το σπίτι του. Σε αυτό το χώρο έχουν γίνει διάφορες εκδηλώσεις πολιτιστικές, πολιτικές, κοινωνικές και αυτήν τη στιγμή, εκτός των άλλων, αποτελεί και το ορμητήριο για την Κίνηση Αντίστασης και Αλληλεγγύης εδώ στο Γαλάτσι.

«Με όλη μου την καρδιά εθελοντής»
Νέο μέλος της Κίνησης ο Γιώργος Φλακ, απαντώντας στην ερώτησή μας τι τον έκανε να εμπλακεί σ’ αυτή την προσπάθεια, απαντά: «Εγώ, ως καταναλωτής που είμαι εδώ και χρόνια, πάντα επιδίωκα να κερδίσω κάτι αλλά δεν τα κατάφερνα μόνος μου. Εμείς οι καταναλωτές είχαμε πάντα ανάγκη από μια ομάδα κρούσης απέναντι στους κερδοσκόπους. Τυχαία έμαθα από άλλους γι’ αυτή την κίνηση και σκέφτηκα να έρθω να δω τι μπορεί να γίνει. Εντυπωσιάστηκα πάρα πολύ με τα παιδιά που γνώρισα εδώ, με την οργάνωσή τους και με όλη μου την καρδιά δήλωσα εθελοντής.
Εδώ, σ’ αυτή την κίνηση, είδα την ανάγκη να έρθω να μιλήσω, να διεκδικήσω, να έρθω και να ακουστώ. Βρήκα άτομα που πιστεύουν σε αυτό που κάνουν χωρίς κανένα κέρδος και γι’ αυτό το λόγο συνεχίζω».

pernoampariza.wordpress.com/
xmesazontes@gmail.com
τηλ. 210.2929418

Σχόλια

Exit mobile version