Αρχική κοινωνία Φοιτητικές εκλογές: «Νάιλον ντέφια και ψόφια κέφια»

Φοιτητικές εκλογές: «Νάιλον ντέφια και ψόφια κέφια»

Όλα είναι στη θέση τους. Οι αφίσες των πολιτικών νεολαίων στους τοίχους. Οι φοιτητικές παρατάξεις στα τραπεζάκια των διαδρόμων. Οι πολιτικές προκηρύξεις στους κάδους των σκουπιδιών και τα πακέτα εκδρομών στη Μύκονο διασκορπισμένα στο βρόμικο προαύλιο και τις σκάλες. Οι μόνοι που δεν είναι στη θέση τους είναι οι ψηφοφόροι που προσπαθούν να πειστούν, έστω και την τελευταία στιγμή, ότι τα τσιτάτα «τίποτα δεν αλλάζει και να πάω να ψηφίσω», «δεν ψηφίζω-όλοι τα ίδια είναι» ακούγονται γραφικά και συνένοχα στο «έγκλημα».

Όλοι ίδιοι δεν είναι και αυτό το δηλώνει και η πρακτική τους. Στα τραπεζάκια των δυο «μεγάλων παρατάξεων» σπανίζουν τα πολιτικά κείμενα, αλλά υπάρχουν το πρόγραμμα της εξεταστικής, το πρόγραμμα διδασκαλίας και ενημερωτικό υλικό για τα πακέτα εκδρομών στη Μύκονο.

Η ΔΑΠ για άλλη μια χρονιά ανταγωνίζεται την ΠΑΣΠ για το ποια θα κάνει το καλύτερο πάρτι, ποια θα συνεννοηθεί καλύτερα με τον εκάστοτε καθηγητή για να δώσει τα «sos» και ποια θα αντικαταστήσει καλύτερα τη γραμματεία της σχολής.

Οι βουλευτές και οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ αρνούνται να μιλήσουν στις προεκλογικές εκδηλώσεις της ΠΑΣΠ φοβούμενοι το γιαούρτωμα αφήνοντας έτσι την προεκλογική πανηγυρτζίδικη εκστρατεία της ΠΑΣΠ στον αέρα. Την ώρα που η κοινωνία αγανακτεί με τα αποτελέσματα του ρουσφετιού και των πελατειακών σχέσεων το δίλημμα που θέτουν οι δυο μεγάλες παρατάξεις είναι το ίδιο-«ποιος θα σε εξυπηρετήσει καλύτερα».

Πάντως η λέξη-κλειδί που χαρακτηρίζει την προεκλογική αυτή περίοδο είναι μια-υποτονικότητα. Νάιλον ντέφια και ψόφια κέφια. Αυτό το κλίμα προσπαθεί να αλλάξουν οι παρατάξεις της αριστεράς με πατροπαράδοτους συνήθως τρόπους.

Στα πανό της ΚΝΕ  με δυσκολία χωρούν όλοι αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τον ευρωμονόδρομο -όλοι δηλαδή εκτός από το ΚΚΕ.Η περιοδεία βουλευτών και στελεχών του κόμματος από τις σχολές δεν φαίνεται να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Και ενώ καλεί σωστά σε ανυποχώρητο αγώνα την ίδια στιγμή η ΚΝΕ θέλει να τον κάνει μόνη της, υποτιμώντας συνειδητά την αναγκαιότητα της ενωτικής δράσης.

Τα ΕΑΑΚ και αυτά δεν μπορούν εύκολα να ξεφύγουν από την λογική της περιχαράκωσης και από την άλλη τονίζουν ότι μόνος δρόμος είναι η σύγκρουση με τις πολιτικές του δικομματισμού, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. «Στην πρώτη εκλογική διαδικασία μαζικού χώρου μετά την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ σημαντικό για εμάς είναι να δοθεί ξεκάθαρο στίγμα αποδυνάμωσης των ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, της πολιτικής κυβέρνησης-ΝΔ-ΕΕ-ΔΝΤ και ενίσχυσης της ανεξάρτητης αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στα πανεπιστήμια, της ΕΑΑΚ που θα συγκρουστεί ώς το τέλος με την πολιτική που δολοφονεί τα δικαιώματα νεολαίας και εργαζομένων», δηλώνει ο εκπρόσωπος του ΝΑΡ, Φώτης Θάνος.

Ο εκπρόσωπος της ΑΡΑΝ δήλωσε «Ψήφος στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση, στις πιο κρίσιμες φοιτητικές εκλογές της 10ετίας, σημαίνει ουσιαστική και μαχητική καταδίκη της πολιτικής ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Ε.Ε. και ΔΝΤ από τη μεριά της νεολαίας. Δεν είναι μια ψήφος στείρας καταγγελίας αλλά μια ψήφος συλλογικής στράτευσης στις μάχες που μας περιμένουν από την επόμενη μέρα των εκλογών. Μάχες στις οποίες το φοιτητικό κίνημα πρέπει να συγκρουστεί με σχέδιο και προοπτική.

Ξένια Πηρούνια

Σχόλια

Exit mobile version