Φυσάει… βοριάς

Του Γιώργου Θεοδωρόπουλου.
Αφού η αμαρτωλή διοίκηση Παπαγεωργόπουλου άφησε να εξελιχθεί η κατάχρηση, περίπου 54 εκατ. ευρώ, όπως αποδεικνύουν και οι έρευνες της Δικαιοσύνης, είχε το θράσος να ζητήσει περαίωση για χρέος περίπου 7,14 εκατ. ευρώ προς τη Θ΄ ΔΟΥ Θεσ/νίκης. Το χρέος αφορά υπεξαίρεση φόρου μισθωτών υπηρεσιών και με τα πρόστιμα ξεπερνά τα 22 εκατ. ευρώ.

Στις 23 Νοεμβρίου ο νέος δήμαρχος κ. Μπουτάρης, υπέρμαχος της διαφάνειας προεκλογικά, με επιστολή του προς τον απερχόμενο δήμαρχο για το θέμα διαβεβαίωνε: «Θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι θα συνδράμουμε στην προσπάθεια του δήμου να υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν. 3888/10 περί περαίωσης, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμιση των οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης».
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Νοεμβρίου η παράταξη του κ. Μπουτάρη αποχώρησε, ενώ ο ίδιος απουσίαζε προφασιζόμενος «επαγγελματικές ασχολίες», όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου και τη σχετική δήλωση του κ. Παπαγεωργόπουλου. Στη δήλωση αυτή ο απερχόμενος καταγγέλλει το νέο δήμαρχο για τη στάση που κράτησε ότι: «Πολύ λίγο ενδιαφέρεται για το καλό της πόλης».
Τελικά, το Δημοτικό Συμβούλιο με πλειοψηφία αποφάσισε να ζητήσει την υπαγωγή στις διατάξεις περί περαίωσης, το υπουργείο Οικονομικών όμως μέχρι στιγμής αρνείται αυτή την υπαγωγή. Πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι στο επόμενο διάστημα πιθανό να γίνει «διευκρίνιση», ώστε να υπαχθούν και οι ΟΤΑ στη ρύθμιση. Εξάλλου, είναι σε εκκρεμότητα και «η συνδρομή» που υποσχέθηκε ο κ. Μπουτάρης στην από 23/11 επιστολή που προαναφέραμε.
Ενδιαφέρον έχει ότι πίσω από την αμαρτωλή διαχείριση του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως και πάνω από 100 οργανισμών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, βρίσκεται ο λεγόμενος «εθνικός λογιστής», με την επωνυμία «Ορθολογισμός-Οικονομικές και Αναπτυξιακές Εφαρμογές ΕΠΕ». Πρόκειται για μια ιδιότυπη «φιλική εταιρία», πρώην ΔΑΠιτών, φοιτητών της ΑΒΣΘ της δεκαετίας του 1980 και νυν υψηλόβαθμων στελεχών της Ν.Δ. Η εταιρία αυτή διαχειρίστηκε, με την υψηλή κάλυψη της Ν.Δ. και εξακολουθεί να διαχειρίζεται τα λογιστικά 41 δήμων, 19 δημοτικών επιχειρήσεων, νοσοκομείων, ΔΕΚΟ. Μια άλλη εταιρία διαπλεκόμενη με την «Ορθολογισμός», η επονομαζόμενη «BDO Ορκωτοί λογιστές Α.Ε.», μέλος και αυτή της «φιλικής εταιρίας» των πρώην Δαπιτών, έλεγχε και ελέγχει τους ισολογισμούς που συντάσσει η πρώτη. Οι δύο αυτές εταιρίες, με τεράστια λογιστική και διαχειριστική εμπειρία, είναι απορίας άξιον πως δεν αντελήφθησαν την 54 εκατ. ευρώ κατάχρηση στο δήμο Θεσσαλονίκης. Ουδείς, βέβαια, γνωρίζει το τι υπηρεσίες και με τι παρεπόμενα παρέχουν στους 100 οργανισμούς που προαναφέραμε.
Λόγω έλλειψης χώρου, συνιστούμε στον αναγνώστη να μπει στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Μακεδονία και στη σελίδα (https://www.makthes.gr/news/politics/56763/) και να διαβάσουν το ενδιαφέρον ρεπορτάζ του Τάκη Κανελλόπουλου.

 

Σχόλια

Exit mobile version