Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Φυσάει Βοριάς: Οι μάσκες δεν κυκλοφορούν μόνο τις Απόκριες

Φυσάει Βοριάς: Οι μάσκες δεν κυκλοφορούν μόνο τις Απόκριες

Ανεμπόδιστη φαίνεται να συνεχίζεται η πορεία προς υλοποίηση του αγωγού ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline) που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στη Δυτ. Ευρώπη, διασχίζοντας τη Β. Ελλάδα.

Υπογράφτηκαν στις 12/9/14, από τον υπουργό ΠΕΚΑ, οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου χωρίς καμιά τροποποίηση για τον Νομό Σερρών. Αγνοήθηκαν επιδεικτικά οι αρνητικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Σερρών και Εμμανουήλ Παπά, που ζητούσαν:
α) Να αποφευχθεί η όδευση του αγωγού μέσα από γη υψηλής παραγωγικότητας, για να μην καταστραφούν και υποβαθμιστούν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών.
β) Να απομακρυνθεί ο σταθμός συμπίεσης από κατοικημένες περιοχές για λόγους ασφάλειας (αέριοι ρύποι, κίνδυνος ατυχήματος-έκρηξη).
Οι αποφάσεις αυτές βασίστηκαν στις θέσεις των ΓΕΩΤΕΕ και ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας. «Εξαφανίστηκε», επίσης από τον ΥΠΕΚΑ και η θέση-πρόταση του ίδιου του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας!

Οι κυβερνητικές επιλογές για «έναντι οιουδήποτε κόστους» κατασκευή του έργου υιοθετήθηκαν απόλυτα από την ηγεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία, κατά τα άλλα, δηλώνει «ανεξάρτητη». Ο περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας πέρασε το θέμα με θετική για τον ΤΑΡ γνωμοδότηση από την Επιτροπή Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας στα μέσα Ιουλίου, αποφεύγοντας να το θέσει στην Ολομέλεια του Σώματος. (Τα Περιφερειακά Συμβούλια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Δυτικής Μακεδονίας το συζήτησαν στην Ολομέλειά τους).
Ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, που εμφανιζόταν αποφασισμένος να επιτύχει τουλάχιστον την απομάκρυνση του σταθμού συμπίεσης, όντας δημόσια εκτεθειμένος μετά την απόφαση του ΥΠΕΚΑ επιχειρεί να αποσείσει τις ευθύνες του και εξακολουθεί να δηλώνει ότι η θέση του συμπιεστή θα αλλάξει. (Μήπως μετά την ολοκλήρωση του έργου;)

Το θέμα επανήλθε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών (23/9/14) ύστερα από αίτημα της Κίνησης Πολιτών Π.Ε. Σερρών για την απομάκρυνση του ΤΑΡ και επαναεπιβεβαιώθηκε η βούληση του οργάνου, όπως είχε εκφραστεί και στην πρώτη του απόφαση (22/10/13). Σε σύσκεψη, επίσης, φορέων, βουλευτών –κάποιοι από τους οποίους είναι υπουργικά στελέχη της συγκυβέρνησης και κάποιοι δεν έχουν επί της ουσίας αντίρρηση για το έργο– εκπροσώπων πολιτικών οργάνων και της Κίνησης Πολιτών συζητήθηκε και προσφυγή στο ΣτΕ. Από τη μια ψηφίζουν στη Βουλή το έργο και από την άλλη «διαμαρτύρονται»!

Ας κλείσουμε προς το παρόν εδώ με την επισήμανση της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας Π.Ε. Σερρών (περιφερειακή παράταξη που στήριξε στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ):

«Η υπόθεση της ανατροπής των σχεδίων κυβέρνησης και περιφέρειας βρίσκεται πλέον στα χέρια των εργαζόμενων, των πολιτών, του λαού. Και ένα σημαντικό σημείο στον αγώνα μας αυτό είναι να καταστούμε ικανοί να διακρίνουμε ποιοι είναι συναγωνιστές μας και ποιοι στέκονται απέναντι.

Θα είχε, επίσης, ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε και τι ψήφισαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης οι εκπρόσωποι των άλλων, εκτός της πλειοψηφίας, παρατάξεων. Γιατί, πολλοί τώρα, εκ των υστέρων, παριστάνουν τους συμπαραστάτες στον αγώνα των πολιτών».

 

Αθανάσιος Μπόικος, Μέλος ΣΥΡΙΖΑ Σερρών

Σχόλια

Exit mobile version