Αρχική στήλες Φυσάει… βοριάς τ. 23: Ώρα εξελίξεων στην ΕΡΤ3;

Φυσάει… βοριάς τ. 23: Ώρα εξελίξεων στην ΕΡΤ3;

Φαίνεται ότι -έστω και καθυστερημένα- η κυβέρνηση ανοίγει το κεφάλαιο ΕΡΤ3. Η έως τώρα πρακτική της απραξίας δημιουργούσε διάφορες γκρίνιες στο δημοσιογραφικό -και όχι μόνο- κόσμο της Βόρειας Ελλάδας, αφού ο συγκεκριμένος φορέας αποτελεί τον πλέον νευραλγικό κόμβο διακίνησης ειδήσεων, ιδεών και πολιτισμού, εγκατεστημένο στην περιφέρεια.

Πολλοί ήταν αυτοί που δικαιολογούσαν την καθυστέρηση των αποφάσεων και των εξελίξεων, συνδυάζοντάς την με ενδεχόμενη κατάργηση του «αυτοδιοίκητου» της ΕΡΤ3 και υπαγωγή της στην μητέρα-ΕΡΤ. Άλλοι πάλι θεωρούσαν ότι η ολιγωρία οφείλεται στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, για χάρη των οποίων δε θα έπρεπε «να ανοίξουν μύτες».
Κατά το παρελθόν σαββατοκύριακο, ωστόσο, άνθρωποι εντεταλμένοι του αρμόδιου υπουργού Παύλου Γερουλάνου πραγματοποίησαν μια σειρά από ραντεβού με άτομα δυνητικά ικανά να αναλάβουν τις διάφορες διευθυντικές θέσεις του ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Φάνηκε, λοιπόν, από αυτές τις συναντήσεις ότι ο κύριος ρυθμιστής των εξελίξεων στο συγκεκριμένο χώρο είναι ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας, αφού το μεγαλύτερο μέρος των συνευρεθέντων με τους εν λόγω κυρίους προέρχονταν από τον κύκλο του συγκεκριμένου πολιτικού.
Για παράδειγμα, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιώργος Σκαμπαρδώνης μοιάζει ο επικρατέστερος για τη θέση του προέδρου στην ΕΡΤ3, από τη στιγμή που αποκλείστηκαν από τις επαφές και την ανάπτυξη των σχεδίων τους για τον φορέα όποιες άλλες σοβαρές υποψηφιότητες, όπως για παράδειγμα πανεπιστημιακοί σχετιζόμενοι με το χώρο των ΜΜΕ ή παλαιοί και έμπειροι δημοσιογράφοι. Άλλα ονόματα που ακούγονται ως φαβορί για τις υπόλοιπες διευθυντικές θέσεις είναι αυτά του Φίλιου Στάγκου, του Σπύρου Πένγκα και του Γιώργου Τούλα, άτομα χωρίς «βαρύ παρελθόν», απ’ όλες τις απόψεις: δεν διαθέτουν ιδιαίτερες επαγγελματικές περγαμηνές, αλλά συγχρόνως παραμένουν άφθαρτα και νεαρής σχετικά ηλικίας, χωρίς στενές κομματικές διασυνδέσεις με το χώρο του ΠΑΣΟΚ, έτσι που ν’ ανταποκρίνονται στην επιθυμία του Παύλου Γερουλάνου να εξοντώσει ο,τιδήποτε και οποιονδήποτε σχετίζεται μ’ αυτό που αποκαλείται «παλιό ΠΑΣΟΚ».
Όλες αυτές οι πιθανολογούμενες επιλογές δεν είναι εύκολο να γίνουν ευρέως αποδεκτές σ’ έναν «σκληροπυρηνικό» χώρο μεγάλων απαιτήσεων και φοβερών εσωτερικών τριβών, όπως η ΕΡΤ3, αφού η απειρία των προαναφερθέντων (πλην του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, βέβαια) δημιουργούν φόβους αναταράξεων στο ήδη σαθρό διοικητικό σύστημα του καναλιού. Μια σαθρότητα η οποία, μεταξύ των άλλων, προέκυψε από την μακροχρόνια παραμονή ατόμων ελεγχόμενης ικανότητας, προερχόμενων από τον κομματικό πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Τάσος Σπηλιόπουλος, η Θάλεια Ιωαννίδου και ο Γιώργος Φράστανλης.

 

Σχόλια

Exit mobile version