Αρχική κοινωνία εργασία Φτάνει και η σειρά των αρχαιολόγων;

Φτάνει και η σειρά των αρχαιολόγων;

Πιο κρίσιμη από ποτέ χαρακτηρίζει την κατάσταση στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Ειδικευμένο προσωπικό, σχεδιαστές και εργάτες των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των μουσείων, με τεράστια προσφορά στον τομέα τους, τοποθετούνται κι αυτοί τώρα με τη σειρά τους στο βωμό της «διαθεσιμότητας» και των απολύσεων που ζητά η τρόικα. Για να αντικατασταθούν με «υπο-εργαζόμενους» μέσω ΜΚΟ και με ιδιωτικές εργολαβίες…
Οι αρχαιολόγοι καταγγέλλουν τη μεθοδευμένη απαξίωση από την πλευρά της πολιτείας, των υπηρεσιών τους και των πρωταρχικών τους στόχων, που δεν είναι άλλοι από την προστασία των αρχαιοτήτων και την εξυπηρέτηση του πολίτη. Υπερασπίζονται την επαγγελματική και επιστημονική δεοντολογία, την παραγωγική και ερευνητική αυτεπιστασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ώστε να μη μετατραπούν σε άβουλα όντα μιας υπηρεσίας που βάζει απλώς σφραγίδες σε μελέτες εργολάβων.
Τους τελευταίους μήνες εφαρμόζεται, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου, Δ. Κουτσούμπα, η γνωστή συνταγή: «Αν δεν μπορείς να διαλύσεις κάτι ευθέως, άσ’ το να φθίνει, άσ’ το ανήμπορο και στο τέλος θα αναγκαστεί να υποκύψει».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον Σύλλογο Αρχαιολόγων, δεν έχει καταβληθεί, όλο το 2013, ούτε ένα ευρώ από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων στις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα μουσεία για λειτουργικά έξοδα που αδυνατεί να καλύψει ο Τακτικός Προϋπολογισμός (ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό, αναλώσιμα! Δεν υπάρχει η δυνατότητα να κινηθούν τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα, δεν υπάρχει πετρέλαιο για το χειμώνα, δεν υπάρχουν υλικά καθαριότητας για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, δεν εξοφλούνται οι προμηθευτές).
Και επιπλέον, με νομικίστικα προσκόμματα και εκβιαστικές πρακτικές, η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει στα χέρια ιδιωτών εργολάβων ακόμα και τις σωστικές ανασκαφές σε ιδιόκτητα οικόπεδα που γίνονταν με πρόσληψη έκτακτου προσωπικού.
Παράλληλα, τον τελευταίο καιρό, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στον Τύπο διάφορα «μοντέλα ιδιωτικοποιήσεων» για μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους και ευφάνταστα επενδυτικά σενάρια, που αντιτίθενται στο ίδιο το Ελληνικό Σύνταγμά, το οποίο ορίζει ρητά ως υποχρέωση του κράτους την προστασία των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της χώρας.
«Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων -λέει η κ. Κουτσούμπα- βροντοφωνάζει: «Ώς εδώ!». Η συρρίκνωση και απαξίωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους σε αυτήν. Αφορά κάθε σκεπτόμενο πολίτη, κάθε εργαζόμενο, την ίδια μας την ύπαρξη ως λαού. Θα αγωνιστούμε να μην περάσουν αυτές οι πολιτικές και για να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα μνημεία και την πολιτισμική κληρονομιά ως οργανικό κομμάτι της συλλογικής μνήμης».

Ζαχαρίας Ρουστάνης

Σχόλια

Exit mobile version