Αρχική κοινωνία «Υποχρεωτικές» μεταθέσεις στην Κύπρο

«Υποχρεωτικές» μεταθέσεις στην Κύπρο

Παράλληλη διαδρομή των συζητήσεων στο πολιτικό προσκήνιο και παρασκήνιο για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) ακολουθούν οι αφόρητες πιέσεις από τους αξιωματικούς του ελληνικού στρατού προς τους στρατιώτες για να μετατεθούν στην Κύπρο. Ο εκβιασμός της «υποχρεωτικής μετάθεσης στην περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ικανοποιητικός αριθμός εθελοντών» δεν είναι πρωτόγνωρος για το ελληνικό στράτευμα. Ωστόσο, ειδικά τον τελευταίο καιρό, η παραπληροφόρηση και η παραπλάνηση έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των πιέσεων που χρησιμοποιούν κλιμάκια του ΓΕΣ για να εκβιάσουν τους έλληνες φαντάρους είναι και αυτό που συνέβη στο Κέντρο Κατάταξης Νεοσυλλέκτων στη Θήβα, εκεί όπου υπαξιωματικοί έφτασαν στο σημείο να μιλούν για νέα διαταγή που κατάργησε το όριο των 25 ετών, χωρίς όμως να την αναρτούν και να τη δείχνουν στους στρατιώτες!
Και οι καταγγελίες ολοένα και αυξάνονται, όπως σημειώνει η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων-Σπάρτακος, εξηγώντας πως οι μεταθέσεις στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) όχι μόνο είναι εθελοντικές αλλά με νόμο θα πρέπει να πληρούν και συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Ο φαντάρος πρέπει να είναι έως 25 ετών, να μην κατάγεται από την παραμεθόριο, να μην είναι παιδί χωρισμένων γονέων και προστάτης οικογένειας, η σωματική του ικανότητα να είναι Ι1-Ι2 και να πληροί συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια. «Καλούμε τους συναδέλφους να βγουν στην αναφορά και να ζητήσουν ακρόαση από το διοικητή του Κέντρου Εκπαίδευσης. Αν δεν δικαιωθούν, να ζητήσουν ακρόαση απ’ τα ανώτερα κλιμάκια και από το ΓΕΣ. Επίσης, οι γονείς έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν και να υπερασπίσουν τα δικαιώματα των παιδιών τους. Δύναμή μας η δημοσίευση των αυθαιρεσιών και των παρανομιών. Καλούμε το ΓΕΣ και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να δημοσιεύσουν το νόμο και τη διαταγή που επικαλούνται. Ας μην ψάχνουν: δεν υπάρχει!», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σπάρτακος, υπενθυμίζοντας πως εδώ και μήνες η κυβέρνηση φρόντισε να περικόψει κατά 30% τις αποδοχές των στρατιωτών που υπηρετούν στην ΕΛΔΥΚ, όπως και να μειώσει τα δωρεάν εισιτήρια.
Λ.Σ.

 

Σχόλια

Exit mobile version