Αρχική κοινωνία Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας

Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας

Η Ανοιχτή Συνέλευση για το Φεστιβάλ της Άμεσης Δημοκρατίας διοργανώνει το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ της Άμεσης Δημοκρατίας που θα διεξαχθεί κατά το τριήμερο 8, 9 και 10 Σεπτεμβρίου στο χώρο του ΑΠΘ. Με την παρουσία και τις εισηγήσεις τους συμμετέχουν στο fest 2010 σημαντικές, διεθνείς, προσωπικότητες από το χώρο της διανόησης, των επιστημών, των κινημάτων, της εργασίας, της πόλης, της υπαίθρου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μεταξύ άλλων, η παρουσία και εισήγηση στο πάνελ του Ισπανού Juan Manuel Sanchez Gordillo, δημάρχου της Marinaleda την Παρασκευή 10/9 στη συζήτηση με τίτλο «Από τις τοπικές αυτοθεσμίσεις στη γενικευμένη αυτοδιεύθυνση» στις 18:00 στο αμφιθέατρο την νέας πτέρυγας της φιλοσοφικής.

Πρόκειται για ένα χωριό στην Ανδαλουσία που έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «το χωριό της άμεσης δημοκρατίας», λόγω των δομών οριζόντιας κοινωνικής οργάνωσης που το διέπει. Στη Marinaleda δεν έχουν αστυνομικούς, όπως δεν έχουν και καθόλου ανέργους. Εργάζονται 6,5 ώρες τη μέρα και έχουν όλοι τον ίδιο μισθό, ενώ απολαμβάνουν τα προνόμια (όπως αθλητικές εγκαταστάσεις, πισίνες κ.λπ.), που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν όλοι μαζί για όλους στον τόπο τους.
Το Φεστιβάλ τιμά ακόμη με την σεμνή παρουσία του ο σπουδαίος Βέλγος διανοούμενος Raoul Vaneigem, μέλος της Καταστασιακής Διεθνούς και συγγραφέας πολλών βιβλίων για το επαναστατικό κίνημα, με κυριότερο το έργο η Επανάσταση της καθημερινής ζωής.
Ο ίδιος έχει γράψει ειδικά για το φεστιβάλ και για τα ελληνικά τεκταινόμενα ένα κείμενο που θα συζητηθεί και το οποίο πρόκειται να διαβαστεί στην ημέρα της ομιλίας- εκδήλωσης: «Άμεση δημοκρατία & Κοινωνική ανατροπή» την Παρασκευή στις 20:00 στη Θεολογική. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακόμη παρουσιάζει και η εισήγηση του Αμερικανού οικονομολόγου και ακτιβιστή Peter Bohmer για την «παγκόσμια και οικονομική κρίση» την Τετάρτη 8/9 στις 20:00 στη Θεολογική σχολή, καθώς και πολλών ακόμη προσκεκλημένων-συμμετεχόντων στη φετινή διοργάνωση.
Οι συζητήσεις στήνονται κάθε ημέρα στις 18:00 και στις 20:00 και κινούνται γύρω από τους τρείς θεματικούς άξονες: Κρίση – Έξοδος από τον Καπιταλισμό – Άμεση Δημοκρατία.
Επίσης, το Φεστιβάλ πλαισιώνεται από πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως θεατρικές παραστάσεις, workshops, δραστηριότητες για παιδιά, περίπτερα βιβλίων και προϊόντων οριζόντιου εμπορίου, καθώς και συναυλίες με δημοφιλείς καλλιτέχνες όπως οι Θ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Πουλικάκος, μουσικά συγκροτήματα, όπως οι Blues Wire, Skaribas κ.ά. Όλες οι συναυλίες θα γίνουν στον υπαίθριο χώρο του ΑΠΘ έξω από τις σχολές της Νομικής, Θεολογικής και Φιλοσοφικής.
Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ablocfest.gr και θα επικαιροποιείται σε περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές.
Λ.Αρ.

Σχόλια

Exit mobile version