Αρχική πολιτική Φονικός ο νέος χάρτης του συστήματος Υγείας

Φονικός ο νέος χάρτης του συστήματος Υγείας

Οδηγία Άδωνι να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία οι πολίτες. Του Μάριου Διονέλλη

Μ’ ένα σπάρο δύο τρυγόνια προσπαθεί να πετύχει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Αφενός οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους της Υγείας στην έξοδο από το ΕΣΥ και αφετέρου ρίχνοντας έναν τοίχο μεταξύ του συστήματος Υγείας και των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων.
Η φαεινή ιδέα για μετακίνηση των χρονίως πασχόντων σε μικρότερα νοσοκομεία ώστε να απελευθερωθούν θέσεις νοσηλείας στα μεγάλα, δείχνει άλλωστε μια ολόκληρη φιλοσοφία. Με βάση τα σχέδια του υπουργού, το προσεχές διάστημα, τα μικρότερα νοσοκομεία πρόκειται να μετατραπούν περίπου σε «πάρκινγκ» χρονίως ασθενών, ανθρώπων που προφανώς δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν συνθήκες νοσηλείας στο σπίτι τους και που πλέον θα πάψουν να απολαμβάνουν συνολικές υπηρεσίες Υγείας όπως αυτές παρέχονται σε ένα από τα μεγάλα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού, τα μικρότερα νοσοκομεία θα μείνουν μόνο με το στοιχειωδώς απαραίτητο προσωπικό αλλάζοντας πλήρως χαρακτήρα. Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε και σε από τηλεοράσεως συστάσεις στους πολίτες να μην προσέρχονται για ασήμαντους λόγους στα νοσοκομεία, όπως π.χ. για το τσίμπημα μιας μέλισσας…  

Κόβουν νοσοκομεία
Τα νούμερα που μιλάνε, πάντως, είναι στον αριθμό των νοσοκομείων που βαίνουν προς υποβάθμιση. Από τα 136 νοσοκομεία της χώρας, μνημονιακός στόχος είναι να παραμείνουν περίπου τα 85 με μετατροπή των υπόλοιπων σε Κέντρα Υγείας, με τις ελάχιστες υπηρεσίες προς τους πολίτες και το στοιχειώδες προσωπικό. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα στους διαδρόμους του υπουργείου Υγείας ακούγεται όλο και περισσότερο το αρκτικόλεξο ODS (Οne Day Clinics), μονάδες δηλαδή που δεν θα είναι σε θέση να παρέχουν νοσηλεία αλλά μόνο στοιχειωδώς Πρώτες Βοήθειες.
Στην κατηγορία αυτή αναμένεται να ενταχθούν και νοσοκομεία που εξυπηρετούν μεγάλες πόλεις της περιφέρειας όπως το Νοσοκομείο της Ικαρίας (με πρόβλεψη τα σοβαρά περιστατικά να μεταφέρονται στη Σάμο) ή τα Νοσοκομεία της Σητείας και της Ιεράπετρας, πόλεις με 16 και 25 χιλιάδες κατοίκους αντίστοιχα, οι οποίοι πλέον θα πρέπει να μεταβαίνουν στον Άγιο Νικόλαο για νοσηλεία.

Αρχή από το Λεκανοπέδιο
Και μέσα στην Αττική, όμως, κλείνουν νοσοκομεία και μάλιστα κάποια από αυτά που απευθύνονται σε χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις όπως το πρώην Λοιμωδών στην Αγία Βαρβάρα, που εξυπηρετεί κυρίως φτωχούς κατοίκους των δυτικών συνοικιών της Αθήνας, ενώ στην ίδια μοίρα μπαίνει και το Αμαλία Φλέμιγκ στα βόρεια προάστια. Συνολικά στην Αττική 6 νοσοκομεία πρόκειται να αλλάξουν χαρακτήρα. Παράλληλα, αναμένεται και αντίστοιχος «επαναπροσανατολισμός» των δομών Υγείας του πρώην ΙΚΑ (νοσοκομεία, θεραπευτήρια κ.λπ.), στο πλαίσιο πλέον του ΕΟΠΥΥ, επίσης με υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Σχόλια

Exit mobile version