Αρχική πολιτική Η Τυνησία και η Αίγυπτος ήταν μόνο η αρχή

Η Τυνησία και η Αίγυπτος ήταν μόνο η αρχή

«Οι Άραβες βασιλείς και πρόεδροι πασχίζουν να κατευνάσουν τους λαούς τους. Ο Ιορδανός βασιλιάς απέλυσε την κυβέρνησή του. Ο Αλγερινός πρόεδρος δήλωσε ότι θα τερματίσει τους νόμους έκτακτης ανάγκης. Ο πρόεδρος της Υεμένης υποσχέθηκε ότι δεν θα βάλει ξανά υποψηφιότητα. Αλλά για εμάς, τους  Άραβες, η πιο μεγάλη αλλαγή ήδη έχει συμβεί. Η ιερή εικόνα της θεότητάς του, του κυβερνήτη, που περιβάλλεται από άφοβους μυστικούς αξιωματούχους, έχει θρυμματιστεί».

Το απόσπασμα από την ανταπόκριση του Ghaith Abdul-Ahad (Βηρυτός) στον Guardian εκφράζει αυτό που όλες οι κυρίαρχες δυνάμεις φοβούνται από την έναρξη της εξέγερσης στην Τυνησία: το φαινόμενο ντόμινο άρχισε. Και δεν θα σταματήσει.

Την 11η ημέρα της λαϊκής εξέγερσης στην Αίγυπτο μεγάλα πλήθη ανθρώπων πλημμύρισαν την Πλατεία Ταχρίρ (Απελευθέρωσης).

Αναφέρθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις σε 28 από τα 29 κυβερνεία της Αιγύπτου, οι πηγές μιλούν για δεκάδες χιλιάδες. Η αντιπολίτευση απέρριψε τις προτάσεις περί διαλόγου, όσο στο αξίωμα του προέδρου βρίσκεται ο Μουμπάρακ. Δώδεκα κόμματα και οργανώσεις της αντιπολίτευσης σχημάτισαν ένα είδος Κοινοβουλίου για τη μεταβατική περίοδο. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί δηλώνουν ότι πρέπει να «αρχίσει αμέσως η μετάβαση», αλλά αφήνουν την πρωτοβουλία στον Μουμπάρακ. Φοβούνται το αναπόφευκτο και αδιαφορούν για το ανθρώπινο κόστος. Και ο λαός ξέρει ότι δεν πρέπει να φύγει από τις πλατείες…

Σχόλια

Exit mobile version