Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Φυσάει βοριάς: Υγεία – Η βαρβαρότητα δεν έχει όρια

Φυσάει βοριάς: Υγεία – Η βαρβαρότητα δεν έχει όρια

Η βαρβαρότητα δεν έχει όρια. Η κυβέρνηση στερεί και το κοινωνικό δικαίωμα της δωρεάν πρόσβασης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Πρώτα εξαπολύει μια πρωτοφανή ταξική επίθεση ενάντια σε δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζόμενων, σύμφωνα με τις επιταγές των κεφαλαιοκρατών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ που οδηγεί τους πολλούς σε ανεργία, ανασφάλεια, φτώχια και εξαθλίωση.

Στη συνέχεια, σε μια συγκυρία που, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται στοιχειώδης κοινωνική προστασία, έρχεται να αποτελειώσει το «θεάρεστο» έργο της (αφού γίνεται για τη σωτηρία της Ελλάδας) και τους εξωθεί σε πλήρη περιθωριοποίηση.
Το Δημόσιο σύστημα Υγείας είχε φτάσει ήδη στα όρια της κατάρρευσης με την ως τώρα υποχρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών του ΕΣΥ, την ενθάρρυνση και νομιμοποίηση της ασύδοτης κερδοφορίας των πολυεθνικών και ντόπιων επιχειρήσεων που λυμαίνονταν το ΕΣΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία με τις υπερτιμολογήσεις, την εκχώρηση υπηρεσιών σε εργολάβους, την ενίσχυση του επιχειρηματικού ιδιωτικού τομέα υγείας, που ανεξέλεγκτα παράγει πλασματική αρρώστια, υπερκοστολογεί, ληστεύει ταμεία και πολίτες, εισφοροδιαφεύγει και φοροδιαφεύγει και την υπόθαλψη της παραοικονομία. Σ΄ αυτή την κατάσταση βρίσκει το ΕΣΥ το σταθεροποιητικό πρόγραμμα, που έρχεται επιπλέον να περικόψει το 60% των δαπανών για τα νοσοκομεία.
Με τις περικοπές του μνημονίου στη συνέχεια, δεν θίγονται μόνο τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των λειψών εργαζόμενων που ως τώρα, με απάνθρωπες πολλές φορές συνθήκες, κρατούσαν το ΕΣΥ όρθιο, αλλά και το ίδιο το σύστημα με παραπέρα υποχρηματοδότηση, ακύρωση προσλήψεων και πλήρη απογύμνωση των μονάδων υγείας από εξοπλισμό και υλικά, χωρίς να θίγονται ούτε τα μεγαλοσυμφέροντα, ούτε η παραοικονομία.
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το μνημόνιο, πρέπει όχι μόνο να μειωθούν κι άλλο οι κοινωνικές δαπάνες, ιδιαίτερα για την υγεία με τη «μαύρη τρύπα», αλλά να υπάρξουν και έσοδα. Έτσι θεσμοθετείται (ξανά) η απογευματινή, ιδιωτική λειτουργία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και καλούνται όσοι πάνε στα τακτικά ιατρεία αλλά και στην εφημερία, να πληρώνουν άμεσα 3 ευρώ για να εξεταστούν, να πληρώνουν και στην εφημερία για να κάνουν τις απαραίτητες, ως τώρα δωρεάν, εξετάσεις, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, να πληρώνουν από την τσέπη τους πάνω από 200 εξετάσεις που δεν εγκρίνονται πλέον από τα ταμεία, ακόμη κι αν νοσηλεύονται.
Το κίνημα των νοσοκομειακών γιατρών με τη λογική ότι η υγεία είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα έχει αποφασίσει μια σειρά κινητοποιήσεων και δράσεων (καταλήψεις εισπρακτικών μηχανισμών των νοσοκομείων, παρεμβάσεις στους πολίτες κ.ά.) με τη συμμετοχή πρωτοβάθμιων σωματείων και φορέων για να ενημερώσει και να καλέσει όλους να αρνηθούν να πληρώσουν και να συμμετέχουν σε έναν αγώνα για Δημόσια, δωρεάν υγεία με δικαίωμα πρόσβασης σε όλους ισότιμα, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, Έλληνες και μετανάστες, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση.

Δάφνη Κατσίμπα
Γ. Γραμματέας Ένωσης Νοσοκομειακών
Ιατρών Θεσσαλονίκης

 

Σχόλια

Exit mobile version