Αρχική διεθνή Υπόθεση Μουμία Αμπού Τζαμάλ: Προσπαθούν να φιμώσουν για πάντα τη «φωνή αυτών...

Υπόθεση Μουμία Αμπού Τζαμάλ: Προσπαθούν να φιμώσουν για πάντα τη «φωνή αυτών που δεν έχουν φωνή»!

Ξαναρχίζει με νέα ένταση στις ΗΠΑ η καμπάνια για την κατάργηση της θανατικής ποινής και για τη σωτηρία του Μουμία Αμπού Τζαμάλ – του 56χρονου πλέον Μαύρου Πάνθηρα που πάνω από 25 χρόνια βρίσκεται σε αυστηρή απομόνωση, στην πτέρυγα των μελλοθανάτων, μετά από μια σκευωρία – παρωδία δίκης. Ο Μουμία (που τίμησε τον Δρόμο αποδεχόμενος να είναι συνεργάτης της συντακτικής επιτροπής) όλο αυτό το διάστημα δεν υποχώρησε ούτε σπιθαμή, συνεχίζοντας και πίσω από τα σίδερα της φυλακής τον αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία. Γι’ αυτό και πολλοί τον ονομάζουν «Η φωνή αυτών που δεν έχουν φωνή».

Τo Φλεβάρη, όταν ο Δρόμος είχε δημοσιεύσει το πρώτο κείμενο του Μουμία, η καμπάνια είχε συλλέξει 17.000 υπογραφές (ανάμεσα στις οποίες εκατοντάδων πανεπιστημιακών, βουλευτών, διανοούμενων, καλλιτεχνών, εκπροσώπων εκκλησιών κ.λπ.). Σήμερα οι υπογραφές έχουν πλέον ξεπεράσει τις 40.000, και την προηγούμενη βδομάδα κατατέθηκαν στο γραφείο της Γενικής Εισαγγελίας των ΗΠΑ. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «εξελίσσεται μια συνομωσία για να φιμωθεί η φωνή του Μουμία Αμπού Τζαμάλ και τελικά να εκτελεστεί η θανατική ποινή, παρά την προσκόμιση αδιαμφισβήτητων αποδείξεων για την αθωότητά του και παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν είχε μια δίκαιη ή έφεση».

Η νομική υπεράσπιση του Μουμία υπογραμμίζει ότι ο θανατοποινίτης αγωνιστής, ήδη πολύ πριν το επεισόδιο με βάση το οποίο καταδικάστηκε, αποτελούσε στόχο του Cointelpro (του προγράμματος του FBI για τη διείσδυση στις «ανατρεπτικές οργανώσεις» και την «εξουδετέρωσή τους» – ακόμη και με φυσική εξόντωση των στελεχών τους). Φακελώθηκε για πρώτη φορά το 1968 όταν, σε ηλικία 14 ετών, πήρε μέρος στην ίδρυση των Μαύρων Πανθήρων στην πολιτεία Φιλαδέλφεια. Μέσα σε 10 χρόνια, η στενή παρακολούθηση του Μουμία από μυστικούς πράκτορες και χαφιέδες διόγκωσε το φάκελό του σε 800 σελίδες, χωρίς βέβαια να υπάρξει το παραμικρό στοιχείο εμπλοκής του σε παράνομες ενέργειες…

Την εκστρατεία για τη σωτηρία του Μουμία υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ο Νόαμ Τσόμσκι, η θρυλική Άντζελα Ντέιβις, ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Ράμσεϊ Κλαρκ κ.λπ. Εκ μέρους της Διεθνούς Επιτροπής Συγγενών και Φίλων, η πρόεδρος Παμ Άφρικα δήλωσε ότι «Θα εξακολουθήσουμε να βγαίνουμε στους δρόμους, παλεύοντας ακούραστα για να κάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης αυτό που πρέπει: να εγγυάται τα πολιτικά δικαιώματα κάθε ανθρώπου, κι όχι μόνο των πλούσιων και ισχυρών όπως ο γερουσιαστής Τεντ Στίβενς».

Η υπόθεση του Τεντ Στίβενς είναι χαρακτηριστική της αμερικανικής «δικαιοσύνης»: ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής καταδικάστηκε πρόπερσι τελεσίδικα για δωροδοκία, αλλά αμέσως μετά η απόφαση ακυρώθηκε από το Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ λόγω «τεχνικών λαθών» στη δίκη του… Καλούμε τους αναγνώστες μας να εκφράσουν, με κάθε τρόπο, τη συμπαράστασή τους στον Μουμία Αμπού Τζαμάλ. Η καμπάνια για την κατάργηση της θανατικής ποινής και για τη σωτηρία του μπορεί να υπογραφεί και μέσω Ίντερνετ, στη διεύθυνση https://www.petitiononline.com/Mumialaw/petition.html. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Νομικής Υπεράσπισης του Μουμία: https://mumialegal.org

 

Ερρίκος Φινάλης

Σχόλια

Exit mobile version