Αρχική κοινωνία εργασία Υπεραξίες για τους μετόχους, απολύσεις για τους εργαζόμενους

Υπεραξίες για τους μετόχους, απολύσεις για τους εργαζόμενους

Την περασμένη Δευτέρα (29/8) ανακοινώθηκε η συγχώνευση της Alpha Bank με την Eurobank με τη συμμετοχή της εταιρίας Paramount Services Holding Ltd από το Κατάρ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους. Η νέα τράπεζα κατατάσσεται ανάμεσα στις 25 μεγαλύτερες της Ευρωζώνης με συνολικά 37.300 εργαζομένους και δίκτυο 1.300 καταστημάτων.  Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των 2 τραπεζών οι συνέργειες, δηλαδή το επιπλέον κέρδος από την συγχώνευση, εκτιμάται ότι θα είναι σε βάθος τριετίας 650 εκατ. ευρώ ετησίως από τα οποία τα 350 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από τη μείωση του λειτουργικού κόστους (συνένωση δραστηριοτήτων, ενιαίο δίκτυο). Η μείωση του λειτουργικού κόστους θα επιτευχθεί με κλείσιμο πολλών καταστημάτων και συγχώνευση κεντρικών υπηρεσιών. Επομένως, η συμπληρωματικότητα των 2 τραπεζών (παρέχουν παρεμφερή προϊόντα και έχουν κοινή πελατεία) και κυρίως η συρρίκνωση του τραπεζικού συστήματος λόγω της ύφεσης, συνεπάγεται με χιλιάδες απολύσεις (δεν υπάρχει κάποια επίσημη εκτίμηση ακόμη).
Σίγουρα, όμως, αυτή η συγχώνευση δεν θα είναι «αναίμακτη» και δεν θα έχει καμία σχέση με προηγούμενες που έγιναν στον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα, την περασμένη δεκαετία, στη φάση δηλαδή της ανάπτυξης του τραπεζικού συστήματος και της μεγάλης αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ. Κάποιοι εφησυχάζουν, συγκρίνοντας το παρελθόν, θεωρώντας πως η συνδικαλιστική δράση είναι η ίδια. Το κοινωνικό συμβόλαιο, όμως, τότε δεν είχε σπάσει. Οι πρώτοι που μάλλον θα πληρώσουν το μάρμαρο θα είναι όσοι εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης, οι εργαζόμενοι στις θυγατρικές εταιρίες και στα καταστήματα του εξωτερικού. Οι απολύσεις εργαζομένων -που πολλοί από αυτούς δεν θα είναι κοντά στη σύνταξη- θα δημιουργήσουν κλίμα φόβου και τρομοκρατίας στους υπάρχοντες, αλλά και αθέμιτο ανταγωνισμό επιβίωσης ανάμεσα στους εργαζόμενους των δύο τραπεζών.
Εκτός από τις χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων, αναμένονται μειώσεις μισθών και σημαντική επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων. Λόγω των διαφορετικών ασφαλιστικών ταμείων θα υπάρξει και περιορισμός ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Θα δημιουργηθεί μάλλον νέος κανονισμός προσωπικού σε αντικατάσταση των κανονισμών των δυο τραπεζών με πολύ δυσμενέστερες συνθήκες εργασίας για όλους τους υπαλλήλους. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό στις δυο τράπεζες αλλά και την αδράνεια της ΟΤΟΕ.
Ενώ κανείς θα περίμενε πως θα υπάρξει άμεση και κοινή αντίδραση των σωματείων των εργαζομένων, οι τρεις μεγάλοι σύλλογοι, δηλαδή ο σύλλογος της Alpha (αντιπροσωπευτικός), το Union της Eurobank (αντιπροσωπευτικός) και ο ενωτικός σύλλογος εργαζομένων Εurobank-Εrgasias, θεωρούν ότι η συγχώνευση αυτή δημιουργεί ελπίδα και όραμα και την καλωσορίζουν, κρατώντας, οι δυο τελευταίοι, κάποιες ανησυχίες για τις θέσεις εργασίας. Ελπίδα ότι θα σωθούν οι τραπεζίτες και οι μέτοχοι από τη συγχώνευση, σίγουρα υπάρχει. Δεν υπάρχει όμως υπό αυτές τις συνθήκες για τους εργαζόμενους.
* Η Νάγια Νικολάου είναι τραπεζοϋπάλληλος,
μέλος Δ.Σ. του ΕΚΑ

 

Σχόλια

Exit mobile version