Αρχική κοινωνία Φλερτάρει με τις ναζιστικές αντιλήψεις και ο Τατούλης

Φλερτάρει με τις ναζιστικές αντιλήψεις και ο Τατούλης

Ζητά από την Αστυνομία τη διάλυση όλων των καταυλισμών Ρομά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το δόγμα της συλλογικής ευθύνης ζητά τώρα να ενεργοποιηθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Πέτρος Τατούλης. Ο Περιφερειάρχης δήλωσε σε τοπικό μέσο ενημέρωσης ότι ζήτησε από τον αρχηγό της αστυνομίας στην Πελοπόννησο να διαλυθούν όλοι οι υφιστάμενοι καταυλισμοί των Ρομά στην Περιφέρειά του, καθώς θεωρεί όλους τους Ρομά υπεύθυνους για φαινόμενα λεηλασίας στην περιοχή ευθύνης του. Απείλησε μάλιστα ότι «η περιφέρεια θα λάβει πολιτικές αποφάσεις αντιμέτρων στην κυβέρνηση εφόσον δεν ληφθούν οι αναγκαίες ενέργειες». Κηρύσσοντας ένα ιδιότυπο «τέλος ανοχής» ο περιφερειάρχης λέει ότι «δεν μπορεί να επιμεριζόμαστε το κόστος καταστροφής της περιφέρειας αφήνοντας τους Ρομά να λεηλατούν τις αγροτικές και τις μεταποιητικές επενδύσεις». Γι’ αυτό το λόγο ζητά κιόλας την αστυνομική επέμβαση ώστε να καταστραφούν άμεσα οι καταυλισμοί.
Είναι προφανές ότι μετά την έκκληση του κ. Τατούλη, αν δεν αναλάβει η αστυνομία να καταστρέψει τους καταυλισμούς, θα νομιμοποιηθούν (καθ’ όσον «δεν υπάρχει κράτος») να το κάνουν τα διάφορα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής – και τότε η περιφέρεια Πελοποννήσου θα καταδικάσει τη βία της Χρυσής Αυγής, αφού προηγουμένως θα της έχει ανοίξει το δρόμο. Αν και το σενάριο είναι υποθετικό, το έργο έχει παιχτεί κι άλλες φορές. Είναι εξάλλου πλήρως εναρμονισμένο με τη σύγχρονη σιδερένια δημοκρατία. Ο ίδιος ο κ. Τατούλης μάλιστα αναλαμβάνει να επιδείξει την πυγμή του κράτους: «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε παραπέρα την ιστορία αυτή».
«Η έκκληση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη προς την αστυνομία να καταστρέψει άμεσα τους καταυλισμούς των Ρομά, προτού λυθεί το ζήτημα της μετεγκατάστασής τους σε νέους αξιοπρεπείς χώρους, κινείται εκτός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας και προσβάλλει τόσο το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα πρόσβασης σε κατοικία όσο και την αρχή της ίσης μεταχείρισης. Με τη θέση αυτή ο κ. Τατούλης ξεπέρασε και τη Χρυσή Αυγή, υιοθετώντας τις ναζιστικές αντιλήψεις περί συλλογικής ευθύνης» αναφέρει σχετικά σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που υπενθυμίζει στον Περιφερειάρχη ότι σ’ ένα κράτος δικαίου υπεύθυνοι για τις όποιες παράνομες πράξεις είναι τα άτομα που τις τελούν και όχι οι συγγενείς τους, οι γείτονές τους, τα μέλη της κοινότητάς τους. Και σε κάθε περίπτωση η τιμωρία τους δεν μπορεί να περιλαμβάνει τον εκπατρισμό ή το διωγμό από την οικία.
«Μετά από δεκαετίες απαξίωσης και περιθωριοποίησης των Ρομά από το ελληνικό κράτος -που οδήγησαν και οδηγούν μεγάλα τμήματα αυτών των ανθρώπων στην παραβατικότητα και σε αντικοινωνικές συμπεριφορές- είναι χρέος της Πολιτείας να διαμορφώσει όλες εκείνες τις κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν την ομαλή κοινωνική ένταξη των Ρομά σε καθεστώς πλήρους ισοτιμίας στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας και, μέχρι να αναπτυχθούν τέτοιες πολιτικές, κάθε κρατικό όργανο οφείλει να απέχει από κατασταλτικές ενέργειες που αφήνουν απροστάτευτους τους Ρομά και συμβάλουν στην όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα εργαστεί για την οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα της πλειονότητας και των Ρομά με σκοπό να σπάσει ο φαύλος κύκλος της περιθωριοποίησής τους».

Χ.Π.

Σχόλια

Exit mobile version